РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋЕ ПЕРЕЦЕ: Слане переце боље него из пекаре
Мирисне, мекане и невероватно укусне.
Foto: Shutterstock
Састојци:
- 4 ½ кашичице активног сувог квасца, једно паковање
- 250 мл топле воде
- 2 кашичице шећера
- 2 кашике несланог путера, растопљеног
- 2 кашичице соли
- 750 г вишенаменског брашна
- 500 мл воде
- 8 кашика соде бикарбоне
- 2 кашике крупне соли
- 12 кашика несланог путера, растопљеног
Припрема:
За ово домаће пециво прво загрејте рерну на 240 степени. Обложите плех папиром за печење. Помешајте квасац, топлу воду и шећер у посуди. Мешајте смесу куком на миксеру за тесто. Умешајте со и растопљени путер. Додајте 125 г брашна и промешајте, па наставите да додајете остатак брашна мало по мало, док тесто не постане лепљиво. По потреби додајте још брашна. Месите тесто 5 минута и формирајте лопту.
Вратите тесто у посуду и оставите да одстоји 15 минута. Док се тесто одмара, припремите воду од соде бикарбоне. У тигању прокувајте 250 мл воде заједно са содом бикарбоном. Након што се сода бикарбона раствори, склоните смесу са ватре и сипајте у шерпу. Извадите тесто из посуде и исеците на 8 делова. Сваки део изваљајте између руку у облик дугачке кобасице. Обликујте је у перецу и ставите у воду са содом бикарбоном на 2 минута. Ставите на лим за печење. Наставите да ваљате и обликујете друге переце и стављате их у воду са содом бикарбоном. Пеците переце 8-9 минута или док не порумене. Након вађења из рерне, обилно премажите отопљеним путером и поспите крупном сољу.
(stvar ukusa)
Препоручујемо
ПРЕМИНУО СЛАВНИ ГЛУМАЦ: Вест потврдила државна агенција, био је миљеник многих генерација
ГЛУМАЦ Хомајун Ершади преминуо је у 78. години након борбе са раком.
12. 11. 2025. у 16:25
САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији
СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.
29. 10. 2025. у 16:17
ПЕРСОНА НОН ГРАТА: "Тијана, шта ће Томпсон на твом концерту?"
"Па, никад се не зна..."
12. 11. 2025. у 11:04
Коментари (0)