СЛАТКА ПИТА СА ПИРИНЧЕМ: Савршена комбинација којој нећете моћи да одолите

Новости онлине

30. 10. 2024. у 09:00

Пита са пиринчем се традиционално спрема у Италији, а мекана је, слатка и пуна ароме.

СЛАТКА ПИТА СА ПИРИНЧЕМ: Савршена комбинација којој нећете моћи да одолите

Foto: Shutterstock

Састојци:

За кору:

  • 270 г вишенаменског брашна
  • 120 г шећера
  • 1 кашичица прашка за пециво
  • ¼ кашичице соли
  • 2 велика јајета
  • 60 г хладног путера, исеченог на коцкице

За фил:

  • 950 мл млека
  • 240 г пиринча
  • 240 г шећера
  • 120 г путера, омекшаног
  • 1 кашичица екстракта ваниле
  • ¾ кашичице цимета
  • рендана кора једне наранџе
  • рендана кора једног лимуна 
  • 4 велика јајета
  • 240 г меканог ситног сира

Припрема:

Како бисте направил питу од пиринча, прво направите кору. Изблендирајте брашно, шећер, прашак за пециво и со. Затим додајте јаја и хладан путер исечен на коцкице. Блендирајте само док се смеша добро не сједини. (Ако је тесто превише у виду мрвица, можете додати неколико капи воде). Пребаците тесто на радну површину и обликујте га у диск. Покријте најлонском фолијом и оставите у фрижидеру најмање сат времена.

За фил у великој шерпи помешајте некувани пиринач и млеко. Ставите смесу да лагано прокључа на средњој ватри, непрестано мешајући. Смањите ватру и оставите да крчка, често мешајући, док се све млеко не упије, око 30 минута. Оставити да се охлади.

У великој посуди миксером умутите шећер, путер собне температуре, екстракт ваниле, цимет, корицу поморанџе и лимунову корицу. Мешајте док смеса не постане лагана и пуфнаста, око 2 минута. У чинију додајте 4 велика јајета, мутећи након сваког додавања. Затим умешајте сир, да се добро сједини. Користите кашику да умешате охлађену мешавину пиринча. Ставите на страну.

Загрејте рерну на 176 степени и поставите сталак у средину рерне. Када се охлади, разваљајте тесто у кружном облику од око 36 цм пречника на лагано побрашњеној површини. Ставите тесто у тепсију. Преко теста сипајте фил од пиринча. Пеците на средњој решетки у рерни око 70-80 минута, или док врх не порумени и док се фил не стегне. Извадите питу из рерне и оставите да се потпуно охлади на решетки.

(stvar ukusa)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета

РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета

РУСИЈА је померила своје планове за директну агресију са 2030. на 2027. годину, а Европа је све гласнија о ризику од директног сукоба, у којем би се балтичке државе могле наћи под окупацијом.

20. 12. 2025. у 09:41

КАКО ДАНАС ИЗГЛЕДА АЉОША ВУЧКОВИЋ Глумица објавила снимак из позоришта: Велики и добри наш!

КАКО ДАНАС ИЗГЛЕДА АЉОША ВУЧКОВИЋ Глумица објавила снимак из позоришта: "Велики и добри наш!"

ГЛУМИЦА Драгана Мићаловић дирнула је пратиоце објавом на друштвеним мрежама, где је поделила емотиван снимак легендарног глумца Аљоше Вучковића из позоришта. На видеу се види како глумац пева на сцени.

28. 12. 2025. у 08:48

Коментари (0)

ХАОС У УКРАЈИНИ: Зеленски је донео одлуку која је шокирала многе