МАНАСТИРСКА, ПОСНА ПИТА НА ВОДИ: Сочна и сласна, за све прилике
Манастирска пита се спрема на води, односно на куваном парадајз-соку, фантастичног је укуса, сочна, пуна надева и што је најважније - без иједне капи уља.

Foto: Jutjub/Printskrin/ Kuhinja Valentina Mašković
Састојци:
- 500 г коре за питу
- 2-3 празилук
- 2 паприке црвене
- 2 љуте папричице
- 500 г шампињон
- 300 г пиринча
- Со, бибер, оригано
- Коре квасити парадајз-сосом
Припрема:
Скувајте пиринач и оставите са стране. Исецкајте шампињоне и лук на колутиће (бели и зелени део).
У тигањ успите мало куваног парадајза, толико да прекрије дно, потом додајте лук и динстајте тако неколико минута. Додати шампињоне, поклопите и динстајте док не омекшају и пусте воду. Скините поклопац, наставите са динстањем, али пазите да течност не испари потпуно.
У поврће додајте пиринач, со и бибер и друге зачине по жељи и још мало парадајза, колико је потребно да прекрије дно. Измешајте све састојке и склоните са рингле, да се прохлади.
Дно тепсије за печење обложите пек-папиром, ставите једну кору, премажите је парадајз-сосом, потом другу кору и опет премажите, а затим и трећу кору премажите и додајте надев. Наредну кору опет премажите куваним парадајзом, поспите надевом и тако понављајте док имате кора и надева.
На врх иду две коре које су, свака, премазане куваним парадајз-соком.
Убаците питу у рерну и пеците пола сата. Чиме је извадите из рерне, још једном је премажите парадајз-соком, прохладите и послужите.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

НАЈБОЉИ РЕЦЕПТ ЗА ПИТУ СА ЛУКОМ: Супер једноставна, а невероватно укусна
04. 11. 2024. у 13:18

СЛАТКА ПИТА СА ПИРИНЧЕМ: Савршена комбинација којој нећете моћи да одолите
30. 10. 2024. у 09:00

ЏЕЈ ДИ ВЕНС УДАРИО НА ЗЕЛЕНСКОГ: То што он ради је апсурдно
У ИНТЕРВЈУУ за интернет портал УнХерд , амерички потпредседник Џеј Ди Венс назвао је нападе украјинског председника Володимира Зеленског на САД „непродуктивном реториком“ и „апсурдним“.
15. 04. 2025. у 10:27

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

"СИНА СМО САХРАНИЛИ У НИКШИЋУ" Жељко Самарџић о највећој животној трагедији: "То је била туга за све нас"
ПЕВАЧ проговорио о болној теми.
15. 04. 2025. у 10:18
Коментари (0)