ОРИГИНАЛНА ИТАЛИЈАНСКА ЋАБАТА: Хрскави шупљикави хлеб који је идеалан за брускете и сендвиче
Реч "циабатта" у преводу значи папуча, а име је добила јер својим обликом мало подсећа на старинске папуче. Како је француски багет постајао све више популаран и у Италији, тамошњи пекари су одлучили да направе хлеб, који ће им такође служити за сендвиче. Па се сендвич са ћабатом, зове панини. Основни састојци ћабате су пшенично брашно, маслиново уље, квасац, со и вода. За њен шупљикави изглед је веома битно да се тесто не меси већ развлачи и преклапа.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 360 г брашна
- 240 мл воде
- 3 г сувог квасца
- 1 кашичица соли
- 1 кашичица шећера
- 2 кашике маслиновог уља
Припрема:
Ставите у пластичну посуду воду, со, уље, квасац и промешајте. У ову смесу додајте брашно и све фино измешајте вајрачом. Поклопите је и оставите на топлом да се квасац активира. Након нека 2 сата одложите тесто у фрижидер и оставите га преко ноћи. Ујутру извадите тесто из фрижидера и оставите га да одстоји на собној температури. Наквасите руке, па мало премесите тесто које ће бити прилично лепљиво. Развуците га рукама на облик правоугаоника, па преклопите на пола. Поновите овај поступак преклапања 4 пута. Након тога обликујте ћабату, и пребаците је на плех за печење обложен пек папиром. Прекријте ћабату пластичном фолијом и оставите да се диже пола сата сат. Укључите рерну да се греје на 210 степени и ставите да се пече 15-20 минута. Кад је хлеб готов, извадити из рерне и ставити на решеткицу да се хлади. Никако није добро оставити хлеб у плеху у ком се пекао, јер се тако од топлоте потпари постане превише гњевац са доње стране.
(stvarukusa)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ЗА САВРШЕН ПОЧЕТАК ДАНА: Домаћи хлеб од 3 састојка по рецепту Џејмија Оливера
18. 02. 2025. у 07:00Јована Васић

ОРИГИНАЛНИ РЕЦЕПТ ЗА ТАИН: Српски војнички хлеб, дуготрајан је, не квари се брзо, а мекан као душа
11. 02. 2025. у 07:00Новости онлине

НЕОДОЉИВО УКУСАН ПОЧЕТАК ДАНА: Пуњени хлеб са сиром на италијански начин
08. 01. 2025. у 07:00

РЕЦЕПТ ЗА ПОПАРУ СА КАЈМАКОМ И ЈАЈИМА: Једноставан и укусан оброк који сви воле
23. 12. 2024. у 09:00Новости онлине

ШПАНИЈА ПРОГЛАСИЛА ВАНРЕДНО СТАЊЕ
МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова Шпаније прогласило је ванредно стање након данашњег нестанка струје.
28. 04. 2025. у 21:32

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ЗВАНИЧНО - РАЗВЕЛА СЕ ГАГА: Процес дуг 13 месеци, ПРОМЕНИЛА презиме, а Тони има нову девојку и то милионерку
ПАПИРИ за развод певачице Драгане Мирковић и Тонија Бијелића су потписани, а бракоразводни поступак је окончан после нешто више од годину дана.
29. 04. 2025. у 14:20 >> 14:21
Коментари (0)