ТАЈНА САВРШЕНЕ ПАЛЕНТЕ: Укусан и брз оброк
ПАЛЕНТА је једно од најстаријих и најомиљенијих јела на Балкану, позната по својој једноставности, хранљивости и свестраности.
Фото Shutterstock
Палента може бити идеалан прилог уз месо, поврће или сиреве, а њен укусан рецепт постаће вам омиљен.
Састојци за паленту:
1 шоља кукурузног брашна (крупније млевеног)
3 шоље воде
1 равна кашичица соли
1 кашика домаћег маслаца или масти (по избору)
100 г младог сира (или ситног сира)
1 кашика киселе павлаке или кајмака
По жељи: пар капи маслиновог уља и мало свежег першуна
Припрема паленте:
Прокувајте воду са сољу. Када почне да кључа, лагано сипајте кукурузно брашно у танком млазу, непрестано мешајући варјачом.
Кувајте на тихој ватри око 10 до 15 минута, док се палента не згусне и постане глатка. По потреби долијте још мало воде. Када је готова, умешајте кашику маслаца или масти, и добро промешајте док се не истопи и не уједначи текстура.
Сипајте паленту у дубок тањир, преко ње измрвите сир, ставите павлаку или кајмак, и све прелијте са пар капи маслиновог уља.
(Она)
БОНУС ВИДЕО - ШАМПИОНИ У ФОКУСУ: Страхиња Тривковић дипломата знања и спорта
РУСИ ДОНЕЛИ ОДЛУКУ: Нафтна компанија продаје своју имовину у иностранству због санкција САД-а
РУСКА нафтна компанија Лукоил саопштила је данас да, због увођења рестриктивних мера неких држава против те фирме и њених подружница, намерава да прода своју имовину у иностранству.
27. 10. 2025. у 21:49
КАКО СЕ УРУШИО УКРАЈИНСКИ ФРОНТ? Стигло упозорење: Руси ће на пролеће кренути у нову офанзиву
ПОСЛЕ два и по месеца жестоких борби, црвена ознака на војној карти у Доњецкој области, позната као „зечије уши“, коначно је нестала.
27. 10. 2025. у 21:17
"ЦЕЦИН СИНЕ, ЋУТИ И УДАРАЈ, ЗА БОЉЕ И НИСИ!" Водитељка одбрусила Вељку - "Озбиљан комплекс!"
НАКОН што је боксер Вељко Ражнатовић покушао да исмеје перформанс водитељке Јоване Јеремић, који је уприличила током прославе њеног рођендана, она му је брзо јавно узвратила, у свом стилу.
26. 10. 2025. у 10:48
Коментари (0)