ЏЕМ ОД СЛАНИНЕ: Прави деликатес који се лако прави
Данас не говоримо о слатким џемовима, већ о нечем што се савршено уклапа у причу о послужењу које укључује хрскави хлеб, сир и орашасте плодове.

Foto: Shutterstock
Реч је од џему од сланине, а овај необични специјалитет може да се користи у најразноврснијим оброцима и сигурно ће бити звезда сваке трепезе.
Састојци:
- 450 г сланине
- 1 главица црног лука
- 2 чена белог лука
- пола шоље смеђег шећера
- пола шоље јабуковог сирћета
- пола шоље воде
- со, бибер
Припрема:
Сланину ситно насецкајте, па је пропржите у тигању док се масноћа не истопи, а ивице постану хрскаве. Када је готова пребаците је на тањир обложен убрусом да се оцеди. Две кашике масти која је остала у тигању сачувајте за касније, а остатак проспите. Вратите тигањ на ринглу, па у њему пропржите ситно насецкан лук да се застакли. Додајте ситно насецкан бели лук, па пржите још минут. Додајте зачине по укусу. У посебну чинију сједините шећер, јабуково сирће и воду. Прелијте преко лука, убаците сланину па све кувајте уз често мешање док сва течност не испари, а ви добијете сирупасту лепљиву структуру у тигању. Када се прохлади пребаците га у стаклену теглу и држите у фрижидеру.
(Stvarukusa/mondo)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

СЛАНИ МАФИНИ СА ЈАЈИМА И СЛАНИНОМ: Доручак који има све што волите
19. 04. 2024. у 07:00

РИБЉЕ ПЉЕСКАВИЦЕ: Посне и другачије, здрав ручак за целу породицу
18. 04. 2024. у 10:36

ШПАНИЈА ПРОГЛАСИЛА ВАНРЕДНО СТАЊЕ
МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова Шпаније прогласило је ванредно стање након данашњег нестанка струје.
28. 04. 2025. у 21:32

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ЗВАНИЧНО - РАЗВЕЛА СЕ ГАГА: Процес дуг 13 месеци, ПРОМЕНИЛА презиме, а Тони има нову девојку и то милионерку
ПАПИРИ за развод певачице Драгане Мирковић и Тонија Бијелића су потписани, а бракоразводни поступак је окончан после нешто више од годину дана.
29. 04. 2025. у 14:20 >> 14:21
Коментари (0)