КАКО ДА НАПРАВИТЕ ДОМАЋИ КВАСАЦ: Постоје чак 3 варијанте, бољи је од куповног и лако се прави

Новости онлине

28. 05. 2024. у 17:00

Квасац је кисело тесто и неопходан је за прављење разног теста и хлеба. Поред куповних, постоје разне домаће верзије које се лако праве.

КАКО ДА НАПРАВИТЕ ДОМАЋИ КВАСАЦ: Постоје чак 3 варијанте, бољи је од куповног и лако се прави

Foto: Shutterstock

Квасац од воћа

Састојци:

  • јабука,
  • 750 грама оштрог брашна
  •  520 милилитара воде

Припрема:

Прво преполовите јабуку, извадите језгро и изрендајте је. Затим пола килограма брашна помешати са 350 милилитара воде, додати јабуку и све добро затворити у теглу.

После три дана, смеша ће бубрити и набубрити.
Баците половину смесе, а другу половину помешајте у чинији са 250 грама брашна и 170 милилитара воде. Затим смешу треба добро затворити у теглу и оставити неколико дана на собној температури. Када се појаве мехурићи, смеша је спремна.
 


Житарски квасац

Првог дана умешати 20 грама брашна и 20 милилитара воде у хомогену смесу, а другог дана умешати још 20 грама брашна и 20 милилитара воде. Смесу добро промешајте два пута током дана. Трећег дана додати још 30 грама брашна и 30 милилитара воде и поново измешати два до три пута у току дана.
Четвртог дана уклоните половину смеше и поновите поступак од трећег дана. Исто треба урадити и пети и шести дан. Коначно, седмог дана, квасац је спреман.


Кромпир квасац

Треба да скувате један кромпир и исцедите га. Затим кромпир треба помешати са једном кашичицом соли и једном кашичицом шећера. Након тога оставите да се смеса охлади и додајте четвртину воде за кување. Оставите смешу да ферментира неколико дана и то је то.

(24sata/hr)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕВО КАДА ТАЧНО СТИЖЕ РАСХЛАЂЕЊЕ: Ови делови Србије биће први на удару пљускова и грмљавине

ЕВО КАДА ТАЧНО СТИЖЕ РАСХЛАЂЕЊЕ: Ови делови Србије биће први на удару пљускова и грмљавине

НАСТАВЉА се топлотни талас у Србији. Већ у подне температура у Смедеревској Паланци достигла је 38 степени. Пред нама је врео дан, а максимална температура и данас ће достићи 41 степен. Очекује се сунчано.

16. 07. 2024. у 14:13

Коментари (0)

БЕЗ ГРУДЊАКА: Вимблдон је увек спектакл, али оно што је урадила Ана Ивановић нико не може да засени (ФОТО)