КАКО СЕ ПРАВИ ВОЈВОЂАНСКА ЧЕСНИЦА ЗА БОЖИЋ: Слатка пита са сувим грожђем и медом
После раскошног божићног ручка послужите и војвођанску чесницу, чувену слатку питу са сувим грожђем и медом. Обичаји зависе од краја до краја, па се тако у Војводини уместо погаче прави слатка пита са медом, орасима и сувим грожђем. Укусом доста подсећа на баклаву, па вам предлажемо да направите војвођанску чесницу као колач после ручка.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 300 г кора
- 500 г млевених ораха
- 200 г сувог грожђа
- 300 г меда
- 100 г шећера
- 180 г путера
Припрема:
Суво грожђе прелијте врелом водом и оставите да набубри 10 минута, мед отопите да постане течан. Путер (150 г) исто отопите и оставите на угашеној врелој рингли. Коре исеците на величину тепсије, а шећер и млевене орахе ставите у одвојене посуде.
Тепсију премажите путером (30 г), па ставите пек папир и опет премажите путером. У тепсију ставите кору, па је прелијте истопљеним путером. Преко поспите 3 кашике млевених ораха и 1/2 кашике шећера, па поспите мало оцеђеног сувог грожђа. Прелијте са две кашике меда. Ставите другу кору и лагано притисните, па поновите поступак. Тако ређајте док не утрошите све састојке, а за последњи ред треба да оставите 3 коре. Ставите једну и прелијте медом и путером, тако и другу, а трећу премажите медом и путером који сте помешали. У неком тренутку ставите у чесницу и новчић који сте прокували. Пеците чесницу у загрејаној рерни на 190°Ц око 15 минута, па смањите температуру на 160°Ц и пеците још пола сата. Готову чесницу покријте алу фолијом и оставите да се охлади, па служите.
(stvarukusa)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ПОСНЕ РУСКЕ КАПЕ: Неодољива комбинација кокоса и чоколаде, који се топе при сваком залогају
31. 12. 2024. у 11:00Новости онлине

ПРИЗРЕНСКО ТЕСПИШТЕ: Традиционални посни колач са Косова (ВИДЕО)
23. 12. 2024. у 13:00Новости онлине

ПОСНИ КОЛАЧ СА СУВИМ ВОЋЕМ И ОРАСИМА: Одлична посластица за посне дане (ВИДЕО)
20. 12. 2024. у 13:00

ВУЧИЋ НА ПИТАЊЕ БИ-БИ-СИ-ЈА О ТРАМПУ МЛАЂЕМ: За нас је важно да превазиђемо оптерећења из 1999. године
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се грађанима из Палате Србија, а питање му је поставио новинар Би-Би-Си-ја о сусрету са Доналдом Трампом Млађим.
14. 03. 2025. у 19:17

ИЗ КРЕМЉА ОТКРИЛИ: Појављивање Путина у војној униформи значи само једно
ПОЈАВЉИВАЊЕ руског председника Владимира Путина у Курској области у униформи је сигнал који говори о одлучности да се у најскорије време заврши операција ослобађања Курске области, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков новинару Павлу Зарубину за ТВ „Русија 1“.
13. 03. 2025. у 15:32

ПОСВАЂАО СРБЕ И ХРВАТЕ: Маск рекао ОДАКЛЕ је Тесла и КОЈЕ је националности
ПРЕКО 13.000 лајкова је добио овај пост власника "Тесле".
13. 03. 2025. у 21:39
Коментари (0)