КАКО СЕ ПРАВИ ВОЈВОЂАНСКА ЧЕСНИЦА ЗА БОЖИЋ: Слатка пита са сувим грожђем и медом

Јована Васић

06. 01. 2025. у 13:00

После раскошног божићног ручка послужите и војвођанску чесницу, чувену слатку питу са сувим грожђем и медом. Обичаји зависе од краја до краја, па се тако у Војводини уместо погаче прави слатка пита са медом, орасима и сувим грожђем. Укусом доста подсећа на баклаву, па вам предлажемо да направите војвођанску чесницу као колач после ручка.

КАКО СЕ ПРАВИ ВОЈВОЂАНСКА ЧЕСНИЦА ЗА БОЖИЋ: Слатка пита са сувим грожђем и медом

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 300 г кора
  • 500 г млевених ораха
  • 200 г сувог грожђа
  • 300 г меда
  • 100 г шећера
  • 180 г путера

Припрема:

Суво грожђе прелијте врелом водом и оставите да набубри 10 минута, мед отопите да постане течан. Путер (150 г) исто отопите и оставите на угашеној врелој рингли. Коре исеците на величину тепсије, а шећер и млевене орахе ставите у одвојене посуде.

Тепсију премажите путером (30 г), па ставите пек папир и опет премажите путером. У тепсију ставите кору, па је прелијте истопљеним путером. Преко поспите 3 кашике млевених ораха и 1/2 кашике шећера, па поспите мало оцеђеног сувог грожђа. Прелијте са две кашике меда. Ставите другу кору и лагано притисните, па поновите поступак. Тако ређајте док не утрошите све састојке, а за последњи ред треба да оставите 3 коре. Ставите једну и прелијте медом и путером, тако и другу, а трећу премажите медом и путером који сте помешали. У неком тренутку ставите у чесницу и новчић који сте прокували. Пеците чесницу у загрејаној рерни на 190°Ц око 15 минута, па смањите температуру на 160°Ц и пеците још пола сата. Готову чесницу покријте алу фолијом и оставите да се охлади, па служите.

(stvarukusa)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРБАН: Данас у САД настао велики скандал

ОРБАН: Данас у САД настао велики скандал

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан рекао је данас да је у САД "настао велики скандал" након што је амерички председник Доналд Трамп одлучио да открије колико су новца и коме америчке агенције исплатиле последњих година, а да је то "показало да је либерална глобална елита користила амерички буџет да би финансирала своју финансијску и идеолошку агенду широм света".

10. 02. 2025. у 19:39

ДОНЧИЋЕВО ПОРЕКЛО: Његов деда Србобран рођен је на КиМ

ДОНЧИЋЕВО ПОРЕКЛО: Његов деда Србобран рођен је на КиМ

ЛУКА Дончић један је од најбољих кошаркаша планете. Момак који из дана у дан фасцинира љубитеље кошарке је Србин по оцу, и не крије колико је привржен нашој земљи, а тренутно је у центру пажње због преласка у Лејкерсе.

10. 02. 2025. у 12:44

Коментари (0)

ДОНАЛД ТРАМП ОПЕТ ШОКИРАО АМЕРИКАНЦЕ: Урадио је ово чим је завршен Супербоул