КАКО СЕ ПРАВИ ВОЈВОЂАНСКА ЧЕСНИЦА ЗА БОЖИЋ: Слатка пита са сувим грожђем и медом
После раскошног божићног ручка послужите и војвођанску чесницу, чувену слатку питу са сувим грожђем и медом. Обичаји зависе од краја до краја, па се тако у Војводини уместо погаче прави слатка пита са медом, орасима и сувим грожђем. Укусом доста подсећа на баклаву, па вам предлажемо да направите војвођанску чесницу као колач после ручка.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 300 г кора
- 500 г млевених ораха
- 200 г сувог грожђа
- 300 г меда
- 100 г шећера
- 180 г путера
Припрема:
Суво грожђе прелијте врелом водом и оставите да набубри 10 минута, мед отопите да постане течан. Путер (150 г) исто отопите и оставите на угашеној врелој рингли. Коре исеците на величину тепсије, а шећер и млевене орахе ставите у одвојене посуде.
Тепсију премажите путером (30 г), па ставите пек папир и опет премажите путером. У тепсију ставите кору, па је прелијте истопљеним путером. Преко поспите 3 кашике млевених ораха и 1/2 кашике шећера, па поспите мало оцеђеног сувог грожђа. Прелијте са две кашике меда. Ставите другу кору и лагано притисните, па поновите поступак. Тако ређајте док не утрошите све састојке, а за последњи ред треба да оставите 3 коре. Ставите једну и прелијте медом и путером, тако и другу, а трећу премажите медом и путером који сте помешали. У неком тренутку ставите у чесницу и новчић који сте прокували. Пеците чесницу у загрејаној рерни на 190°Ц око 15 минута, па смањите температуру на 160°Ц и пеците још пола сата. Готову чесницу покријте алу фолијом и оставите да се охлади, па служите.
(stvarukusa)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ПОСНЕ РУСКЕ КАПЕ: Неодољива комбинација кокоса и чоколаде, који се топе при сваком залогају
31. 12. 2024. у 11:00Новости онлине

ПРИЗРЕНСКО ТЕСПИШТЕ: Традиционални посни колач са Косова (ВИДЕО)
23. 12. 2024. у 13:00Новости онлине

ПОСНИ КОЛАЧ СА СУВИМ ВОЋЕМ И ОРАСИМА: Одлична посластица за посне дане (ВИДЕО)
20. 12. 2024. у 13:00

ЏЕЈ ДИ ВЕНС УДАРИО НА ЗЕЛЕНСКОГ: То што он ради је апсурдно
У ИНТЕРВЈУУ за интернет портал УнХерд , амерички потпредседник Џеј Ди Венс назвао је нападе украјинског председника Володимира Зеленског на САД „непродуктивном реториком“ и „апсурдним“.
15. 04. 2025. у 10:27

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

"СИНА СМО САХРАНИЛИ У НИКШИЋУ" Жељко Самарџић о највећој животној трагедији: "То је била туга за све нас"
ПЕВАЧ проговорио о болној теми.
15. 04. 2025. у 10:18
Коментари (0)