ЗНАТЕ ЛИ ШТА ЈЕ ПЕШТ? Људи су га јели на селу како би зими имали енергије

Јована Васић

07. 01. 2025. у 12:00

Пешт је мешавина млевене сланине (или свињске масти) са белим луком, сољу и понекад зачинима попут паприке.

ЗНАТЕ ЛИ ШТА ЈЕ ПЕШТ? Људи су га јели на селу како би зими имали енергије

Foto: Shutterstock

Може се користити као намаз на хлебу, често уз додатак лука. Користи се и као основа за кување – за динстање меса, варива или гулаша. Додаје се јелима за арому и обогаћивање укуса.

Потиче из Далмације и Славоније, где се користио као практичан начин за искориштавање свињске масти или сланине, а сличан приправак припремао се и у Мађарској. Доносимо вам рецепт како направити пешт код куће.

Састојци:

  • Сланина
  • Бели лук
  • Со и бибер
  • Млевена црвена паприка (слатка или љута, по жељи).

Припрема:

Исецкајте сланину на мање комаде, а ако користите димљену, скините кожу и уклоните вишак соли. Сланину уситните у блендеру, мултипрактику или ручно помоћу машине за млевење меса. Текстура треба да буде попут пасте. Додајте уситњен бели лук, посолите и побиберите по укусу. По жељи, додајте и паприку.Смесу пребаците у стаклену теглицу или посуду с поклопцем и чувајте у фрижидеру до 10 дана. Намаз намажите на тостирани хлеб или га користите као зачин за варива, гулаше или јела с пасуљем.

(ona)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СКАНДАЛ У СКОПЉУ ДОК ЗЕМЉА ПЛАЧЕ ЗА 60 МРТВИХ: Срамота и бесчашће, ово нисам дозволио, нити ћу икада дозволити (ВИДЕО)

СКАНДАЛ У СКОПЉУ ДОК ЗЕМЉА ПЛАЧЕ ЗА 60 МРТВИХ: "Срамота и бесчашће, ово нисам дозволио, нити ћу икада дозволити" (ВИДЕО)

ДИРЕКТОР Спортског центра „Борис Трајковски“ у Скопљу објавио је снимак испред сале, где је, према његовим речима, одржан дрифт догађај са 300 возила, иако је организатор пријавио да је у питању снимање спота. Том приликом, дошло је до десетак судара и причињена је штета.

17. 03. 2025. у 07:57

РОДИТЕЉИ ПОГИНУЛЕ ДЕЦЕ ФОРМИРАЛИ ЖИВИ ШТИТ: Не дозвољавају да се тела однесу на обдукцију

РОДИТЕЉИ ПОГИНУЛЕ ДЕЦЕ ФОРМИРАЛИ ЖИВИ ШТИТ: Не дозвољавају да се тела однесу на обдукцију

РОДИТЕЉИ који су у пожару изгубили своју децу у дискотеци "Пулс" у Кочанима не дозвољавају да се тела настрадалих однесу на додатну обдукцију у Скопље, тражећи да им се одмах предају како би припремили сахране, јавља Плусинфо.

16. 03. 2025. у 19:40

Коментари (0)

РУСИЈА ШОКИРАНА ОНИМ ШТО ЈЕ УРАДИО ДЕЈАН СТАНКОВИЋ: Ово нико није очекивао! (ВИДЕО)