ЗНАТЕ ЛИ ШТА ЈЕ ПЕШТ? Људи су га јели на селу како би зими имали енергије
Пешт је мешавина млевене сланине (или свињске масти) са белим луком, сољу и понекад зачинима попут паприке.

Foto: Shutterstock
Може се користити као намаз на хлебу, често уз додатак лука. Користи се и као основа за кување – за динстање меса, варива или гулаша. Додаје се јелима за арому и обогаћивање укуса.
Састојци:
- Сланина
- Бели лук
- Со и бибер
- Млевена црвена паприка (слатка или љута, по жељи).
Припрема:
Исецкајте сланину на мање комаде, а ако користите димљену, скините кожу и уклоните вишак соли. Сланину уситните у блендеру, мултипрактику или ручно помоћу машине за млевење меса. Текстура треба да буде попут пасте. Додајте уситњен бели лук, посолите и побиберите по укусу. По жељи, додајте и паприку.Смесу пребаците у стаклену теглицу или посуду с поклопцем и чувајте у фрижидеру до 10 дана. Намаз намажите на тостирани хлеб или га користите као зачин за варива, гулаше или јела с пасуљем.
(ona)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ПОСНИ НАМАЗ ОД СПАНАЋА: Намажите га на тост или додајте као прилог
17. 12. 2024. у 13:00

НАПРАВИТЕ ДОМАЋУ РИБЉУ ПАШТЕТУ: Припрема је једноставна, а укус невероватан
05. 11. 2024. у 13:25

ВУЧИЋ НА ПИТАЊЕ БИ-БИ-СИ-ЈА О ТРАМПУ МЛАЂЕМ: За нас је важно да превазиђемо оптерећења из 1999. године
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се грађанима из Палате Србија, а питање му је поставио новинар Би-Би-Си-ја о сусрету са Доналдом Трампом Млађим.
14. 03. 2025. у 19:17

ИЗ КРЕМЉА ОТКРИЛИ: Појављивање Путина у војној униформи значи само једно
ПОЈАВЉИВАЊЕ руског председника Владимира Путина у Курској области у униформи је сигнал који говори о одлучности да се у најскорије време заврши операција ослобађања Курске области, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков новинару Павлу Зарубину за ТВ „Русија 1“.
13. 03. 2025. у 15:32

ПОСВАЂАО СРБЕ И ХРВАТЕ: Маск рекао ОДАКЛЕ је Тесла и КОЈЕ је националности
ПРЕКО 13.000 лајкова је добио овај пост власника "Тесле".
13. 03. 2025. у 21:39
Коментари (0)