ЗНАТЕ ЛИ ШТА ЈЕ ПЕШТ? Људи су га јели на селу како би зими имали енергије

Јована Васић

07. 01. 2025. у 12:00

Пешт је мешавина млевене сланине (или свињске масти) са белим луком, сољу и понекад зачинима попут паприке.

ЗНАТЕ ЛИ ШТА ЈЕ ПЕШТ? Људи су га јели на селу како би зими имали енергије

Foto: Shutterstock

Може се користити као намаз на хлебу, често уз додатак лука. Користи се и као основа за кување – за динстање меса, варива или гулаша. Додаје се јелима за арому и обогаћивање укуса.

Потиче из Далмације и Славоније, где се користио као практичан начин за искориштавање свињске масти или сланине, а сличан приправак припремао се и у Мађарској. Доносимо вам рецепт како направити пешт код куће.

Састојци:

  • Сланина
  • Бели лук
  • Со и бибер
  • Млевена црвена паприка (слатка или љута, по жељи).

Припрема:

Исецкајте сланину на мање комаде, а ако користите димљену, скините кожу и уклоните вишак соли. Сланину уситните у блендеру, мултипрактику или ручно помоћу машине за млевење меса. Текстура треба да буде попут пасте. Додајте уситњен бели лук, посолите и побиберите по укусу. По жељи, додајте и паприку.Смесу пребаците у стаклену теглицу или посуду с поклопцем и чувајте у фрижидеру до 10 дана. Намаз намажите на тостирани хлеб или га користите као зачин за варива, гулаше или јела с пасуљем.

(ona)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

Потписан уговор о изградњи пројекта Марина Дорћол