КАКО СЕ ПРАВИ НАЈУКУСНИЈИ ПИРЕ КРОМПИР: Најбољи прилог уз свако јело
Сложићете се да је пире кромпир најбољи прилог уз свако јело, а професионални кувар открио је да постоје једноставани трикови који гарантују савршен кромпир пире сваки пут.

Foto: Shutterstock
1. Одаберите прави кромпир
Није сваки кромпир идеалан за пире. Високоскробни кромпири су најбољи јер висок садржај скроба даје пиреу кремасту текстуру. Изаберите бели и жути кромпир, крупног овалног облика и нећете погрешити. С друге стране, прескочите црвене кромпири, нису идеални јер имају мање скроба и могу да буду гуменасти.
2. Не пресолити воду при кувању
Професионалци препоручују да кромпир кувате у несољеној води. На овај начин, кромпир ће упити влагу, али неће постати превише слан. Со се може додати тек у финалној фази, када правите пире.
3. Кувајте кромпир у кори
Ако имате времена, кувајте кромпир са кором – ово помаже да задржи влагу унутра, па ће пире бити кремастији. Наравно, морате га добро опрати пре него што га ставите у воду.
4. Кромпир кувајте равномерно
Кромпир се мора исећи на једнаке комаде како би се кувао равномерно. Тако ћете избећи да неки комади остану тврди док други буду прекувани.
5. Користите праву технику пасирања
Да бисте добили савршено кремаст пире, пасирајте кромпир док је још врућ. Можете користити пасир, пресу за кромпир или чак меку цедиљку. Избегавајте блендер или миксер, јер они могу да „превише“ обраде кромпир, што може да доведе до гуменасте текстуре.
6. Додавање масноће
Кромпир је познат по томе што воли масноћу. Професионални кувари препоручују коришћење доброг путера и топлог млека. Помешај их полако и додај постепено, како би добио жељену текстуру. Поред путера, можеш користити и павлаку или чак мало маслиновог уља за богатији укус.
7. Млеко треба бити топло
Никада не додајте хладно млеко у пире. Загрејте га пре него што га додате кромпиру. Ово ће помоћи да се све боље упије и да пире буде глаткији.
8. Немојте превише мешати
Ако превише мешате пире, може постати лепљив или гумаст, довољно је да се сви састојци сједине у глатку масу.
9. Зачини
Додајте мало мускатног орашчића и со и бибер по укусу. Ови зачини могу подићи укус пиреа на виши ниво. Такође, можете додати мало белог лука за додатни укус, поготово ако волите јаче ароме.
10. Најслађе за крај
На крају, за савршен укус можете додати неколико кашика киселе павлаке или чак ренданог пармезана за богатији, кремастији ефекат.
(still)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ЧИЗБУРГЕР ПИТА: Сласна и сочна, одушевиће и оне избирљиве
12. 02. 2025. у 07:00Јована Васић

СОЧНА КРОМПИР САЛАТА: Кисели краставчићи и јаја праве савршену комбинацију
09. 02. 2025. у 07:00

РУСИ СЕ СПРЕМАЈУ ЗА ВЕЛИКУ ОФАНЗИВУ: Напашће дуж целе линије фронта од 1.000 км, ево колико ће акција трајати
РУСКЕ трупе припремају се за нову офанзиву у наредним недељама како би појачале притисак на Украјину и ојачале позицију Кремља у евентуалним преговорима о прекиду ватре. Према тврдњама агенције АП, аналитичари сматрају да би нова офанзива могла да траје од шест до девет месеци.
29. 03. 2025. у 18:11

АМЕРИКА СПРЕМА ВЕЛИКИ УДАР: Бомбардери "убице" циљају нуклеарне електране у Ирану (ФОТО)
Сједињене Државе су распоредиле стелт бомбардере Б-2 Спирит у војну базу Дијего Гарсија у Индијском океану, потез који би наводно могао бити повезан са припремама за потенцијални напад на иранску нуклеарну инфраструктуру.
29. 03. 2025. у 19:25

"ШТА ЈЕ ЖЕНА?" Трамп одговорио на питање новинара - изазвао смех у просторији (ВИДЕО)
АМЕРИЧКИ председник Доналд Трамп је изазвао смех код новинара када га је један од њих замолио да дефинише шта је жена.
30. 03. 2025. у 09:48
Коментари (0)