АЛВА ПО ТУРСКОМ РЕЦЕПТУ: Традиционални десерт са богатом, путерастом текстуром и благом карамелизованом аромом
Прави се од основних састојака, али резултат је неодољив – кремаста, мирисна и савршено слатка посластица која се често служи уз сладолед или отопљену белу чоколаду.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 250 г брашна
- 200 г путера
- 400 г шећера
- 400 мл млека
- 400 мл воде
- 60 г беле чоколаде
Припрема:
У тигању или дубљој шерпи отопити путер на средње јакој ватри. Додати брашно и непрестано мешати дрвеном варјачом, притискајући брашно како би се равномерно пржило. Наставити са пржењем 15-20 минута, док брашно не промени боју у златно-смеђу, не добије благо карамелизован мирис и не постане орашастог укуса.
У другу шерпу сипати воду и шећер. Загревати на средње јакој ватри док не прокључа. Мешати док се шећер потпуно не раствори, а затим искључити ватру. Додати млеко у сируп и промешати.
Постепено сипати припремљени сируп у тигањ са брашном, непрестано мешајући. Кувати на тихој ватри док алва не упије сав сируп и не постане глатка и густа. Склонити са ватре, покрити чистом кухињском крпом и ставити поклопац. Оставити да одстоји 20 минута. Послужити топло или млако, уз куглу сладоледа или отопљену белу чоколаду по жељи.
(superrecepti)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ПОСНИ ЧИЗКЕЈК: Кремасти десерт који помера границе доброг укуса
19. 03. 2025. у 13:30

КОЛАЧ СВЕКРВИНО ОКО: Ко није пробао, не зна шта пропушта (ВИДЕО)
19. 03. 2025. у 11:00

ЧОКОЛАДНИ ДЕСЕРТ, БЕЗ БРАШНА И ШЕЋЕРА: Са само 5 састојака и 10 минута времена имаћете здраву ужину
06. 03. 2025. у 12:00Jована Васић

АМБАСАДА СРБИЈЕ ХИТНО РЕАГОВАЛА: Скандалозна изјава потпредседника Владе Северне Македоније
АМБАСАДА Србије у Скопљу изразила је данас дубоку забринутост поводом изјаве потпредседника Владе Северне Македоније задуженог за добро управљање Арбена Фетаија поводом 26. годишњице агресије НАТО-а на СР Југославију, која "не доприноси изградњи узајамног поштовања између две земље.
25. 03. 2025. у 19:11

РОДИТЕЉИ ПОГИНУЛЕ ДЕЦЕ ФОРМИРАЛИ ЖИВИ ШТИТ: Не дозвољавају да се тела однесу на обдукцију
РОДИТЕЉИ који су у пожару изгубили своју децу у дискотеци "Пулс" у Кочанима не дозвољавају да се тела настрадалих однесу на додатну обдукцију у Скопље, тражећи да им се одмах предају како би припремили сахране, јавља Плусинфо.
16. 03. 2025. у 19:40

Невин лежао у затвору 46 година, сада добија МАСНУ ОДШТЕТУ - али штету ништа неће моћи да умањи
ОДШТЕТА износи око 83 долара по дану за сваки дан који је Ивао Хакамада провео у затвору.
25. 03. 2025. у 10:23
Коментари (0)