РЕЦЕПТ ЗА САВРШЕНО КРЕМАСТ ДОМАЋИ МАСКАРПОНЕ: Потребна су вам само два састојка
Маскарпоне је кремасти италијански сир који се користи у многим јелима, од популарних десерата попут тирамисуа до разних јела с тестенином. Откривамо како га лако можете направити код куће, и то од само два састојка.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 500мл слатке павлаке за шлаг
- 1 кашика лимуновог сока
Припрема:
Ставите слатку павлаку у чинију. Ставите тигањ на средњу ватру и загревајте слатку павлаку док не достигне температуру од око 85 степени. Ако немате дигитални термометар, загрејте слатку павлаку до кључања. Када павлака достигне жељену температуру, односно када почне мало да кључа, склоните је са рингле и охладите неколико минута уз стално мешање да из павлаке изађе што више воде.
Затим поново вратите павлаку на ватру, проврите, склоните са рингле и додајте лимунов сок. Овај корак је кључан јер ће кисела супстанца помоћи да се павлака стисне и претвори у жељену масу. Мешајте неколико минута да се киселина равномерно распореди. Наставите да загревате смешу на лаганој ватри још 5-10 минута, повремено мешајући. Смеша треба да постане гушћа и да се формирају мале грудвице. Ако се то није догодило, можете додати још неколико капи лимуновог сока. Потпуно охладите смешу на собној температури.
Припремите посуду и цедило. Покријте цедиљку дебелом газом или платненом пеленом и ставите је у чинију. Сипајте смешу на газу. Течност из цедиљке и газе треба оцедити у чинију. Све заједно ставите у фрижидер преко ноћи, идеално најмање 12 сати. Следећег дана добићете између 250 и 280 г маскарпоне сира.
Савети:
Ако желите да маскарпоне буде гушћи, можете га оставити и дуже у фрижидеру, како би се вишак течности још више истиснуо. Ако сте љубитељ јачих укуса, можете додати мало соли за додатну дубину укуса. Овај рецепт можете прилагодити количини коју желите да припремите, само обратите пажњу на однос павлаке и киселине. Уместо лимуна можете користити и сирће, али је препоручљиво користити лимунов сок јер је укус много блажи и пријатнији.
(zadovoljna.hr)
Препоручујемо

ПОСНИ ТИРАМИСУ: Посластица која нимало не заостаје за оригиналом
05. 12. 2024. у 14:30

ЧОКОЛАДНЕ ОБЛАНДЕ: Када једном испробате овај рецепт, постаће вам омиљени (ВИДЕО)
30. 03. 2025. у 16:00

"СТАЗЕ КОСМЕТА" - ЂАКОВИЦА: "Ко срцем мрзи тај је у затвору, ми смо на слободи..." (ВИДЕО)
ЕКИПА "Новости" боравила је на Косову и Метохији крајем јануара ове године, где смо забележили ексклузиван документарни материјал. Серијал "Стазе Космета" обухвата седам епизода, које доносе упечатљиве људске приче из Ђаковице, Штрпца, планинских села Брезовице и Шар планине, Велике Хоче, Ораховца, Призрена и села у близини Косовске Митровице.
22. 05. 2025. у 19:00

ЈОКИЋ ЋЕ И ГРАТИ ЗА СРБИЈУ НА ЕВРОБАСКЕТУ? Бићемо сила на Европском првенству, ово је потврда!
Полако се клупска кошаркашка сезона приводи крају и фокус се пребацује на предстојећи Евробаскет где би могао да заигра и Никола Јокић!
22. 05. 2025. у 22:47 >> 22:47

"ТО ПИЈУ САМО ОЧАЈНИЦИ": Британкси глумац срамно извређао Србе и ракију (ВИДЕО)
ГЛУМАЦ и комичар Џими Кар имао је свој, не тако светли станд-уп моменат који је обликовало елементарно незнање.
23. 05. 2025. у 11:38
Коментари (0)