РЕЦЕПТ ЗА САВРШЕНО КРЕМАСТ ДОМАЋИ МАСКАРПОНЕ: Потребна су вам само два састојка
Маскарпоне је кремасти италијански сир који се користи у многим јелима, од популарних десерата попут тирамисуа до разних јела с тестенином. Откривамо како га лако можете направити код куће, и то од само два састојка.
 
                                                                                    Foto: Shutterstock
Састојци:
- 500мл слатке павлаке за шлаг
- 1 кашика лимуновог сока
Припрема:
Ставите слатку павлаку у чинију. Ставите тигањ на средњу ватру и загревајте слатку павлаку док не достигне температуру од око 85 степени. Ако немате дигитални термометар, загрејте слатку павлаку до кључања. Када павлака достигне жељену температуру, односно када почне мало да кључа, склоните је са рингле и охладите неколико минута уз стално мешање да из павлаке изађе што више воде.
Затим поново вратите павлаку на ватру, проврите, склоните са рингле и додајте лимунов сок. Овај корак је кључан јер ће кисела супстанца помоћи да се павлака стисне и претвори у жељену масу. Мешајте неколико минута да се киселина равномерно распореди. Наставите да загревате смешу на лаганој ватри још 5-10 минута, повремено мешајући. Смеша треба да постане гушћа и да се формирају мале грудвице. Ако се то није догодило, можете додати још неколико капи лимуновог сока. Потпуно охладите смешу на собној температури.
Припремите посуду и цедило. Покријте цедиљку дебелом газом или платненом пеленом и ставите је у чинију. Сипајте смешу на газу. Течност из цедиљке и газе треба оцедити у чинију. Све заједно ставите у фрижидер преко ноћи, идеално најмање 12 сати. Следећег дана добићете између 250 и 280 г маскарпоне сира.
Савети: 
Ако желите да маскарпоне буде гушћи, можете га оставити и дуже у фрижидеру, како би се вишак течности још више истиснуо. Ако сте љубитељ јачих укуса, можете додати мало соли за додатну дубину укуса. Овај рецепт можете прилагодити количини коју желите да припремите, само обратите пажњу на однос павлаке и киселине. Уместо лимуна можете користити и сирће, али је препоручљиво користити лимунов сок јер је укус много блажи и пријатнији.
 
(zadovoljna.hr)
Препоручујемо
 
                    
                    ПОСНИ ТИРАМИСУ: Посластица која нимало не заостаје за оригиналом
05. 12. 2024. у 14:30
 
                    
                    ЧОКОЛАДНЕ ОБЛАНДЕ: Када једном испробате овај рецепт, постаће вам омиљени (ВИДЕО)
30. 03. 2025. у 16:00
 
                    
                    УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ У КЛАНИЦИ ПОКРОВСКА: "У граду је прави пакао, Руси довели све снаге које могу"
РУСКА пешадија продрла је у градске границе једног од главних стратешких циљева председника Русије Владимира Путина, претећи да га опколи. Украјинске специјалне снаге укључиле су се у борбе у урбаном подручју.
29. 10. 2025. у 17:43
 
                    
                    САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији
СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.
29. 10. 2025. у 16:17
 
                    
                    ОДБРУСИЛА ЦАРИНИКУ: Гоцу на граници назвали Рашином мамом
ПЕВАЧИЦА без длаке на језику говори о односу са супругом Рашом Новаковићем, увек се са шалом осврћући на разлику у годинама која је многима била главна тема на почетку њиховог забављања.
31. 10. 2025. у 18:35
 
                     
                     
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Коментари (0)