РЕЦЕПТ ЗА САВРШЕНО КРЕМАСТ ДОМАЋИ МАСКАРПОНЕ: Потребна су вам само два састојка
Маскарпоне је кремасти италијански сир који се користи у многим јелима, од популарних десерата попут тирамисуа до разних јела с тестенином. Откривамо како га лако можете направити код куће, и то од само два састојка.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 500мл слатке павлаке за шлаг
- 1 кашика лимуновог сока
Припрема:
Ставите слатку павлаку у чинију. Ставите тигањ на средњу ватру и загревајте слатку павлаку док не достигне температуру од око 85 степени. Ако немате дигитални термометар, загрејте слатку павлаку до кључања. Када павлака достигне жељену температуру, односно када почне мало да кључа, склоните је са рингле и охладите неколико минута уз стално мешање да из павлаке изађе што више воде.
Затим поново вратите павлаку на ватру, проврите, склоните са рингле и додајте лимунов сок. Овај корак је кључан јер ће кисела супстанца помоћи да се павлака стисне и претвори у жељену масу. Мешајте неколико минута да се киселина равномерно распореди. Наставите да загревате смешу на лаганој ватри још 5-10 минута, повремено мешајући. Смеша треба да постане гушћа и да се формирају мале грудвице. Ако се то није догодило, можете додати још неколико капи лимуновог сока. Потпуно охладите смешу на собној температури.
Припремите посуду и цедило. Покријте цедиљку дебелом газом или платненом пеленом и ставите је у чинију. Сипајте смешу на газу. Течност из цедиљке и газе треба оцедити у чинију. Све заједно ставите у фрижидер преко ноћи, идеално најмање 12 сати. Следећег дана добићете између 250 и 280 г маскарпоне сира.
Савети:
Ако желите да маскарпоне буде гушћи, можете га оставити и дуже у фрижидеру, како би се вишак течности још више истиснуо. Ако сте љубитељ јачих укуса, можете додати мало соли за додатну дубину укуса. Овај рецепт можете прилагодити количини коју желите да припремите, само обратите пажњу на однос павлаке и киселине. Уместо лимуна можете користити и сирће, али је препоручљиво користити лимунов сок јер је укус много блажи и пријатнији.
(zadovoljna.hr)
Препоручујемо

ПОСНИ ТИРАМИСУ: Посластица која нимало не заостаје за оригиналом
05. 12. 2024. у 14:30

ЧОКОЛАДНЕ ОБЛАНДЕ: Када једном испробате овај рецепт, постаће вам омиљени (ВИДЕО)
30. 03. 2025. у 16:00

СКАНДАЛ У БРИТАНИЈИ, ПОРОДИЦЕ У ШОКУ: Директорка мртвачнице гледала цртани филм са мртвим бебама у својој кући
ЕЈМИ Аптон (38), оснивачица удружења Florrie’s Army у Лидсу у Енглеској, нашла се у центру велике афере након што су родитељи преминуле деце открили да су тела њихових беба држана у њеној кући уместо у мртвачници.
27. 08. 2025. у 17:50

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане
ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.
25. 08. 2025. у 13:15

НЕОБЈАШЊЕН ФЕНОМЕН: Мноштво змија долази у цркву сваке године на Велику госпојину - "поштују" стари календар (ФОТО/ВИДЕО)
ПРАВОСЛАВНИ верници 28. августа славе Велику госпојину, а занимљив феномен, који наука још није објаснила, везује се за овај празник на грчком острву Кефалонија. Додуше - не за 28. август, већ за 15. када се Велика госпојина славила по старом календару. У то време, сваке године, у једну цркву долази велики број змија, што је навело маштовите локалце да исконструишу бројне легенде.
28. 08. 2025. у 11:02
Коментари (0)