ХАШУРЕ: Турски специјалитет у којем је спојено неспољиво, према легенди је најстарији десерт на свету
Турски специјалитет настао после потопа Земље, у сочном споју различитих укуса.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 250 г пшенице
- 80 г пасуља
- 80 г леблебија
- 60 г пиринча
- 140 г кукуруза
- 100 г суве смокве
- 150 г суве кајсије
- 50 г суве бруснице
- 50 г сувог грожђа
- 80 г бадема
- 80 г кикирикија
- 50 г ораха
- 80 г лешника
- 50 г пистаћа
- 2 јабуке
- 1 наранџа
- 250 г шећера
За арому:
- 2 каранфилића
- кора једне наранџе (претходно да се потопи у врелу воду и соду бикарбону)
За декорацију:
- цимет
- млевени лешници
- кокосово брашно
- млевени пистаћи
- сецкани ораси
- нар
Припрема:
Кувајте пшеницу око 10 минута, процедите је, па налијте нову воду и додајте шећер. Поклопите и кувајте око 40 минута на средњој температури. У џезву сипајте воду и ставите каранфилић. Оставите да прокључа. Кувани пасуљ додајте у шерпу са пшеницом, па умешајте и леблебију и пиринач и кувајте још око 10 минута. Додајте ољуштене лешнике и бадеме, и кикирики, па суво грожђе и брусницу. Промешајте и кувајте 10 минута. Додајте ољуштене и исецкане јабуке и кукуруз. Додајте рендану кору наранџе и мирисну воду каранфилића. Промешајте и кувајте 5 минута. Додајте суве сецкане кајсије и смокве. Кувајте још пар минута па склоните са ватре, поклопите и оставите тако да стоји. Охлађени пудинг преспите у посуде па декоришите по избору.
(trpeza)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ЧОКОЛАДНИ РОЛАТ СА ВИШЊАМА: Слатка симфонија укуса која освојити сва ваша чула
02. 04. 2025. у 11:30

АМЕРИКА БЕСНА ЗБОГ ОДБИЈАЊА КИЈЕВА ДА ПРИЗНЕ РУСКЕ ТЕРИТОРИЈЕ: Ево зашто су пропали преговори у Лондону
ПРЕГОВОРИ о окончању конфликта у Украјини, који су требали бити одржани данас у Лондону на нивоу министара спољних послова Велике Британије, САД, Француске, Немачке и Украјине, одложени су након што су амерички званичници отказали учешће.
23. 04. 2025. у 16:24

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ТУГА НА РТС-у: Водитељка Дневника сломљена, опростила се од колегинице: "Мирно спавај, нећу те заборавити" (ФОТО)
"МИРНО спавај, а ја те никада нећу заборавити..."
23. 04. 2025. у 13:02
Коментари (0)