ХАШУРЕ: Турски специјалитет у којем је спојено неспољиво, према легенди је најстарији десерт на свету

Новости онлине

23. 04. 2025. у 08:00

Турски специјалитет настао после потопа Земље, у сочном споју различитих укуса.

ХАШУРЕ: Турски специјалитет у којем је спојено неспољиво, према легенди је најстарији десерт на свету

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 250 г пшенице
  • 80 г пасуља
  • 80 г леблебија
  • 60 г пиринча
  • 140 г кукуруза
  • 100 г суве смокве
  • 150 г суве кајсије
  • 50 г суве бруснице
  • 50 г сувог грожђа
  • 80 г бадема
  • 80 г кикирикија
  • 50 г ораха
  • 80 г лешника
  • 50 г пистаћа
  • 2 јабуке
  • 1 наранџа
  • 250 г шећера

За арому:

  • 2 каранфилића
  • кора једне наранџе (претходно да се потопи у врелу воду и соду бикарбону)

За декорацију:

  • цимет
  • млевени лешници
  • кокосово брашно
  • млевени пистаћи
  • сецкани ораси
  • нар

Припрема:

Кувајте пшеницу око 10 минута, процедите је, па налијте нову воду и додајте шећер. Поклопите и кувајте око 40 минута на средњој температури. У џезву сипајте воду и ставите каранфилић. Оставите да прокључа. Кувани пасуљ додајте у шерпу са пшеницом, па умешајте и леблебију и пиринач и кувајте још око 10 минута. Додајте ољуштене лешнике и бадеме, и кикирики, па суво грожђе и брусницу. Промешајте и кувајте 10 минута. Додајте ољуштене и исецкане јабуке и кукуруз. Додајте рендану кору наранџе и мирисну воду каранфилића. Промешајте и кувајте 5 минута. Додајте суве сецкане кајсије и смокве. Кувајте још пар минута па склоните са ватре, поклопите и оставите тако да стоји. Охлађени пудинг преспите у посуде па декоришите по избору.

(trpeza)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
АМЕРИКА БЕСНА ЗБОГ ОДБИЈАЊА КИЈЕВА ДА ПРИЗНЕ РУСКЕ ТЕРИТОРИЈЕ: Ево зашто су пропали преговори у Лондону

АМЕРИКА БЕСНА ЗБОГ ОДБИЈАЊА КИЈЕВА ДА ПРИЗНЕ РУСКЕ ТЕРИТОРИЈЕ: Ево зашто су пропали преговори у Лондону

ПРЕГОВОРИ о окончању конфликта у Украјини, који су требали бити одржани данас у Лондону на нивоу министара спољних послова Велике Британије, САД, Француске, Немачке и Украјине, одложени су након што су амерички званичници отказали учешће.

23. 04. 2025. у 16:24

Коментари (0)

ВУЧИЋ СТИЖЕ У МОСКВУ Цео разговор Путина и патријарха Порфирија: Обојена револуција у Србији мора бити побеђена