ПРЕДЛОГ ЈЕЛОВНИКА ЗА ВЕЛИКИ ПЕТАК: Од предјела до дезерта, јела у којима ће уживати сви укућани
Нека јела су таква да једноставно нисмо спремни никад да их се одрекнемо и у њима се ужива свим чулима. Велики петак је дан када се често сви окупе на породичном ручку, а ево шта је то што можете да спремите тако да цела породица ужива свим чулима.

Foto: Shutterstock
Пита са купусом
Састојци:
- 500 г кора за питу
- килограм киселог купуса
- 300 мл уља
- 300 мл воде
- мало соли (по избору, не претерујте јер је кисели купус по себи довољно слан)
Припрема:
Купус ситно насецкајте, па ставите да се динста на уљу, те потом додајте воду. Када је готов и мекан, оставите да се охлади.
Филујте тако што ћете прве две коре попрскати мешавином уља и воде, па на трећу кору нанесите купус, мало попрскајте и уролајте.
Понављајте поступак с осталим корака и купусом. Премажите питу пре стављања у рерну.
Пеците у загрејаној рерни на 180 степени 45 минута.
Рибља чорба
Састојци:
- 1 кг мешане речне рибе (сом, шаран, смуђ)
- 2 главице црног лука
- 2 паприке (црвене)
- 2 парадајза или 200 мл сока од парадајза
- 2 шаргарепе
- 2 кромпира
- 1 кашичица млевене паприке (љуте и слатке)
- Ловоров лист, со, бибер
Припрема:
Црни лук ситно исецкајте и пропржите у шерпи. Додајте шаргарепу, паприку и парадајз. Убаците рибу, зачине и кромпир исечен на коцке.
Сипајте воду да све покрије и кувајте на средњој ватри око 1 сат. Повремено мешајте и додајте зачине по укусу.
Посни пасуљ пребранац
Састојци:
- 500 г пасуља тетовца
- 3-4 главице црног лука
- 1/2 празилука
- 1 пуна кашичица слатке алеве паприке и кашичица туцане, пола кесице црног млевеног бибера
- по укусу сувог биљног зачина
- 1 црвени лук
- 250-300 мл уља
Припрема:
Пасуљ ставити у шерпу и налити хладном водом, па ставити да проври. Потом процедити и бацити прву воду, затим поновити поступак уз додатак ситно исецканог лука. Затим поново процедити, па просути и другу воду, па налити трећу и оставити да кува док не омекша. Празилук насећи на танке колутиће, па га пропржити на мало уља док непостане стакласт.
У ватросталну чинију или керамички пекач (грне) сипати процеђен пасуљ, али сачувати пола чаше воде у коме се кувао. Празилук сјединити са пасуљем и додати му биљни зачин, паприку, бибер, воду од кувања и уље. Додати и неку суву цепкану паприку. Пећи у рерни око 45 минута на 180 степени.
Скуша у маринади
Састојци:
- 2 скуше
- кромпир
- сирће
- уље
- црни лук
- со
- суви першун
- сок од 1 лимуна
- 2-3 чена белог лука
Припрема
Маринаду припремате тако што у сок од лимуна умешате бели лук и мало першуна. Измешајте. Ставите у фрижидер.
Кромпир-салату направите тако што ћете кромпир обарити и исећи на коцкице па додати главицу црног лука који сте исекли на трачице. Ставите мало соли, бибера, уља, сирћета и першуна. Ставите да се хлади. Рибу очистите и уредите. Одстраните главу. Затим је добро оперите и усолите. Оставите да стоји 10 минута. Рибу уваљајте у брашно. У посуду ставите уље и загрејте га. Мора бити вруће да се риба не залепи. Рибу стављајте у тигањ. Пржите на умереној температури.
Пред крај још мало запеците тако што ћете појачати температуру. Запеците по укусу. Кад је риба готова извадите је на тацну на којој ћете је послужити. Рибу послужити уз кромпир-салату и маринаду.
Цигарет баклава
Састојци:
- 500 г кора за баклаву
- 300 г млевених ораха
- 4 кашике шећера
- 4 кашике гриза
- 1 ванилин шећер
- 300 мл уља
- мало путера
Прелив:
- 600 мл воде
- 600 г шећера
- 1 ванилин шећер
Припрема:
Помешајте млевене орахе, ванилин шећер, гриз и шећер, а потом додајте 100 мл уља, по жељи и сок од 1 лимуна или мало воде,па све добро сједините.
Једну кору попрскамо са мало уља у којем смо отопили комадић путера, потом ставимо другу кору на чији један крај ставимо фил од ораха, па уроламо.
Ролат ставимо у плех, а на тај начин потрошимо све коре док не потрошимо филм. Исечемо их и прелијемо загрејаним уљем (100 мл), па ставимо да се пече у рерни коју смо претходно загрејали на 200 степени.
Баклаву печемо отприлике 20-25 минута. Када се баклава испече и охлади, прелијемо је преливом који смо направили тако што смо помешали шећер и воду и додати ванилин шећер, па потом кували 15 минута на лаганој ватри. Пре него што сачекамо да је прелијемо, потрудимо се да прелив буде охлађен.
(glossy)
Препоручујемо

ТУНА СТЕК ПО РЕЦЕПТУ ЏЕЈМИЈА ОЛИВЕРА: Савршено јело које ће вас одушевити (ВИДЕО)
06. 03. 2025. у 09:00Јована Васић

"СТАЗЕ КОСМЕТА" - ЂАКОВИЦА: "Ко срцем мрзи тај је у затвору, ми смо на слободи..." (ВИДЕО)
ЕКИПА "Новости" боравила је на Косову и Метохији крајем јануара ове године, где смо забележили ексклузиван документарни материјал. Серијал "Стазе Космета" обухвата седам епизода, које доносе упечатљиве људске приче из Ђаковице, Штрпца, планинских села Брезовице и Шар планине, Велике Хоче, Ораховца, Призрена и села у близини Косовске Митровице.
22. 05. 2025. у 19:00

ЈОКИЋ ЋЕ И ГРАТИ ЗА СРБИЈУ НА ЕВРОБАСКЕТУ? Бићемо сила на Европском првенству, ово је потврда!
Полако се клупска кошаркашка сезона приводи крају и фокус се пребацује на предстојећи Евробаскет где би могао да заигра и Никола Јокић!
22. 05. 2025. у 22:47 >> 22:47

КО ПРЕУЗИМА САШИН ПОСАО? Откривено шта ће бити са "Звездама Гранда"
ХАРМОНИКАШ Микица Гачић у разговору за Информер открио је да ли ће се мењати жири у наредној сезони ''Звезда Гранда'', како се Данијел Јовановић снашао на аудицијама, али и да ли се Сашина удовица меша у посао.
23. 05. 2025. у 10:17
Коментари (0)