СПРЕМИТЕ ПЕЉМЕНЕ: Традиционално јело без ког је Русима живот незамислив (ФОТО)
ПЕЉМЕНИ су традиционално руско јело, које зна да спрема апсолутно свака домаћица

Фото: А. Миката, Јутјуб принтскрин/Flag Nation
Пељмена можете да направите више него што је потребно за ручак и да их замрзнете. Тесто се прави на исти начин као и за че бурек.
ПЕЉМЕНИ - састојци:
100 грама млевеног меса
главица црног лука
со, бибер
јаје
100 грама брашна
100 милилитара млека
уље
зачини по укусу
сос по укусу
ПЕЉМЕНИ - припрема:
Прво се умеси тесто од једног јајета, 100 милилитара млека и 100 грама брашна. То је количина довољна за једну особу. Тесто се умеси, формира у лопту, покрије и пусти да се "одмори".

Фото: А.М.
Руси пељмене пуне живим месом, помешаним само са мало црног лука. Међутим, фил је неупоредиво укуснији када је претходно пропржен. Очисти се и исецка црни лук, пропржи да добије стакласту боју, па се дода млевено месо. Месо се зачини и динста, док не промени боју. Поклопи се, и склони са рингле да се мало охлади.
Тесто се развије оклагијом. Онда се узме чаша, и њоме се праве кругови. Тесто покријте крпом док то радите, да се не би осушило. Када направите кругове, у сваку кашикицом сипајте динстано млевено месо.
Пељмени се кувају брзо: чим вода прокува, убаце се и када испливају на површину - готови су. Пељмени се у Русији једу без икаквог соса и евентуално се кашиком сипа павлака. Ми смо навикли на парадајз сос и са њиме се одлично слажу.

Фото: А.М.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље
РОДИТЕЉИ школараца у Србији од данас добијају аутоматска звучна обавештења када наставник у електронски дневник упише изостанак детета са часа или нову оцену. Мада су деца годинама налазила начине да не кажу родитељима баш сва дешавања у школи, то сада више неће бити могуће.
17. 04. 2025. у 11:29

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

"КОМПЛИТЛИ ФРИ ОФ ЧАРЏ": Да ли сте чули како Путин прича енглески? (ВИДЕО)
РУСКИ председник Владимир Путин имао је у фебруару телефонски разговор с америчким председником Доналдом Трампом о окончању рата у Украјини, а иако тада није саопштено којим су језиком причала двојица државника вероватно се свако користио својим матерњим и ослонио на преводиоце.
17. 04. 2025. у 15:25
Коментари (0)