РУЧАК ЗА ДАНАС: Монашко вариво из рерне - посно или мрсно, одлучите сами
МОНАШКО вариво из манастира Рукумија има своју посну и мрсну варијанту, а на вама је да одлучите како ћете да га спремите

Foto: Jutjub/Printskrin/ Kuhinja Valentina Mašković
Састојци:
Смеса за ћуфте:
- 500‒700 грама млевеног меса
- 1 црни лук
- 2 јајета
- 3 кашике презле
- Со, суви зачин, бибер, першун, бели лук, зачинска црвена паприка.
Основа монашког варива:
- 2 главице црног лука
- 1 шаргарепа
- 1 паштрнак
- 1 паприка
- 2 парадајза
- 1/4 купуса
- 300 г сочива
- 250‒300 мл парадајз сос
- со, суви зачин, бибер, ловор, уље
- Уље за запршку и две кашике брашна и једна кашика зачинске црвене паприке
Кувати у рерни 1 сат и 10 минута. Запржити по жељи, додати испржене ћуфте и вратити још 20 минута на 200 степени.
Припрема:
Прво правите ћуфте (ако не постите) од меса, црног лука, белог лука, јаја, зачина и презле.
Правите основу за вариво тако што ћете да издинстате црни лук, шаргарепу и црвену паприку. Парадајз исеците на ситно, а затим исецкајте и купус на ребарца. Додајте исецкан парадајз и купус, а онда и парадајз сос и оставите да се све крчка 10 минута. Додајте и зачине.
У ватросталну чинију ставите опрано сочиво, затим пропржено поврће и све лепо налијте водом да смеса огрезне. Ставите у рерну да се кува на 200 степени Целзијуса.
Испржите ћуфте и оставите их са стране. Вариво извадите из рерне након сат времена, а онда га запржите. Ако хоћете мрсну варијанту овог оброка, у вариво додајте ћуфте и вратите у рерну да се све лепо скрчка око 10-ак минута.
(Курир Стил)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

ШПАНИЈА ПРОГЛАСИЛА ВАНРЕДНО СТАЊЕ
МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова Шпаније прогласило је ванредно стање након данашњег нестанка струје.
28. 04. 2025. у 21:32

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ЗВАНИЧНО - РАЗВЕЛА СЕ ГАГА: Процес дуг 13 месеци, ПРОМЕНИЛА презиме, а Тони има нову девојку и то милионерку
ПАПИРИ за развод певачице Драгане Мирковић и Тонија Бијелића су потписани, а бракоразводни поступак је окончан после нешто више од годину дана.
29. 04. 2025. у 14:20 >> 14:21
Коментари (0)