РУЧАК ОД ПОНЕДЕЉКА ДО ПЕТКА: Пет старих јела на кашику која треба да једете барем једном недељно
СТАРА, традиционална јела су омиљена већини нас, а осим тога изузетно су здрава и праве се лако.

Фото: Free Images Pixabay
Предлог овонедељног јеловника су традиционална јела на кашику која греју душу током првих јесењих дана:

Фото: Принтскрин Јутјуб/Кувајмо лако
ПОНЕДЕЉАК: Кромпир паприкаш
Потребно је:
1 главица црног лука
2 пилећа батака
1 шаргарепа
500 грама кромпира
1 паприка
1 парадајз
со и бибер
сува зачинска паприка, веза свежег першуна.
Припрема:
Издинстајте лук, паприку, парадајз и рендану шаргарепу. Додајте месо и налијте водом. Додајте кромпир и зачине и кувајте док се све лепо "упихтија". Додајте свеж першун и склоните са рингле.

Фото: Принтскрин Јутјуб/Сташина кухиња
УТОРАК: Босански лонац
Потребно је:
1 кг меса
1 кг свежег купуса
1/2 кг кромпира
250 г разне зелени
150 г зрелог парадајза
150 г црног лука
100 г суве сланине
20 г белог лука
5-6 зрна бибера
2 паприке
1 кашичица суве зачинске паприке
першунов и целеров лист
со
Припрема:
Продинстајте лук, шаргарепу, пашканат, парадајз и сланину. Додајте месо и зачине. Затим посложите кромпир и купус, и налијте водом. Кувајте добра два сата док се све лепо не раскува.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Moja mala kuhinja
СРЕДА - Пасуљ
Потребно је:
2 главице црног лука
2 шаргарепе
2 пашканата
500 грама пасуља
со и бибер, зачинска црвена паприка.
Припрема:
Посни пасуљ направите тако што ћете на уљу продинстати рендану шаргарепу и пашканат и црни лук. Додајте опран пасуљ и налијте са водом. Кувајте око сат и по, додајте зачине и бели лук и склоните са рингле.

Фото: Принтскрин/Jelajelena Petrovic
ЧЕТВРТАК - Боранија
Потребно је:
1 галвица црног лука
1 паковање зелени за супу
500 грама младе бораније
350 грама пилетине
100 сланинице
Припрема:
Боранију очистите и откувајте. У дубљој шерпи продинстајте лук и зелен, а онда додајте месо и динстајте. Додајте боранију и налијте воду. Додајте зачине по жељи и свеж першун. Све кувајте око сат времена.

Фото: Принтскрин Јутјуб/SOS Kitchen
ПЕТАК - Пуњене паприке
Потребно је:
500 грама млевеног меса
1 главица црног лука
100 грама пиринча
2 рендане шаргарепе
зачини по жељи
10 већих паприка
500 мл
Припрема:
Паприке очистите од петељки и семенки и оперите их. У дубљој чинији прво упржите месо и сецкан лук, па додајте рендану шаргарепу, опран пиринач, со, бибер, куркуму, и свеж першун. Све измешајте и напуните смесом паприке. Паприке поређајте у лонац, налијте са парадајз соком и мало воде и кувајте око 45 минута.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ОВАКО СПРЕМЉЕНУ БОРАНИЈУ ЈЕДУ СВИ: Издашан и неодољиво укусан ручак за целу породицу
05. 10. 2023. у 12:00

СКАНДАЛ У СКОПЉУ ДОК ЗЕМЉА ПЛАЧЕ ЗА 60 МРТВИХ: "Срамота и бесчашће, ово нисам дозволио, нити ћу икада дозволити" (ВИДЕО)
ДИРЕКТОР Спортског центра „Борис Трајковски“ у Скопљу објавио је снимак испред сале, где је, према његовим речима, одржан дрифт догађај са 300 возила, иако је организатор пријавио да је у питању снимање спота. Том приликом, дошло је до десетак судара и причињена је штета.
17. 03. 2025. у 07:57

РОДИТЕЉИ ПОГИНУЛЕ ДЕЦЕ ФОРМИРАЛИ ЖИВИ ШТИТ: Не дозвољавају да се тела однесу на обдукцију
РОДИТЕЉИ који су у пожару изгубили своју децу у дискотеци "Пулс" у Кочанима не дозвољавају да се тела настрадалих однесу на додатну обдукцију у Скопље, тражећи да им се одмах предају како би припремили сахране, јавља Плусинфо.
16. 03. 2025. у 19:40

ЦЕЦА У АРКАНОВОМ РОДНОМ МЕСТУ: Обузеле је нарочите емоције
ПЕВАЧИЦА Цеца Ражнатовић, синоћ, 15. марта, приредила је спектакуларан концерт пред пуном халом у Брежицама, у Словенији.
16. 03. 2025. у 13:17
Коментари (0)