10 НАЈБРЖИХ ПОСНИХ РЕЦЕПАТА: За ручак, праве се за 15 минута и сити сте цео дан
Дилема шта да кувају за време поста, ево 10 брзих рецепата.
Салата од киное и поврћа:
Састојци: кувана киноа, парадајз, краставац, црвена паприка, црни лук, маслиново уље, со, бибер, свеже зачинско биље по жељи.
Припрема: Помешајте све састојке у великој чинији, зачините маслиновим уљем, сољу, бибером и поспите сецканим свежим зачинским биљем.
* * * * * * * *
Паста са пестом од авокада:
Састојци: интегрална тестенина, авокадо, бели лук, свеже першуново лишће, лимунов сок, со, бибер.
Припрема: Скувајте тестенину према упутствима. У блендеру измиксајте авокадо, бели лук, першун, лимунов сок, со и бибер. Помешајте сос са скуваном тестенином.
* * * * * * * *
Туњевина са црвеним пасуљем:
Састојци: конзерва туњевине, конзерва црвеног пасуља, црни лук, парадајз, маслиново уље, со, бибер, оригано.
Припрема: Исцедите туњевину и црвени пасуљ. Додајте ситно сецкани црни лук и парадајз. Зачините маслиновим уљем, сољу, бибером и ориганом.
* * * * * * * *
Киноа и поврће у воку:
Састојци: кувана киноа, броколи, шаргарепа, грашак, црвена паприка, соја сос, ђумбир, бели лук.
Припрема: Поврће исецкајте на ситне комаде. На врелом wоку пропржите поврће, додајте кувану киноу, соја сос, ђумбир и бели лук. Све брзо промешајте.
* * * * * * * *
Авокадо сендвич са хумусом:
Састојци: интегралне кришке хлеба, авокадо, хумус, парадајз, клице, со, бибер.
Припрема: Намазати хумус на кришке хлеба, додати авокадо и клице, зачинити сољу и бибером, може преко и нека салата.
* * * * * * * *
Пиринач салата с поврћем:
Састојци: пиринач, краставац, чери парадајз, црни лук, маслиново уље, лимунов сок, свеже зачинско биље, со, бибер.
Припрема: Скувајте посебно пиринач. Помешајте с исецканим поврћем, зачините маслиновим уљем, лимуновим соком, зачинским биљем, сољу и бибером.
* * * * * * * *
Батат кромпир са тиквицама
Састојци: 2 средње велика батата, 2 тиквице, 2 кашике маслиновог уља, 2 чена белог лука, ситно исецкана, 1 кашичица оригана, Со и бибер по укусу, Свеже сецкани першун за посипање (опционо)
Припрема: Оперите и огулите батате. Исеците их на колутове дебљине око 1 цм. Оперите тиквице и исецкајте их на колутове. У великој тигању, загријте мало воде на средње јакој ватри. Додајте ситно исецкан бели лук у тигањ и пржите га на води неколико секунди док не замирише. Додајте колутове батата у тигањ и пржите их око 5-7 минута док не постану мекани и благо златно смеђи. Додајте колутове тиквица у тигањ заједно са ориганом, сољу и бибером. Наставите кувати још 5-7 минута док тиквице не омекшају, а батат постане сочан и укусан.
* * * * * * * *
Посни пире кромпир са прокељом
Састојци: 500 г кромпира, ољуштеног и исеченог на колутове, 300 г прокеља, очишћеног и преполовљеног, 1 главица црног лука, ситно сецкана, 2 чена белог лука, ситно сецкана, 2 кашике маслиновог уља, Со и бибер по укусу, Свеже зачинско биље по жељи (нпр. першун или мирођија)
Припрема: Ставите кромпир у већи лонац и прелијте га водом. Додајте прстохват соли. Кувајте кромпир док не омекша, што траје отприлике 15-20 минута. У другом лонцу, прокувајте прокељ у сланој води 3-5 минута. Оцедите прокељ и оставите са стране. Додајте ситно сецкани црни и бели лук, и пржите га на води док док не постану стакласти. Када је кромпир скуван, оцедите га и ставите га назад у лонац. Додајте црни и бели лук. Користећи гњечару за кромпир или виљушку, гњечите кромпир док не добијете пире. Додајте кувани прокељ у пире и промешајте док се све добро сједини. Додајте со и бибер по укусу. Ако желите кремастији пире, додајте мало маслиновог уља или биљног млека. Послужите топло, посуто свежим зачинским биљем по жељи.
* * * * * * * *
Посни подварак
Састојци: 1 главица киселог купуса, 2 шаргарепе, исецкане на колутове, 2 кромпира, исецкана на колутове, 1 веза празилука, ситно сецканог, 2 црвене паприке, исецкане на траке, 3 чена белог лука, ситно сецкана, 2 ловорова листа, 1 кашичица сувог биљног зачина, Со и бибер по укусу, 2 кашике маслиновог уља
Припрема: Купус добро исперите под хладном водом. Ако је превише кисео, можете га потопити у млаку воду на неколико сати. Затим, исеците купус на танке траке. У великом лонцу, пропржите на води сецкани празилук и бели лук на док не постану стакласти. Додајте кисели купус у лонац и промешајте са празилуком и белим луком. Додајте шаргарепу, кромпир, црвену паприку, ловоров лист и суви биљни зачин. Промешајте све састојке. Прелијте са довољно воде да прекрије поврће, али не превише. Кувајте на средње јакој ватри док поврће не омекша, а течност се редукује. То ће трајати отприлике 30-40 минута. Посолите и побиберите по укусу. Ако је потребно, додајте још биљног зачина. Када је поврће мекано, а течност смањена, склоните лонац са ватре.
* * * * * * * *
Посна боранија на карију
Састојци: 500 г свеже бораније, очишћене и исецкане на мање комаде, 1 црни лук, ситно сецкан, 2 парадајза, исецкана, 2 кромпира, исецкана на колутове, 2 шоље куваног црвеног пасуља (из конзерве или скуваног), 2 кашике маслиновог уља, 3 чена белог лука, ситно сецкана, 1 кашика карија у праху, 1 кашичица млевене куркуме, Со и бибер по укусу, Свеже сецкани першун за посипање (опционо)
Припрема: Додајте црни лук и бели лук, пржите их на води док не постану стакласти.
Додајте исецкану боранију, кромпир, парадајз и кувани пасуљ у шерпу. Промешајте све састојке. Додајте кари у праху, куркуму, со и бибер. Наставите динстати поврће неколико минута како би упило зачине. Додајте довољно воде да прекрије састојке и пустите да чорба проври. Смањите температуру и оставите да крчка док поврће не омекша, што траје око 20-25 минута. Проверите укус и прилагодите зачине по потреби.
(Stil)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)
МИНИСТАРСТВО културе је, припремајући се за обележавање 150 година од рођења српске научнице Милеве Ајнштајн, на аукцији аукцијске куће Кристи у Лондону купило вредну документарну грађу коју чини серија од 43 потписана аутограмска писма Алберта Ајнштајна упућена Милеви Марић, са 10 аутограмских писама које је потписала Милева, упућених Ајнштајну.
12. 12. 2024. у 13:43
ОВОГ ДАТУМА ТЕМПЕРАТУРА ПАДА НА МИНУС 15: Детаљна временска прогноза до краја децембра
МЕТЕОРОЛОГ Иван Ристић најавио је да нас након краткотрајне стабилизације времена у другој половини децембра очекује јаче захлађење тачно 21. и 22. децембра.
12. 12. 2024. у 13:58
"УЦЕЊИВАО НАС ЈЕ": Илић 23 године крио разлог свађе са Поповићем
МИРОСЛАВ Илић одржао је први од два велика солистичка концерта у „Сава центру”, и то баш на 74. рођендан.
13. 12. 2024. у 17:54
Коментари (0)