10 НАЈБРЖИХ ПОСНИХ РЕЦЕПАТА: За ручак, праве се за 15 минута и сити сте цео дан
Дилема шта да кувају за време поста, ево 10 брзих рецепата.

Фото Pixabay free images
Салата од киное и поврћа:
Састојци: кувана киноа, парадајз, краставац, црвена паприка, црни лук, маслиново уље, со, бибер, свеже зачинско биље по жељи.
Припрема: Помешајте све састојке у великој чинији, зачините маслиновим уљем, сољу, бибером и поспите сецканим свежим зачинским биљем.
* * * * * * * *
Паста са пестом од авокада:
Састојци: интегрална тестенина, авокадо, бели лук, свеже першуново лишће, лимунов сок, со, бибер.
Припрема: Скувајте тестенину према упутствима. У блендеру измиксајте авокадо, бели лук, першун, лимунов сок, со и бибер. Помешајте сос са скуваном тестенином.
* * * * * * * *
Туњевина са црвеним пасуљем:
Састојци: конзерва туњевине, конзерва црвеног пасуља, црни лук, парадајз, маслиново уље, со, бибер, оригано.
Припрема: Исцедите туњевину и црвени пасуљ. Додајте ситно сецкани црни лук и парадајз. Зачините маслиновим уљем, сољу, бибером и ориганом.
* * * * * * * *
Киноа и поврће у воку:
Састојци: кувана киноа, броколи, шаргарепа, грашак, црвена паприка, соја сос, ђумбир, бели лук.
Припрема: Поврће исецкајте на ситне комаде. На врелом wоку пропржите поврће, додајте кувану киноу, соја сос, ђумбир и бели лук. Све брзо промешајте.
* * * * * * * *
Авокадо сендвич са хумусом:
Састојци: интегралне кришке хлеба, авокадо, хумус, парадајз, клице, со, бибер.
Припрема: Намазати хумус на кришке хлеба, додати авокадо и клице, зачинити сољу и бибером, може преко и нека салата.
* * * * * * * *
Пиринач салата с поврћем:
Састојци: пиринач, краставац, чери парадајз, црни лук, маслиново уље, лимунов сок, свеже зачинско биље, со, бибер.
Припрема: Скувајте посебно пиринач. Помешајте с исецканим поврћем, зачините маслиновим уљем, лимуновим соком, зачинским биљем, сољу и бибером.
* * * * * * * *
Батат кромпир са тиквицама
Састојци: 2 средње велика батата, 2 тиквице, 2 кашике маслиновог уља, 2 чена белог лука, ситно исецкана, 1 кашичица оригана, Со и бибер по укусу, Свеже сецкани першун за посипање (опционо)
Припрема: Оперите и огулите батате. Исеците их на колутове дебљине око 1 цм. Оперите тиквице и исецкајте их на колутове. У великој тигању, загријте мало воде на средње јакој ватри. Додајте ситно исецкан бели лук у тигањ и пржите га на води неколико секунди док не замирише. Додајте колутове батата у тигањ и пржите их око 5-7 минута док не постану мекани и благо златно смеђи. Додајте колутове тиквица у тигањ заједно са ориганом, сољу и бибером. Наставите кувати још 5-7 минута док тиквице не омекшају, а батат постане сочан и укусан.
* * * * * * * *
Посни пире кромпир са прокељом
Састојци: 500 г кромпира, ољуштеног и исеченог на колутове, 300 г прокеља, очишћеног и преполовљеног, 1 главица црног лука, ситно сецкана, 2 чена белог лука, ситно сецкана, 2 кашике маслиновог уља, Со и бибер по укусу, Свеже зачинско биље по жељи (нпр. першун или мирођија)
Припрема: Ставите кромпир у већи лонац и прелијте га водом. Додајте прстохват соли. Кувајте кромпир док не омекша, што траје отприлике 15-20 минута. У другом лонцу, прокувајте прокељ у сланој води 3-5 минута. Оцедите прокељ и оставите са стране. Додајте ситно сецкани црни и бели лук, и пржите га на води док док не постану стакласти. Када је кромпир скуван, оцедите га и ставите га назад у лонац. Додајте црни и бели лук. Користећи гњечару за кромпир или виљушку, гњечите кромпир док не добијете пире. Додајте кувани прокељ у пире и промешајте док се све добро сједини. Додајте со и бибер по укусу. Ако желите кремастији пире, додајте мало маслиновог уља или биљног млека. Послужите топло, посуто свежим зачинским биљем по жељи.
* * * * * * * *
Посни подварак
Састојци: 1 главица киселог купуса, 2 шаргарепе, исецкане на колутове, 2 кромпира, исецкана на колутове, 1 веза празилука, ситно сецканог, 2 црвене паприке, исецкане на траке, 3 чена белог лука, ситно сецкана, 2 ловорова листа, 1 кашичица сувог биљног зачина, Со и бибер по укусу, 2 кашике маслиновог уља
Припрема: Купус добро исперите под хладном водом. Ако је превише кисео, можете га потопити у млаку воду на неколико сати. Затим, исеците купус на танке траке. У великом лонцу, пропржите на води сецкани празилук и бели лук на док не постану стакласти. Додајте кисели купус у лонац и промешајте са празилуком и белим луком. Додајте шаргарепу, кромпир, црвену паприку, ловоров лист и суви биљни зачин. Промешајте све састојке. Прелијте са довољно воде да прекрије поврће, али не превише. Кувајте на средње јакој ватри док поврће не омекша, а течност се редукује. То ће трајати отприлике 30-40 минута. Посолите и побиберите по укусу. Ако је потребно, додајте још биљног зачина. Када је поврће мекано, а течност смањена, склоните лонац са ватре.
* * * * * * * *
Посна боранија на карију
Састојци: 500 г свеже бораније, очишћене и исецкане на мање комаде, 1 црни лук, ситно сецкан, 2 парадајза, исецкана, 2 кромпира, исецкана на колутове, 2 шоље куваног црвеног пасуља (из конзерве или скуваног), 2 кашике маслиновог уља, 3 чена белог лука, ситно сецкана, 1 кашика карија у праху, 1 кашичица млевене куркуме, Со и бибер по укусу, Свеже сецкани першун за посипање (опционо)
Припрема: Додајте црни лук и бели лук, пржите их на води док не постану стакласти.
Додајте исецкану боранију, кромпир, парадајз и кувани пасуљ у шерпу. Промешајте све састојке. Додајте кари у праху, куркуму, со и бибер. Наставите динстати поврће неколико минута како би упило зачине. Додајте довољно воде да прекрије састојке и пустите да чорба проври. Смањите температуру и оставите да крчка док поврће не омекша, што траје око 20-25 минута. Проверите укус и прилагодите зачине по потреби.
(Stil)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

УМРО НАКОН ШТО ЈЕ ЦЕЛУ НОЋ ВОЗИО ДЕЦУ КОЈА СУ ГОРЕЛА: Возач Хитне помоћи у Северној Македонији преминуо после целоноћне драме
ВОЗАЧ Хитне помоћи који је читаву ноћ превозио повређене у стравичном пожару у Северној Македонији преминуо је јутрос.
17. 03. 2025. у 08:50

РОДИТЕЉИ ПОГИНУЛЕ ДЕЦЕ ФОРМИРАЛИ ЖИВИ ШТИТ: Не дозвољавају да се тела однесу на обдукцију
РОДИТЕЉИ који су у пожару изгубили своју децу у дискотеци "Пулс" у Кочанима не дозвољавају да се тела настрадалих однесу на додатну обдукцију у Скопље, тражећи да им се одмах предају како би припремили сахране, јавља Плусинфо.
16. 03. 2025. у 19:40

ШОУ У ЗАГРЕБУ: Дали јој отказ јер је пуштала српске "цајке" - сад морају да плате 70.000 € и да је врате на посао
СУД у Загребу донео је неправоснажну пресуду којом запослену на бензинској пумпи Тифон враћа на посао, уз обавезу послодавца да јој исплати све неисплаћене зараде у износу од 45.000 евра и судске трошкове у износу од 14.000 евра.
17. 03. 2025. у 17:54 >> 17:55
Коментари (0)