ГРАШАК - САВРШЕН РУЧАК "НА КАШИКУ": Вратимо се једном класику наше кухиње, коме је тешко одолети

Новости онлине

30. 05. 2024. у 09:00

СКУВАЈТЕ за ручак грашак са месом, баш као што су некада спремале наше маме и баке.

ГРАШАК - САВРШЕН РУЧАК НА КАШИКУ: Вратимо се једном класику наше кухиње, коме је тешко одолети

Фото: Јутјуб принтскрин/JelaJelena Petrovic

Доносимо вам супер укусни рецепт који морате пробати.

Састојци:

  • 500 г грашка
  • 500 г свињског меса (може и пилетина)
  • 1 црни лук
  • 1 празилк (по жељи)
  • 1 шаргарепа
  • 1 кромпир
  • 3 чена белог лука
  • 1 кесица инстант крем чорбе од грашка
  • суви биљни зачин, бибер
  • 1 кашичица слатке млевене паприке
  • мало мирођије
  • 2 кашике кечапа
  • 1 кашичица сувог влашца (по жељи)

Припрема:

Лук и празилук пропржити на уљу, па додати месо исецкано на коцкице. Зачинити са сувим биљним зачином, бибером и слатком млевеном паприком. Ако желите можете да додате и туцану љуту паприку и влашац. Када се месо мало упржило, додајте ситно сецкан кромпир, шаргарепу и бели лук. Промешајте, па додајте грашак и опет промешајте. Додајте мало мирођије, мало кечапа и налијте са водом. Поклопите и кувајте на тихој ватри. Направите супу са топлом водом и додајте мало мирођије, па и њу налијте у грашак. Кувајте неких 30-45 минута (процените сами).

Најбоље цаке за кување грашка:

Грашак се спорије кува у сланој води, па је боље да га посолите пред крај или када је готов.
Након што проври, додајте у грашак неколико кашика уља, то ће убрзати процес кувања.
10-15 минута након кључања, додајте око пола кашичице соде на свака 2 л воде. Тако ће грашак постати мекан, само након 5 минута, али будите пажљиви, пошто ако додате више соде, можете покварити укус јела.
Грашак кувајте у шерпи са дебелим дном како не би изгорео, а вода треба да покрије грашак око 1 цм. Кувајте на тихој ватри.

(Still)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

МИНИСТАРСТВО културе је, припремајући се за обележавање 150 година од рођења српске научнице Милеве Ајнштајн, на аукцији аукцијске куће Кристи у Лондону купило вредну документарну грађу коју чини серија од 43 потписана аутограмска писма Алберта Ајнштајна упућена Милеви Марић, са 10 аутограмских писама које је потписала Милева, упућених Ајнштајну.

12. 12. 2024. у 13:43

Коментари (0)

ШЕШЕЉ О СЦЕНАРИЈУ КОЈИ НИКО НИЈЕ НИ САЊАО: Народ је био у заблуди (ВИДЕО)