РАТАТУЈ: Неодољиво укусно јело за целу породицу
Француска кухиња је међу најукуснијим на свету, а рататуј је баш један од најпознатијих јела. Рецепт за рататуј је толико укусан, да просто нећете моћи да му одолите.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 2 тиквице
- 1 мањи патлиџан
- 3 парадајза
- пола главице црног лука
- пола шаргарепе
- 4 чена белог лука
- 4 кашике маслиновог уља
- 200 мл пасираног парадајза
- мало сувог босиљка
- мало сецканог першуна
- со
- бибер
Припрема:
Пре свега загрејте рерну.
У већем тигању загрејте маслиново уље па убаците ситно сецкан црни и бели лук, па кад мало промене боју убаците ситно сецкану шаргарепу и динстајте око пет минута, док све не омекша.
Када се све то лепо уједначи, додајте пасирани парадајз и пустите да се на лаганој температури укрчка. Довољно је да динстате око 15 минута. Време је да зачините и сос ће се згуснути.
Тиквице и патлиџан ољуштите и исеците на колутове. У одговарајућу тепсију или ватросталну посуду поређајте усправно колутове поврћа и онда преко њега сипајте сос и премажите са мало маслиновог уља. Покријте алу фолијом и пеците око 30 минута. После овог времена, склоните фолију и пустите да се још мало пече док поврће не омекша.
(ona)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

РУЧАК ИЗ РЕРНЕ: Јединствена мусака од печених паприка, морате је пробати
16. 07. 2024. у 21:00

НАЈБОЉИ РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋИ САТАРАШ: Ово је летње јело без конкуренције
12. 07. 2024. у 16:28

БРЗИНСКИ ЛЕТЊИ РУЧАК: Пуњени патлиџан, одлична комбинација састојака и укуса
11. 07. 2024. у 14:00

ШОЈГУ УПОЗОРАВА: Тај потез би могао довести до трећег светског рата
СЕКРЕТАР Савета безбедности Русије Сергеј Шојгу упозорио је да би увођење мировњака на историјске територије Русије могло довести до трећег светског рата.
24. 04. 2025. у 19:46

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

НИ ЛАУШ НИЈЕ ПРИМЕТИО ДО КРАЈА СНИМАЊА: Најлуђа грешка из "Боја на Косову"
ЛАУШЕВИЋ је о снимању филма "Бој на Косову" писао у књизи "Година прође, дан никад".
28. 04. 2025. у 10:32
Коментари (0)