ГУРМАНСКИ РЕЦЕПТ ЗА САВРШЕН РУЧАК: Кисели купус са сувим месом, сланином и шљивама
Сазнајте како да направите нешто гурманскију верзију киселог купуса. Овог пута му, поред сувог меса, додајте сланину и шљиве.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 1 кг киселог купуса
- 300 г сувог меса (ребарца или сува коленица)
- 200 г димљене сланине
- 1 главица црног лука
- 2 чена белог лука
- 1 шаргарепа
- 10–12 сувих шљива
- 1 кашика свињске масти
- 1 ловоров лист
- 1 кашичица црвене паприке
- со и бибер по укусу
- 200 мл бујона од поврћа (или воде)
Припрема:
У великој шерпи загрејте маст (или уље), па додајте суво месо и сланину. Пржите неколико минута док сланина не постане хрскава, а месо не почне да пушта арому. Додајте ситно сецкани црни лук и бели лук, па динстајте док лук не омекша и добије златну боју. Затим додајте колутове шаргарепе и промешајте све заједно. Додајте купус у шерпу, промешајте и пустите да се мало запржи са осталим састојцима, око 5 минута.
Додајте ловоров лист, црвену паприку, суве шљиве и промешајте. По потреби досолите (зависно од сланоће купуса) и побиберите. Прелијте супом или водом, поклопите шерпу и смањите ватру. Кувајте све на лаганој температури око 1,5 до 2 сата, док купус не омекша, а сви укуси се сједине. Повремено проверавајте и по потреби долијте још мало воде или супе.
Додајте и кашичицу кима или мало бибера у зрну. Ако волите да купус буде мало гушћи, можете направити благу запршку (кашика брашна пропржена на мало уља) и додати у јело пред крај кувања.
(stvar ukusa)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

РОЛОВАНА ЋУРЕТИНА СА СЛАНИНОМ И СИРОМ: Ручак који никога неће оставити равнодушним
08. 10. 2024. у 12:39

БЕГУНАЦ ИЗ ЗАТВОРА УХВАЋЕН ПОСЛЕ 40 ГОДИНА: Одала га једна информација (ФОТО)
МУШКАРАЦ који је побегао из затвора у Порторику пре скоро 40 година ухапшен је у Флориди, саопштила је полиција округа Ли.
09. 03. 2025. у 16:04

ВУЧИЋ ОТКРИО ВЕЗЕ УСАИД-А И ЦРТЕ: Организација "Да смрадови оду" добијала 190.000 евра, биће још много изненађења наредних дана
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обишао је у Ковину завршне радове на градском купалишту ''Шљункара'' и том приликом открио да је организација УСАИД плаћала 190 хиљада евра преко ЦРТЕ организацији која се зове "Да смрадови оду".
09. 03. 2025. у 11:56 >> 13:15

ИЗАШАО СЕВЕРИНИН "ФИЛМ", АРСЕН ПОСЛАО ШКАКЉИВУ ПОНУДУ: "Колегинице, чуо сам да имате неки филм... Могу ја музику да вам урадим?"
ПЕВАЧИЦА Северина Вучковић је током каријере прошла кроз многе успоне и падове, а и данас се препричава њена анегдота са легендарним кантаутором Арсеном Дедићем.
09. 03. 2025. у 18:32
Коментари (0)