ТРАДИЦИОНАЛНИ ТУРСКИ РЕЦЕПТ ЗА САРМИЦЕ ОД ЗЕЉА: Хармонија укуса у сваком залогају
Овај традиционални специјалитет одише богатим укусима и савршеним спојем зачина.
 
                                                                                    Фото: Јутјуб принтскрин/Jelajelena Petrovic
Састојци:
- Листови зеља 300 г – око 70 – 80 листова
- 1 шоља пиринча балдо или арборио
- 2 главице лука ситно исецкане 400 гр
- Маслиново уље, 150 мл
- Пињоли, 25 г
- Црна рибизла, сушена, 25 г – 2 кашичице
- Млевени цимет, 1 кашичица
- Млевени пименто, 1 кашичица
- Сува мента, 2 кашићице
- Црни бибер, 1/2 кашичице
- Шећер, 2 кашичице
- Со, 2 кашичице
- 1 шоља воде, 200 мл
- Лимунов сок, ½ лимуна, 2 кашике
- Копар, сецкани, 1/2 шоље
- Першун, сецкани 1/4 шоље (опционо)
- Кришке лимуна и екстра девичанско маслиново уље за украс
Припрема:
Потопите пиринач у слану топлу воду на 1 сат, оперите и исперите док вода не буде бистра. Потопите и листове зеља у воду на 1 сат; оперите, исперите и оцедите. Ако користите свеже / некуване листове или ако нису мекани, бланширајте у кипућој води 2 минута
Лук врло ситно исецкати. У тигању загрејати 100 мл маслиновог уља и пржити пињоле док не порумене. Додајте лук и пржите 15 минута уз стално мешање док не омекша и не постане светлобраон. Додајте пиринач и пржите 2-3 минута уз лагано мешање. Додајте рибизле и мешајте још 1-2 мин.
Додајте зачине: цимет, пименто, нану, црни бибер, шећер и со. Промешајте  да се сви састојци сједине и додајте 1 шољу вреле воде и 2 кашике лимуновог сока. Покријте поклопцем и кувајте док се вода не упије. Искључите ринглу и пребаците фил у чинију или плех да се охлади.
Када се прохлади додати сецкани копар и першун и измешати да се сједини и оставити на страну. Положите листове, сјајном страном надоле, грубом страном са венама окренутим нагоре. Одрежите врх стабљике и додајте 1 кашичицу фила на средину листова. Преклопите странице листова у средину и уролајте лист да умотате фил у цилиндар. Ставите неколико празних листова  на дно великог лонца и покапајте мало маслиновог уља.
У шерпу распоредите сарме и на њих додајте пар кришки лимуна. Покријте тешком плочом која стане у лонац и лагано притисните. Додајте 50 мл маслиновог уља на врх и додајте врелу воду док умотани листови не буду мало потопљени (око 300 мл). Покријте поклопац и укључите ватру и када прокључа пребаците на нижу ватру и кувајте 40 – 45 мин.
Оставите да одстоји најмање 15 минута пре сервирања или послужите хладно. Пре сервирања украсите кришкама лимуна и покапајте екстра девичанско маслиново уље.
 
(glossy)
Препоручујемо
 
                    
                    РЕЦЕПТ ЗА САВРШЕН НЕДЕЉНИ РУЧАК: Спанаћ са млевеним месом
23. 02. 2025. у 09:00Joвана Васић
 
                    
                    РУЧАК КОЈИ СЕ БРЗО СПРЕМА, А ЈОШ БРЖЕ ПОЈЕДЕ: Запечена јаја са печуркама и сиром
22. 02. 2025. у 09:00Jована Васић
 
                    
                    СТАРИНСКО ЈЕЛО ОД МЕСА И ПОВРЋА: Папазјанија, одушевиће и оне избирљиве
21. 02. 2025. у 09:00Joвана Васић
 
                    
                    ЧОРБАСТ ПАСУЉ СА ДИМЉЕНОМ СЛАНИНОМ: Право зимско јело, врло заситно и јако
20. 02. 2025. у 09:00Јована Васић
 
                    
                    УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ У КЛАНИЦИ ПОКРОВСКА: "У граду је прави пакао, Руси довели све снаге које могу"
РУСКА пешадија продрла је у градске границе једног од главних стратешких циљева председника Русије Владимира Путина, претећи да га опколи. Украјинске специјалне снаге укључиле су се у борбе у урбаном подручју.
29. 10. 2025. у 17:43
 
                    
                    САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији
СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.
29. 10. 2025. у 16:17
 
                    
                    Удала се за 25 лета старијег чобанина, доживела шок кад је умро
Марсел Амфу је читав свој живот живео једноставно. Његова кућа није имала ни струје ни воде. То му је омогућило да уштеди огромне суме новца.
28. 10. 2025. у 21:37
 
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Коментари (0)