КРОМПИР СА ГРАШКОМ У КРЕМАСТОМ СОСУ: Направите ручак који ће цела породица да обожава
Кромпир са грашком је традиционална комбинација која се налази на трпезама широм света, због своје једноставности, препознатљивог укуса и нутритивне вредности. Реч је о укусном јелу, које пружа одличан извор енергије, влакана и витамина.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- Кромпир 500 г
- Грашак 200 г
- Црни лук 1 средњи
- Бели лук 2 чена
- Павлака за кување 200 мл
- Брашно 1 кашика
- Маслац или уље 2 кашике
- Со 1 кашичица
- Бибер 1/2 кашичице
- Мускатни орах 1/2 кашичице
- Сецкани першун 1 кашика (за декорацију)
Припрема:
У великом лонцу, скувајте кромпир у сланој води док не постане мекан, око 10-15 минута. Додајте грашак последњих 5 минута кувања. Процедите и оставите са стране. У тигању, загрејте маслац или уље на средње јакој ватри. Додајте ситно исецкан црни лук и пржите док не постане стакласт, око 5 минута. Додајте бели лук и пржите још 1 минут. Додајте брашно и мешајте док се не сједини са луком и белим луком, око 1 минут.
Постепено додајте павлаку за кување, непрестано мешајући како бисте избегли грудвице. Кувајте док се сос не згусне, око 3-5 минута. Додајте со, бибер и мускатни орашчић (ако користите). Додајте кувани кромпир и грашак у сос и пажљиво промешајте да се све сједини. Кувајте још 2-3 минута док се све добро не загреје. Послужите топло, посуто сецканим першуном.
(superrecepti)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ЗАПЕЧЕНЕ ЊОКЕ У БЕЛОМ СОСУ: Издашно, кремасто јело које ће обожавати цела породица
07. 03. 2025. у 11:00Јована Васић

ШНИЦЛЕ У ПИВСКОМ СОСУ: Месо меко као путер, укусно и сочно (ВИДЕО)
01. 03. 2025. у 09:00Јована Васић

РЕЦЕПТ ЗА САВРШЕН НЕДЕЉНИ РУЧАК: Спанаћ са млевеним месом
23. 02. 2025. у 09:00Joвана Васић

ВУЧИЋ НА ПИТАЊЕ БИ-БИ-СИ-ЈА О ТРАМПУ МЛАЂЕМ: За нас је важно да превазиђемо оптерећења из 1999. године
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се грађанима из Палате Србија, а питање му је поставио новинар Би-Би-Си-ја о сусрету са Доналдом Трампом Млађим.
14. 03. 2025. у 19:17

ИЗ КРЕМЉА ОТКРИЛИ: Појављивање Путина у војној униформи значи само једно
ПОЈАВЉИВАЊЕ руског председника Владимира Путина у Курској области у униформи је сигнал који говори о одлучности да се у најскорије време заврши операција ослобађања Курске области, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков новинару Павлу Зарубину за ТВ „Русија 1“.
13. 03. 2025. у 15:32

ПОСВАЂАО СРБЕ И ХРВАТЕ: Маск рекао ОДАКЛЕ је Тесла и КОЈЕ је националности
ПРЕКО 13.000 лајкова је добио овај пост власника "Тесле".
13. 03. 2025. у 21:39
Коментари (0)