ХЕРЦЕГОВАЧКИ ЧЕРВИШ: Традиционални рецепт са богатом историјом

Новости онлине

22. 03. 2025. у 10:00

Херцеговачки червиш је једно од оних јела које мирише на традицију, окупљање породице и укусе које преносе генерације.

ХЕРЦЕГОВАЧКИ ЧЕРВИШ: Традиционални рецепт са богатом историјом

Foto: Shutterstock

Червиш није само јело, већ део културе и наслеђа које с поносом чувамо.  Овај једноставан, али богат сос прави се од основних намирница које су у Херцеговини биле доступне и приступачне, па носи дух домаће кухиње и гостопримства.

Састојци:

  • 500 г пилетине (најбоље батаци или бело месо)
  • 2 кашике маслаца (или свињске масти)
  • 2 кашике брашна
  • 500 мл млека (или воде, према укусу)
  • 1 чен белог лука
  • Со и бибер по укусу
  • Першун за декорацију

Припрема:

У шерпи кувајте пилетину у посољеној води док месо не омекша. Кад је готово, извадите месо и сачувајте супу јер ће вам касније требати за сос.

У тигању растопите маслац или свињску маст на средњој температури. Додајте брашно и лагано мешајте док не добије златно-жуту боју. Пазите да не загори јер ће укус бити горак.

Постепено додајте млеко или воду (или комбинацију сачуване супе од пилетине) у запршку, непрестано мешајући како бисте избегли грудвице. Када сос почне да се згушњава, смањите температуру.

Додајте ситно сецкани бели лук, со и бибер по укусу. Сос кувајте још неколико минута док се сви укуси не сједине.

Скувану пилетину исеците на комаде и убаците у сос. Оставите да се све заједно крчка неколико минута како би месо упило укусе.

Херцеговачки червиш најбоље се служи уз домаћи хлеб или куване кромпире. Поспите ситно сецканим першуном за додатну свежину и декорацију.

Ако желите богатији укус, можете додати мало киселе павлаке у сос пред крај кувања. Љубитељи зачина могу додати и прстохват мускатног орашчића за додатну арому. Червиш се често прави и без меса, само са млеком и белим луком, као прилог уз разна јела.

(оna)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПРЕТПОСТАВЉАМ ДА ЈЕ ЗАТО СКИНУЛА ПОЈАС Огласио се власник агенције у којој је страдала девојка, Тијана махала пријатељима на плажи

"ПРЕТПОСТАВЉАМ ДА ЈЕ ЗАТО СКИНУЛА ПОЈАС" Огласио се власник агенције у којој је страдала девојка, Тијана махала пријатељима на плажи

НОВОСАЂАНКА Тијана Р. (19), која је погинула 28. маја у застрашујућој несрећи у Будви, током парасејлинга, била је потпуно безбедна у седишту које је сајлама везано за падобран, који вуче глисер.

29. 05. 2025. у 14:31

УКРАЈИНА ИЗВЕЛА ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ НАПАДА НА РУСИЈУ: Аеродроми у Москви затворени, уништена важна фабрика (ВИДЕО)

УКРАЈИНА ИЗВЕЛА ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ НАПАДА НА РУСИЈУ: Аеродроми у Москви затворени, уништена важна фабрика (ВИДЕО)

УКРАЈИНА је током ноћи извела један од највећих напада дроновима од почетка рата, гађајући више циљева на територији Русије. Због напада су московски аеродроми били приморани да привремено обуставе рад, што је изазвало хаос у ваздушном саобраћају.

28. 05. 2025. у 09:45

ПОЗНАТИ ХРВАТСКИ ПОЛИТИЧАР СНИМИО ПОРНО ФИЛМ Његова партнерка га обрукала: Ипак је бољи у политици! (ФОТО/ВИДЕО)

ПОЗНАТИ ХРВАТСКИ ПОЛИТИЧАР СНИМИО ПОРНО ФИЛМ Његова партнерка га обрукала: "Ипак је бољи у политици!" (ФОТО/ВИДЕО)

БИВШИ хрватски политичар и саборски заступник Иван Пернар, чија је странка прошле недеље након стечаја избрисана из регистра, има нову "каријеру". Одлучио је да се опроба у снимању филмова за одрасле, а пре неколико дана је објавио и да је снимио свој први филм и то са порно глумицом Маријом Задравец, познатијом под надимком Свит Мери (Sweet Mary).

29. 05. 2025. у 14:49

Коментари (0)

КЊИЖЕВНА МАГИЈА НА ДОРЋОЛУ: Прво београдско вече Мирјане Бобић Мојсиловић у Фондацији Mozzart