ПОСНИ ПИРИНАЧ СА ТИКВИЦАМА И ПАРАДАЈЗОМ: Рецепт који ће вам добро доћи у данима поста, а опет укусно и заситно јело
Јело које одлично иде као прилог уз разна јела, али може бити и потпуно савршено самостално јело.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 200 г пиринча
- 530 мл повртног бујона, подељено
- 175 мл сувог белог вина
- 60 мл маслиновог уља, подељено
- ½ средњег лука, исеченог на коцкице
- 2 чена белог лука, врло ситно насецкана
- ½ кашичице соли
- ½ кашичице млевене паприке
- ¾ кашичице сушеног оригана
- 1 велика тиквица, око 150 г
- 225 г чери парадајза
- 15 г листова босиљка
Припрема:
Прво припремите поврће за рижото, насецкајте лук и бели лук. Затим насецкајте тиквице на полукругове, а парадајз на пола по дужини. Сложите листове босиљка и исеците их на танке траке. У великом лонцу загрејте 30 мл маслиновог уља на средњој ватри.
Затим убаците пиринач. Пржите 1 минут, често мешајући док пиринач не постане провидан на ивицама. Одмах додајте бело вино и мешајте. Кувајте 1-2 минута док алкохол не испари. Док се ово кува у другом малом лонцу, загрејте бујон, па оставите са стране. Додајте оригано, со и бибер у шерпу за рижото и 415 мл загрејаног бујона. Мало смањите ватру и кувајте 12-14 минута док се течност не упије, редовно мешајући.
Смањите топлоту. Умешајте преосталих 65 мл бујона. Кувајте још 2-3 минута, редовно мешајући, па оставите рижото на страну. Загрејте 2 кашике маслиновог уља у великом тигању на јакој ватри. Додајте нарезане тиквице. Пржите 60-90 секунди пре него што их окренете, па пржите другу страну још 30-60 секунди. Извадите их из тигања, али оставите уље у тигању. Док је тигањ још на јакој ватри, додајте парадајз исечен на колутиће. Пржите 30-60 секунди, док не почне да омекшава на ивицама. Извадите из тигања.
У рижото умешајте тиквице, парадајз и ¾ босиљка. Сервирајте одмах, посуто преосталим босиљком и бибером и сољу по жељи. Уживајте!
(stvarukusa)
Препоручујемо

МУСАКА ОД ПАСТЕ И ПЕЧУРАКА: Преукусан и једноставан ручак који се брзо спрема
12. 03. 2025. у 09:00

УКУСАН РУЧАК КОЈИ ЋЕ И ДЕЦА ОБОЖАВАТИ: Лоптице од пире кромпира пуњене месом и сиром
31. 01. 2025. у 09:00

НИЈЕ НИ КУПИЛА КАРТУ, НА ПЛАЖИ ЈОЈ ПОНУДИЛИ БЕСПЛАТНУ ВОЖЊУ: Нови детаљи трагичне смрти Новосађанке у Будви
ТИНЕЈЏЕРКА је, како каже њен близак пријатељ, била девојка пуна живота, имала је много планова за будућност, а тек је имала 19 година, и цео живот је био пред њом, а сада је читава њена породица завијена у црно.
30. 05. 2025. у 14:42

УКРАЈИНА ИЗВЕЛА ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ НАПАДА НА РУСИЈУ: Аеродроми у Москви затворени, уништена важна фабрика (ВИДЕО)
УКРАЈИНА је током ноћи извела један од највећих напада дроновима од почетка рата, гађајући више циљева на територији Русије. Због напада су московски аеродроми били приморани да привремено обуставе рад, што је изазвало хаос у ваздушном саобраћају.
28. 05. 2025. у 09:45

РЕЦЕПТ ИМА 3 МИЛИОНА ПРЕГЛЕДА: Ову питу од јабука из 1894. године некада су сматрали најбољим слаткишем на свету!
УПРКОС томе што им нису били доступни миксери и разни састојци који нас данас чекају на сваком кораку, у прошлости су се људи довијали и успевали да припреме сласне десерте који се памте и данас.
03. 06. 2025. у 13:25
Коментари (0)