ПОСНИ ПИРИНАЧ СА ТИКВИЦАМА И ПАРАДАЈЗОМ: Рецепт који ће вам добро доћи у данима поста, а опет укусно и заситно јело
Јело које одлично иде као прилог уз разна јела, али може бити и потпуно савршено самостално јело.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 200 г пиринча
- 530 мл повртног бујона, подељено
- 175 мл сувог белог вина
- 60 мл маслиновог уља, подељено
- ½ средњег лука, исеченог на коцкице
- 2 чена белог лука, врло ситно насецкана
- ½ кашичице соли
- ½ кашичице млевене паприке
- ¾ кашичице сушеног оригана
- 1 велика тиквица, око 150 г
- 225 г чери парадајза
- 15 г листова босиљка
Припрема:
Прво припремите поврће за рижото, насецкајте лук и бели лук. Затим насецкајте тиквице на полукругове, а парадајз на пола по дужини. Сложите листове босиљка и исеците их на танке траке. У великом лонцу загрејте 30 мл маслиновог уља на средњој ватри.
Затим убаците пиринач. Пржите 1 минут, често мешајући док пиринач не постане провидан на ивицама. Одмах додајте бело вино и мешајте. Кувајте 1-2 минута док алкохол не испари. Док се ово кува у другом малом лонцу, загрејте бујон, па оставите са стране. Додајте оригано, со и бибер у шерпу за рижото и 415 мл загрејаног бујона. Мало смањите ватру и кувајте 12-14 минута док се течност не упије, редовно мешајући.
Смањите топлоту. Умешајте преосталих 65 мл бујона. Кувајте још 2-3 минута, редовно мешајући, па оставите рижото на страну. Загрејте 2 кашике маслиновог уља у великом тигању на јакој ватри. Додајте нарезане тиквице. Пржите 60-90 секунди пре него што их окренете, па пржите другу страну још 30-60 секунди. Извадите их из тигања, али оставите уље у тигању. Док је тигањ још на јакој ватри, додајте парадајз исечен на колутиће. Пржите 30-60 секунди, док не почне да омекшава на ивицама. Извадите из тигања.
У рижото умешајте тиквице, парадајз и ¾ босиљка. Сервирајте одмах, посуто преосталим босиљком и бибером и сољу по жељи. Уживајте!
(stvarukusa)
Препоручујемо

МУСАКА ОД ПАСТЕ И ПЕЧУРАКА: Преукусан и једноставан ручак који се брзо спрема
12. 03. 2025. у 09:00

УКУСАН РУЧАК КОЈИ ЋЕ И ДЕЦА ОБОЖАВАТИ: Лоптице од пире кромпира пуњене месом и сиром
31. 01. 2025. у 09:00

РАСПОРЕЂЕНО 110.000 ВОЈНИКА, РУСИ КРЕЋУ У ЗАВРШНИ УДАР НА ПОКРОВСК: "Са тиме би могли заузети средње велику европску државу"
РУСИЈА не показује знакове повлачења у рату против Украјине. Напротив, Москва је појачала далекометне ударе на украјинске градове и нападе дуж целе линије фронта. Војни стручњаци истичу да је руска страна усвојила нове тактике, ослањајући се на масовну употребу дронова и малих диверзантских јединица, пише The New York Times.
10. 08. 2025. у 20:18

ЕВО КО ЈЕ ТРОСТРУКИ УБИЦА ИЗ ГЊИЛАНА: Био у друштву са Куртијем, Османијевом и Харадинајем
ТРИ особе су убијене, а неколико је рањено у пуцњави која се догодила данас у Гњилану, док је осумњичени нападач у бекству, пренела је Коха. Болница у Гњилану саопштила је да је на лицу места констатована једна смрт, а да су две особе пребачене у Ургентни центар без знакова живота.
10. 08. 2025. у 18:11

Овако изгледа кућа Милана Борјана која је демолирана: Лопов однео и снимач видео надзора (ФОТО)
"ХВАЛА полицији града Београда на брзој реакцији и сјајном односу према послу."
11. 08. 2025. у 09:52
Коментари (0)