НАЈПОЗНАТИЈЕ ФРАНЦУСКО ЈЕЛО: Тартифлет са сланином и кромпиром
Назив потиче од арапске речи „тартифла“, што значи кромпир, а јело датира из 18. века, кад се први пут помиње у књигама кувара. Осим кромпира, лука и сланине, користи се и полумекани сир реблошон, али се може користити и камамбер или бри.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 1 кг кромпира
- 350 г сланине
- 1 главица црног лука
- 1 чен белог лука
- 3 кашике белог вина
- 60 мл павлаке за кување
- 450 г сира (или павлаке)
- со, бибер
Припрема:
Кромпир ољуштите и скувајте у дубоком лонцу у мало посољеној води. Кад се скува, оставите да се охлади. Сланину исеците на шните па испржите у тигању док не постане хрскава. Пребаците је на тањир с папирним убрусом. Црни и бели лук ситно исецкајте па испржите на маслиновом уљу. Искључите ринглу па додајте вино. Кромпир исеците на кришке, половину положите у плех, посолите и побиберите. Сипајте сланину и издинстани црни и бели лук, па сипајте остатак кромпира. Прелијте павлаком и танким кришкама сира. Пеците око 30 минута на 200 степени.
Савет: Сир пре печења држите на собној температури да омекша.
(trpeza)
Препоручујемо

ОПАСНО УКУСАН И НЕОДОЉИВ РУЧАК: Ћуфте од старог хлеба са сиром у сосу
20. 03. 2025. у 09:00

КРОМПИР СА ГРАШКОМ У КРЕМАСТОМ СОСУ: Направите ручак који ће цела породица да обожава
15. 03. 2025. у 09:00

МОЛДАВИЈА ДОНЕЛА ОДЛУКУ ВЕЗАНУ ЗА СРБИЈУ: Ограничили увоз ове намирнице из наше земље
ВЛАДА Молдавије донела је одлуку о привременом ограничењу увоза шећера из Србије, уз образложење да на тај начин жели да заштити домаћу производњу и стабилизује тржиште.
10. 10. 2025. у 13:22

РУСИ ОТКРИЛИ ЧИМЕ СУ СИНОЋ ГАЂАЛИ УКРАЈИНУ: "Одговор на терористичке ударе по цивилним објектима"
РУСКЕ оружане снаге током ноћи извеле су масовни напад на енергетске објекте који напајају војно-индустријски комплекс Украјине, саопштило је Министарство одбране Русије.
10. 10. 2025. у 14:48

"ОТЕЋЕ ВАМ ДЕЦУ! Мирјана Бобић Мојсиловић упозорила родитеље
"ЗАТО, родитељи, док још није касно, зграбите своју децу и забавите их сами!"
09. 10. 2025. у 10:15
Коментари (0)