НАЈПОЗНАТИЈЕ ФРАНЦУСКО ЈЕЛО: Тартифлет са сланином и кромпиром
Назив потиче од арапске речи „тартифла“, што значи кромпир, а јело датира из 18. века, кад се први пут помиње у књигама кувара. Осим кромпира, лука и сланине, користи се и полумекани сир реблошон, али се може користити и камамбер или бри.
Foto: Shutterstock
Састојци:
- 1 кг кромпира
- 350 г сланине
- 1 главица црног лука
- 1 чен белог лука
- 3 кашике белог вина
- 60 мл павлаке за кување
- 450 г сира (или павлаке)
- со, бибер
Припрема:
Кромпир ољуштите и скувајте у дубоком лонцу у мало посољеној води. Кад се скува, оставите да се охлади. Сланину исеците на шните па испржите у тигању док не постане хрскава. Пребаците је на тањир с папирним убрусом. Црни и бели лук ситно исецкајте па испржите на маслиновом уљу. Искључите ринглу па додајте вино. Кромпир исеците на кришке, половину положите у плех, посолите и побиберите. Сипајте сланину и издинстани црни и бели лук, па сипајте остатак кромпира. Прелијте павлаком и танким кришкама сира. Пеците око 30 минута на 200 степени.
Савет: Сир пре печења држите на собној температури да омекша.
(trpeza)
Препоручујемо
ОПАСНО УКУСАН И НЕОДОЉИВ РУЧАК: Ћуфте од старог хлеба са сиром у сосу
20. 03. 2025. у 09:00
КРОМПИР СА ГРАШКОМ У КРЕМАСТОМ СОСУ: Направите ручак који ће цела породица да обожава
15. 03. 2025. у 09:00
СУТРА СЛАВИМО АРАНЂЕЛОВДАН: Постоји веровање да се не спрема жито, ево шта је истина
СРПСКА православна црква сутра ће прославити Сабор Светог Архангела Михаила, у народу познатом као Аранђеловдан.
20. 11. 2025. у 22:23
ПУТИН ЗАВРШИО У БОЛНИЦИ: Провео ноћ на клиници
РУСКИ председник Владимир Путин објавио је да је завршио годишњи лекарски преглед и резултати су добри.
19. 11. 2025. у 20:22
АРНАУТОВИЋ ЕМОТИВАН: Пет година имам проблем са супругом
ИЗУЗЕТНО емотиван био је капитен Аустрије Марко Арнаутовић након великог успеха у квалификацијама за Мундијал.
20. 11. 2025. у 12:40
Коментари (0)