ИДЕЈА ЗА ПОСНИ РУЧАК: Тестенина са белим луком, белим вином и прокељом
Укусан посни рецепт за тестенину са белим вином и белим сосом од белог лука и печеним прокељом, за који је потребно свега 30 минута и десет састојака. Ово вегетаријанско јело је толико кремасто и укусно, да ће они који су заклети месождери да "олижу тањир".

Foto: Shutterstock
Састојци:
- паковање посне тестенине
- 500 г прокеља, преполовљених
- 1-2 кашике маслиновог уља
- со и бибер по укусу
- 3 кашике маслиновог уља
- 4 велика чена белог лука, сецкана
- 1/3 шоље сувог белог вина
- 4 кашике кукурузног скроба
- 1 3/4 шоље незаслађеног обичног бадемовог млека
- 4 кашике нутритивног квасца
- 1/4 шоље веганског пармезана (плус за сервирање)
Припрема:
Загрејте рерну на 200 степени. Ставите прокељ (прокулице) у плех. Прелијте их уљем, обилно зачините сољу и бибером и промешајте. Поређајте у једном слоју и оставите са стране. Ставите велики лонац воде да проври и обилно посолите.
Док чекате воду да прокључа, загрејте велики тигањ на средњој ватри. Када се добро загреје, додајте уље и бели лук, динстајте око 3 минута док бели лук не постане благо златно смеђе боје, а затим додајте вино. Будите опрезни - може да се запали, али само накратко. Мешајте и динстајте два до четири минута, или док се вино не смањи за отприлике половину.
Додајте кукурузни скроб и умутите, па успите бадемово млеко и наставите да мешате. У овом тренутку, биће веома грудвасто - што је нормално.
Пребаците сос у блендер, додајте нутритивни квасац, со и бибер и вегански пармезан. Блендајте на високој брзини док сос не постане кремаст и гладак. Пробајте и прилагодите укус по потреби, додајући још веганског пармезана.
Пребаците сос назад у тигањ и загрејте док не пусти кључ. Смањите ватру и повремено га мешајте док се тестенина не скува. Ако вам се учини да је превише густ, разблажите га бадемовим млеком, а ако је превише ретко, само појачајте топлоту на средњу да бисте подстакли згушњавање. Ставите прокулице у рерну и пеците их 12-15 минута или док благо не порумене и не омекшају. Промешајте их једном за то време.
Паралелно додајте тестенину у кључалу воду и кувајте према упутству на паковању, јер желите да тестенина и прокељ буду готови отприлике у исто време.
Када се скува, тестенину оцедите и додајте директно у сос, заједно са половином прокеља. Промешајте да се сједине. Зачините са мало више веганског пармезана за додатну арому.
Послужите са преосталим прокељом уз тост хлеб од белог лука и свежу салату по избору (најбоље зелена салата).
Ово јело је најлепше ако се сервира свеже, али и остаци се добро држе у фрижидеру два три дана.
(ona)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ШПАНИЈА ПРОГЛАСИЛА ВАНРЕДНО СТАЊЕ
МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова Шпаније прогласило је ванредно стање након данашњег нестанка струје.
28. 04. 2025. у 21:32

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

НЕ МОЖЕ ДА САКРИЈЕ ТУГУ: Дарко Лазић потпуно сломљен, јавно се огласио (ФОТО)
ПЕВАЧ се присетио свог покојног оца...
28. 04. 2025. у 19:35
Коментари (0)