ЈЕЛО КОЈЕ МОРАТЕ ПРОБАТИ: Гулаш од говедине и цвекле
Комбиновањем разног поврћа, зачина и меса добија се посебан укус који се не заборавља.
Foto: Shutterstock
Састојци:
- 700 г цвекле
- 1 кг говеђег печења
- 1 кашика уља
- 3 кашике интегралног пшеничног брашна
- 475 г сецканог лука
- 80 г сецкане паприке
- 240 г сецкане шаргарепе
- 120 г сецканог целера
- 400 г танко нарезаног младог лука
- 240 г парадајз соса
- 480 мл воде
- 480 мл сувог вина
- 1 ½ кашичица соли
- 1 кашичица бибера
- ½ кашичице паприке
- ½ кашичице мајчине душице
- 1 ½ кашичица оригана
- 2 кашичице босиљка
Припрема:
Како бисте направили гулаш, прво испеците цвеклу. Загрејте рерну на 176 степени Ц. Оперите цвеклу и пробушите пар рупа у њој. Убаците је у ватросталну тепсију и прелијте танким слојем воде. Поклопите алуминијумском фолијом и пеците у рерни.
Након што цвекла замирише, извадите је из рерне и једну избушите ножем. Ако нож лако продре, готово је. Ако не, по потреби додајте мало воде у посуду, добро их поклопите и вратите у рерну, па проверите за 15 минута. Обично је потребно 1-2 сата у зависности од величине цвекле.
Када је печена, извадите је из рерне, охладите и ољуштите. Исецкајте је на коцке. Затим исеците говедину на коцке и осушите папирним убрусима. Загрејте 1 кашику уља у тигању. Када је врело додајте један комад меса у тигањ. Требало би да цврчи. Убаците преостале комаде меса и пржите. Када доња страна постане тамно смеђа, окрените. Када испржите ставите на страну.
Направите запршку тако што ћете да помешате 3 кашике интегралног пшеничног брашна у суви тигањ. Загрејте га на ниској температури. Када осетите мирис прженог брашна, промешајте. Када постане мало тамнији од путера од кикирикија, склоните га са ватре. У тигању у коме сте пржили месо испржите шаргарепу, паприку, црни лук, целер и млади лук. Када поврће омекша додајте парадајз сос, 3 кашике запршке, воду, суво вино, со, бибер, црвену паприку, мајчину душицу и босиљак, као и месо.
Пустите да проври, смањите на лагану ватри и поклопите. Пустите да се крчка 2 сата. Мешајте отприлике сваких 20 минута. Требало би да се згусне. Ако постане превише густо, додајте воду. Ако је након 2 сата превише ретко, скините поклопац и динстајте до жељене густине. Када сос буде жељене густине додајте цвеклу и промешајте. Пријатно!
(stvarukusa)
Препоручујемо
СУТРА СЛАВИМО АРАНЂЕЛОВДАН: Постоји веровање да се не спрема жито, ево шта је истина
СРПСКА православна црква сутра ће прославити Сабор Светог Архангела Михаила, у народу познатом као Аранђеловдан.
20. 11. 2025. у 22:23
ПУТИН ЗАВРШИО У БОЛНИЦИ: Провео ноћ на клиници
РУСКИ председник Владимир Путин објавио је да је завршио годишњи лекарски преглед и резултати су добри.
19. 11. 2025. у 20:22
АРНАУТОВИЋ ЕМОТИВАН: Пет година имам проблем са супругом
ИЗУЗЕТНО емотиван био је капитен Аустрије Марко Арнаутовић након великог успеха у квалификацијама за Мундијал.
20. 11. 2025. у 12:40
Коментари (0)