ПЕЧЕНИ СВИЊСКИ ВРАТ СА ЦРНИМ ЛУКОМ: Ароматично домаће јело које увек мирише на недељни ручак

Milena Tomasevic

23. 10. 2025. у 11:00

Када се у рерни зазлати свињски врат са луком, цела кућа замирише на праву утеху. Ово је јело које не захтева много труда, а резултат је мекано, сочно месо у карамелизованом сосу од лука и зачина. Савршено се слаже са пире кромпиром или свежим хлебом који упија сваку кап укуса.

ПЕЧЕНИ СВИЊСКИ ВРАТ СА ЦРНИМ ЛУКОМ: Ароматично домаће јело које увек мирише на недељни ручак

ФОТО: Novosti


Састојци 
  • 4 кришке свињског врата (дебљине око 1 цм)
  • 3 велика црна лука (сецкана на коцкице)
  • 3 чена белог лука (процеђена кроз пресу)
  • 3 кашике уља или маслиновог уља
  • 1 кашичица слатке паприке
  • 1 кашичица мајчине душице
  • 1 кашичица сенфа
  • со и бибер по укусу
  • ½ шоље воде или чорбе
  • першун за украшавање (по жељи)

Припрема

1. Маринирање:
Свињски врат посолите, побиберите и поспите паприком и мајчином душицом. У мало уља помешајте сенф и бели лук, па премажите месо и оставите у фрижидеру најмање 1 сат (идеално преко ноћи). На врелом уљу кратко испржите сваку кришку са обе стране, тек колико да добије златну боју. У ватросталну посуду поређајте ред лука, затим месо, па поново лук. Прелијте водом или чорбом.
Покријте фолијом или поклопцем и пеците у рерни загрејаној на 180°C око 60 минута.
Затим откријте и пеците још 15–20 минута, док месо не порумени, а сос не постане густ и ароматичан.
Послужите топло, са луком и сосом. Одлично иде уз пире кромпир, грис или кувани пиринач, уз мало свежег першуна за укус и боју. За још мекше и мирисније месо, додајте у маринаду кашику соја соса или мало тамног пива — добићете дубљи укус и сјајну боју при печењу.

Уживајте!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)

У ТУМОРСКОМ ткиву генерала Небојше Павковића, које је 15. септембра послато на анализе у специјализовану лабораторију у Италији, пронађени су уранијум и тешки метали у екстремно високим концентрацијама!

29. 11. 2025. у 08:00

ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак

ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак

ДАНАС је на Златиборском гробљу сахрањена Ана Радовић из Чајетине, која је погинула у тешкој сабраћајној несрећи на магистралном путу код Чачка.

28. 11. 2025. у 14:45

ИСПЛИВАО СНИМАК: Шериф пева - Смрадови су преко Дрине прешли - а тврди да песму никад није изводио

ИСПЛИВАО СНИМАК: Шериф пева - "Смрадови су преко Дрине прешли" - а тврди да песму никад није изводио

БУРА око фотографије и снимка фолкера Аце Лукаса са Насером Орићем, некадашњим командантом јединица Армије РБиХ у подручју Сребренице током рата у Босни и Херцеговини, не стишава се. И даље актери "кафанског сусрета" изазивају велику пажњу, а сад је у центру певач Шериф Коњевић, који је позвао српског певача да присуствује приватној прослави у ресторану у центру Сарајева, где је био позван и Насер Орић.

02. 12. 2025. у 12:35

Коментари (0)

ЗАПАД У ШОКУ! Цела Русија слави, ово је чекала од 2022!