ПЕЧЕНИ СВИЊСКИ ВРАТ СА ЦРНИМ ЛУКОМ: Ароматично домаће јело које увек мирише на недељни ручак
Када се у рерни зазлати свињски врат са луком, цела кућа замирише на праву утеху. Ово је јело које не захтева много труда, а резултат је мекано, сочно месо у карамелизованом сосу од лука и зачина. Савршено се слаже са пире кромпиром или свежим хлебом који упија сваку кап укуса.
ФОТО: Novosti
- 4 кришке свињског врата (дебљине око 1 цм)
- 3 велика црна лука (сецкана на коцкице)
- 3 чена белог лука (процеђена кроз пресу)
- 3 кашике уља или маслиновог уља
- 1 кашичица слатке паприке
- 1 кашичица мајчине душице
- 1 кашичица сенфа
- со и бибер по укусу
- ½ шоље воде или чорбе
- першун за украшавање (по жељи)
Припрема
1. Маринирање:
Свињски врат посолите, побиберите и поспите паприком и мајчином душицом. У мало уља помешајте сенф и бели лук, па премажите месо и оставите у фрижидеру најмање 1 сат (идеално преко ноћи). На врелом уљу кратко испржите сваку кришку са обе стране, тек колико да добије златну боју. У ватросталну посуду поређајте ред лука, затим месо, па поново лук. Прелијте водом или чорбом.
Покријте фолијом или поклопцем и пеците у рерни загрејаној на 180°C око 60 минута.
Затим откријте и пеците још 15–20 минута, док месо не порумени, а сос не постане густ и ароматичан.
Послужите топло, са луком и сосом. Одлично иде уз пире кромпир, грис или кувани пиринач, уз мало свежег першуна за укус и боју. За још мекше и мирисније месо, додајте у маринаду кашику соја соса или мало тамног пива — добићете дубљи укус и сјајну боју при печењу.
Уживајте!
Препоручујемо
Москва торта има и ПОСНУ ВАРИЈАНТУ: Многима омиљена торта у другачијој верзији
02. 12. 2025. у 20:58
ТРИК КОЈИ УКЛАЊА ГОРЧИНУ И МЕЊА УКУС ЏИГЕРИЦЕ: Једноставно, брзо и проверено
02. 12. 2025. у 13:53
ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)
У ТУМОРСКОМ ткиву генерала Небојше Павковића, које је 15. септембра послато на анализе у специјализовану лабораторију у Италији, пронађени су уранијум и тешки метали у екстремно високим концентрацијама!
29. 11. 2025. у 08:00
ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак
ДАНАС је на Златиборском гробљу сахрањена Ана Радовић из Чајетине, која је погинула у тешкој сабраћајној несрећи на магистралном путу код Чачка.
28. 11. 2025. у 14:45
ИСПЛИВАО СНИМАК: Шериф пева - "Смрадови су преко Дрине прешли" - а тврди да песму никад није изводио
БУРА око фотографије и снимка фолкера Аце Лукаса са Насером Орићем, некадашњим командантом јединица Армије РБиХ у подручју Сребренице током рата у Босни и Херцеговини, не стишава се. И даље актери "кафанског сусрета" изазивају велику пажњу, а сад је у центру певач Шериф Коњевић, који је позвао српског певача да присуствује приватној прослави у ресторану у центру Сарајева, где је био позван и Насер Орић.
02. 12. 2025. у 12:35
Коментари (0)