КУПУС У ПАРАДЈЗ СОСУ: Једноставно, лагано и неодољиво

Milena Tomasevic

25. 10. 2025. у 07:00

Ово лагано, ароматично јело од купуса и парадајза савршено је и као прилог и као самостално вегетаријанско јело. Динстани купус упија укус парадајза и зачина, па је свака кашика пуна топлоте и домаћег укуса.

КУПУС У ПАРАДЈЗ СОСУ: Једноставно, лагано и неодољиво

ФОТО: Novosti

Састојци:

  • 1 средња главица купуса
  • 1 велика шаргарепа
  • 1 главица црног лука
  • 2 чена белог лука
  • 2 кашике парадајз пиреа
  • 1 конзерва сецканог парадајза (или 3 свежа, бланширана)
  • 2 кашике биљног уља
  • ½ шоље воде или повртног бујона
  • 1 кашичица шећера (за уравнотежење киселости)
  • со и бибер по укусу
  • 1 кашичица слатке млевене паприке
  • ½ кашичице мајчине душице или тимијана
  • свеже сецкани копар, за сервирање

Припрема:

Купус ситно исецкајте, шаргарепу изрендајте, а лук и бели лук исецкајте У великој шерпи загрејте уље. Додајте лук и динстајте док не постане стакласт. Убаците бели лук и шаргарепу и пржите још неколико минута, док поврће не омекша. Додајте купус, налијте воду или чорбу и поклопите. Кувајте на лаганој ватри 10 минута, повремено мешајући. Умешајте парадајз пире и сецкани парадајз. Зачините сољу, бибером, шећером, паприком и мајчином душицом. Крчкајте још 15–20 минута, док купус потпуно не омекша и сос се не згусне.
Поспите свеже сецканим копаром и послужите. Одлично иде уз пире кромпир, пиринач, јечам или само уз парче хлеба. За пикантнију варијанту, додајте прстохват љуте паприке или кашику јабуковог сирћета пред крај кувања.

Уживајте!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)