МАЂАРСКА ЧОРБА СА КОБАСИЦОМ И ПАПРИКОМ: Густо и ароматично јело за хладне дане

Milena Tomasevic

15. 11. 2025. у 18:00

Мађарска кухиња је позната по топлим, снажним јелима која греју и душу и тело, а ова чорба од представља управо такав класик. Комбинује богатину паприке, арому кобасице, слаткоћу куваног поврћа.

МАЂАРСКА ЧОРБА СА КОБАСИЦОМ И ПАПРИКОМ: Густо и ароматично јело за хладне дане

ФОТО: Novosti

Састојци 

Кобасица и подлога
  • 250 гр кобасице по жељи
  • 2–3 литра говеђег или пилећег бујона
  • 2 ловорова листа
  • 4 бобице пимента

Поврће

  • 3 велике шаргарепе 
  • 2 црна лука  
  • 3–4 кромпира  
  • 1 црвена паприка  
  • 2 чена белог лука  

Зачини

  • 2 кашике слатке млевене паприке
  • 1 кашичица димљене паприке
  • ½ кашичице љуте паприке
  • 1 кашичица мајчине душице
  • ½ кашичице кима
  • со и бибер по укусу

За згушњавање и завршницу

  • 2 кашике путера
  • 2 кашике брашна (по жељи)
  • 1 кашика парадајз пиреа
  • 3–4 кашике павлаке (18%) за „бељење“
  • свеже сецкан першун
  • кришке свеже или киселе паприке за украс

Припрема

На сувом или са мало уља пропржите кришке кобасице до лепог поруменелог слоја. Пребаците у велику шерпу. У истом тигању пропржите лук, бели лук и шаргарепу до лагане карамелизације. Додајте слатку, димљену и љуту паприку — пропржите кратко (20–30 секунди). Пребаците у шерпу са кобасицом.

У шерпу додајте: бујон, ловор, пимент. Кувајте 10–15 минута да се укуси повежу. Додајте: кромпир,  црвену паприку.  Кувајте 20–30 минута, док кромпир не омекша и чорба постане густа и ароматична.

У шерпици растопите путер, додајте брашно и направите светлу запршку. Додајте парадајз пире и кратко пропржите. Умешајте запршку у чорбу. Размутите павлаку са мало вруће чорбе и вратите назад у лонац да се лепо стопи. Додајте мајчину душицу, ким, со и бибер.

Пријатно!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

СРЕЋКО Стефановић (22), Саша Станковић (22) и Далибор Петровић (24) оглашени су данас кривим у Вишем суду у Београду за тешко убиство Станимира Брајковића (74) на безобзиран и насилнички начин у затвору Падинска Скела почетком фебруара 2024. године. Овом првостепеном пресудом Стефановић је осуђен на 19 година затвора, а Станковић и Петровић на по 18 година.

11. 12. 2025. у 16:22

Коментари (0)

ЧИТАВ ГРАД У АУСТРИЈИ ОСТАО ЗАТЕЧЕН ЗБОГ СРБА: Ево шта су урадиле делије (ВИДЕО)