КАКО ДА ВАМ СЕ САРМА НЕ РАСПАДА ТОКОМ КУВАЊА: Тајни састојак по рецепту наших бака прави разлику и гарантује савршен укус

В.Н.

16. 11. 2025. у 22:02

САРМА се не распада током кувања помоћу тајних трикова које су знале наше баке, а тичу се припреме фила и листова за сарму.

КАКО ДА ВАМ СЕ САРМА НЕ РАСПАДА ТОКОМ КУВАЊА: Тајни састојак по рецепту наших бака прави разлику и гарантује савршен укус

Foto: Shutterstock

Сарма се не распада током кувања ако примените трикове које су користиле наше баке, са припремом листова и фила. Ако примените овај трик, моћи ћете да се похвалите савршеном домаћом сармом.

Сарма је једно од омиљених јела на нашим просторима. Укусна је и кад је правимо од киселог купуса током јесени и зиме. Укусна је и она од свежих листова купуса, какву најчешће правимо током лета. Рецепт за припрему сарме има свака домаћица, али се многе од њих суочавају са проблемом да им се ово јело распадне током кувања.

Ево неколико савета које су примењивале наше баке а да се сарма не распада ни приликом кувања, ни на тањиру. Могле су да се подиче и укусом и изгледом овог гурманског јела.

Припрема листова за сарму

Пре него што кренете са пуњењем листова, битно је да пажљиво припремите кисели купус. Одмотајте их, издвојите листове киселог купуса и уклоните тврде делове ножићем. Неке домаћице препоручују да листови требају да се бланширају пре него што почнете да завијате сарму. Тако ћете тако омекшати структуру листа и олакшати процес увијања. Ипак, то није нужно.

Припрема фила за сарму

Следећи корак који је важан у припреми сарме је динстање лука. Наше баке су најчешће користиле три врсте лука – црни лук, бели лук и празилук који уједно јелу даје посебну сласт. Домаћице данас најчешће не стављају празилук у сарму, верујући да ће само црни и бели лук бити довољни, а уместо празилука стављају шаргарепу. Али, празилук је мекше структуре док је још у сировом стању, па ће се лепше сјединити са млевеним месом него рендана динстана шаргарепа.

Наше баке су увек водиле рачуна које месо користе за припрему сарме. Однос свињетине и јунетине требало је да буде 1:1, а уз ове две врсте меса у посуду за крчкање сарме стављале су преко увијене сарме и сува ребарца, сланиницу или домаће димљене кобасице.

Месо би спуштале у шерпу са издинстаним луком и мешале на средње јакој ватри све док не „побели“. Тад би стављале и зачине – со, млевени бибер и вегету, а кад се фил за сарму прохлади додавале би сирови пиринач и и јаје. На килограм млевеног меса стављале су једно свеже јаје. Јаје би лепо повезало све остале састојке и спречило да се сарма распадне на тањиру.

(Крстарица)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕЛИКО УПОЗОРЕЊЕ ВУЧИЋА: За годину и по дана суочићемо се са великим ратом, нико више не жели да слуша другу страну

ВЕЛИКО УПОЗОРЕЊЕ ВУЧИЋА: За годину и по дана суочићемо се са великим ратом, нико више не жели да слуша другу страну

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас, на форуму "ГЛОБСЕЦ БЕЛТАЛКС: Београдски економски разговори", да више нема рационалности у међународној политици и да се ускоро спрема велики сукоб.

09. 12. 2025. у 20:57

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.

07. 12. 2025. у 11:41

Коментари (0)

Ћерка Луке Модрића више личи на Луку Модрића - од Луке Модрића (ФОТО)