НАЈБОЉА КРОМПИР ЧОРБА: Кремаста и окрепљујућа, уз додатак хрскаве сланине
КРЕМАСТА кромпир чорба има доста сланине, савршена је за хладније дане. Врло је ароматична због зачина и лука, а треба вам само један лонац за припрему.
 
                                                                                    Фото Shutterstock
За кремастукромпирчорбу биће довољно да одвојите укупно сат времена за припрему. Сазнајте како се прави!
Потребно:
* 6 трака сланине исечене на мале комаде
* 3 кашике путера
* 200 г црвеног лука, сецканог
* 3 велика чена белог лука, млевена
* 42 г вишенаменског брашна
* 1 кг кромпира ољуштених и исечених на коцкице
* 945 мл пилец́ег бујона
* 475 мл млека
* 155 мл слатке павлаке
* 1 ½ кашичица соли
* 1 кашичица млевене паприке
* ½ кашичице чилија у праху
* 160 г киселе павлаке
* Рендани чедар сир, влашац и додатна павлака и сланина за прелив по жељи
Рецепт за кромпир чорбу:
Корак 1:
Испржите сланину, а затим лук:
За кромпирчорбу прво ставите комаде сланине са мало уља у велики лонац на средње јаку ватру и пржите док сланина не постане хрскава и не порумени. Уклоните комаде сланине и оставите са стране, остављајуц́и маст у шерпи. У преостало уље и масноћу од сланине додајте путер и сецкани лук и пржите на средњој темепратури док лук не омекша (3-5 минута). Додајте бели лук и пржите док не замирише (око 30 секунди). Поспите брашно по састојцима у шерпи и мешајте док смеса не постане глатка за кромпир чорбу (по потреби користите мутилицу).
Корак 2:
Додајте кромпир и друге састојке:
Додајте кромпир исечен на коцкице у шерпу заједно са пилец́им бујоном, млеком, слатком павлаком, сољу, бибером и чилијем у праху. Добро промешајте. Пустите да проври и кувајте док кромпир не омекша када га пробушите виљушком (око 10 минута). Смањите топлоту да проври и извадите отприлике половину охлађене супе у блендер и измиксирајте док маса не постане глатка. Пасирану супу вратите у шерпу и додајте киселу павлаку и претходно испржене комаде сланине, а потом добро промешајте. Оставите чорбу да се крчка 15 минута пре сервирања. При сервирању, одозго додајте павлаку, сланину, чедар сир или влашац. Уживајте у кромпир чорби!
(StvarUkusa/Mondo)
 
                    
                    УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ У КЛАНИЦИ ПОКРОВСКА: "У граду је прави пакао, Руси довели све снаге које могу"
РУСКА пешадија продрла је у градске границе једног од главних стратешких циљева председника Русије Владимира Путина, претећи да га опколи. Украјинске специјалне снаге укључиле су се у борбе у урбаном подручју.
29. 10. 2025. у 17:43
 
                    
                    САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији
СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.
29. 10. 2025. у 16:17
 
                    
                    Удала се за 25 лета старијег чобанина, доживела шок кад је умро
Марсел Амфу је читав свој живот живео једноставно. Његова кућа није имала ни струје ни воде. То му је омогућило да уштеди огромне суме новца.
28. 10. 2025. у 21:37
 
                     
                     
                     
                     
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Коментари (0)