ПАТЛИЏАН САЛАТА СА СВЕТЕ ГОРЕ: Познатија као мелиџано салата, је један од најукуснијих рецепата грчке кухиње

Јована Васић

05. 03. 2025. у 13:30

Плави парадајз који се врло бојажљиво користи у српском кулинарству, у Грчкој седи на трону и сјајан је у њиховој мусаки.

ПАТЛИЏАН САЛАТА СА СВЕТЕ ГОРЕ: Познатија као мелиџано салата, је један од најукуснијих рецепата грчке кухиње

Foto: Shutterstock

Довољно га је послужити уз фету и густо маслиново уље, а ова салата је доказ колико може бити укусан сам по себи уз додатак врло мало једноставних састојака.

Састојци:

  • 1 кашика сецканог свежег першуна
  • 6 патлиџана
  • 2 црвене печене паприке
  • 1-2 чена белог лука
  • 1 млади лук ситно исецкан (по жељи)
  • ½ цеђеног лимуна
  • 2 кашике винског или јабуковог сирћета
  • 5 кашика маслиновог уља
  • 1 кашичица соли

Припрема:

Укључите рерну на 200 степени да се угреје. У међувремену оперите патлиџан, осушите га и избодите виљушком са свих страна како би се равномерно испекао, око 40 минута. Ставите и две веже црвене паприке да се испеку заједно са њих око 20 минута.

Када је поврће печено, оставите га да се охлади, а помом скините кожицу и виљушком извадите мекану унутрашњост патлиџана. Паприку ољуштите. Оставите поврће у цедиљку да  отпусти сокове. Додатно га притисните рукама како би истерали вишак течности.

Исеците ситно патлиџан и паприке и ставите у једну чинију. Додајте ситно уситњен бели лук и остатак састојака - першун, млади лук, маслиново уље, сирће, лимунов сок и со по жељи.

Промешајте и оставите салату у фрижидер да се охлади пар сати, а најбоље преко ноћи да се састојци добро повежу.

Сервирајте уз препечени хлеб и фета сир.

Пријатно!

(ona)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ У СЛОВАЧКОЈ: Дато упутство и за Србију,Аустрија ЗАТВОРИЛА 20-ак граничних прелаза да спречи ширење слинавке и шапа

ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ У СЛОВАЧКОЈ: Дато упутство и за Србију,Аустрија ЗАТВОРИЛА 20-ак граничних прелаза да спречи ширење слинавке и шапа

МИНИСТАРСТВО пољопривреде Србије апеловало је недавно на све сточаре, ветеринаре и друге актере у сектору сточарства да предузму све неопходне мере како би спречили потенцијални унос болести слинавке и шапа у Србију и буду максимално одговорни.

08. 04. 2025. у 14:48 >> 18:42

Коментари (0)

ТРАМП СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: Почели су директни преговори