ПАТЛИЏАН САЛАТА СА СВЕТЕ ГОРЕ: Познатија као мелиџано салата, је један од најукуснијих рецепата грчке кухиње
Плави парадајз који се врло бојажљиво користи у српском кулинарству, у Грчкој седи на трону и сјајан је у њиховој мусаки.

Foto: Shutterstock
Довољно га је послужити уз фету и густо маслиново уље, а ова салата је доказ колико може бити укусан сам по себи уз додатак врло мало једноставних састојака.
Састојци:
- 1 кашика сецканог свежег першуна
- 6 патлиџана
- 2 црвене печене паприке
- 1-2 чена белог лука
- 1 млади лук ситно исецкан (по жељи)
- ½ цеђеног лимуна
- 2 кашике винског или јабуковог сирћета
- 5 кашика маслиновог уља
- 1 кашичица соли
Припрема:
Укључите рерну на 200 степени да се угреје. У међувремену оперите патлиџан, осушите га и избодите виљушком са свих страна како би се равномерно испекао, око 40 минута. Ставите и две веже црвене паприке да се испеку заједно са њих око 20 минута.
Када је поврће печено, оставите га да се охлади, а помом скините кожицу и виљушком извадите мекану унутрашњост патлиџана. Паприку ољуштите. Оставите поврће у цедиљку да отпусти сокове. Додатно га притисните рукама како би истерали вишак течности.
Исеците ситно патлиџан и паприке и ставите у једну чинију. Додајте ситно уситњен бели лук и остатак састојака - першун, млади лук, маслиново уље, сирће, лимунов сок и со по жељи.
Промешајте и оставите салату у фрижидер да се охлади пар сати, а најбоље преко ноћи да се састојци добро повежу.
Сервирајте уз препечени хлеб и фета сир.
Пријатно!
(ona)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ЗАЧИЊЕНА САЛАТА ОД КРАСТАВАЦА И ШАРГАРЕПЕ: Савршена за прилог
02. 02. 2025. у 15:00

САЛАТА СА ДИМЉЕНОМ ПИЛЕТИНОМ: Биће главна звезда ваше славске трпезе
26. 01. 2025. у 15:00Новости онлине

САЛАТА ОД КАРФИОЛА И ОРАХА: Лако се спрема, укусна и здрава
24. 01. 2025. у 11:00Новости онлине

ПРОТЕИНСКА САЛАТА БЕЗ МЕСА: Одлична идеја како да спремите здрав оброк
16. 01. 2025. у 16:43Новости онлине

ХОР ЋЕ ПЕВАТИ НА САХРАНИ: Овако ће Саша Поповић бити испраћен на вечни починак, опело ће служити више свештеника
КРЕАТИВНИ директор "Гранда" Саша Поповић преминуо је 1. мата у болници у Паризу, а у четвртак ће бити сахрањен на Бежанијском гробљу и његови најмилији ће га испратити уз хор.
04. 03. 2025. у 17:37

"БИЋЕТЕ УХАПШЕНИ ИЛИ ПРОТЕРАНИ" Трамп запретио студентима ако започну незаконите протесте
АМЕРИЧКИ председник Доналд Трамп запретио је да ће укинути савезно финансирање факултетима, школама и универзитетима који омогућавају „незаконите протесте“.
04. 03. 2025. у 15:24

ПРЕМИНУО ПЕВАЧ БОРА БОЈИЋ: Био је власник чувеног свадбарског хита и солиста Радио Београда
НАРОДНА музика је остала без још једног великог мајстора. 4. марта 2025. године.
05. 03. 2025. у 19:04
Коментари (0)