ПАТЛИЏАН САЛАТА СА СВЕТЕ ГОРЕ: Познатија као мелиџано салата, је један од најукуснијих рецепата грчке кухиње
Плави парадајз који се врло бојажљиво користи у српском кулинарству, у Грчкој седи на трону и сјајан је у њиховој мусаки.

Foto: Shutterstock
Довољно га је послужити уз фету и густо маслиново уље, а ова салата је доказ колико може бити укусан сам по себи уз додатак врло мало једноставних састојака.
Састојци:
- 1 кашика сецканог свежег першуна
- 6 патлиџана
- 2 црвене печене паприке
- 1-2 чена белог лука
- 1 млади лук ситно исецкан (по жељи)
- ½ цеђеног лимуна
- 2 кашике винског или јабуковог сирћета
- 5 кашика маслиновог уља
- 1 кашичица соли
Припрема:
Укључите рерну на 200 степени да се угреје. У међувремену оперите патлиџан, осушите га и избодите виљушком са свих страна како би се равномерно испекао, око 40 минута. Ставите и две веже црвене паприке да се испеку заједно са њих око 20 минута.
Када је поврће печено, оставите га да се охлади, а помом скините кожицу и виљушком извадите мекану унутрашњост патлиџана. Паприку ољуштите. Оставите поврће у цедиљку да отпусти сокове. Додатно га притисните рукама како би истерали вишак течности.
Исеците ситно патлиџан и паприке и ставите у једну чинију. Додајте ситно уситњен бели лук и остатак састојака - першун, млади лук, маслиново уље, сирће, лимунов сок и со по жељи.
Промешајте и оставите салату у фрижидер да се охлади пар сати, а најбоље преко ноћи да се састојци добро повежу.
Сервирајте уз препечени хлеб и фета сир.
Пријатно!
(ona)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ЗАЧИЊЕНА САЛАТА ОД КРАСТАВАЦА И ШАРГАРЕПЕ: Савршена за прилог
02. 02. 2025. у 15:00

САЛАТА СА ДИМЉЕНОМ ПИЛЕТИНОМ: Биће главна звезда ваше славске трпезе
26. 01. 2025. у 15:00Новости онлине

САЛАТА ОД КАРФИОЛА И ОРАХА: Лако се спрема, укусна и здрава
24. 01. 2025. у 11:00Новости онлине

ПРОТЕИНСКА САЛАТА БЕЗ МЕСА: Одлична идеја како да спремите здрав оброк
16. 01. 2025. у 16:43Новости онлине

ШПАНИЈА ПРОГЛАСИЛА ВАНРЕДНО СТАЊЕ
МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова Шпаније прогласило је ванредно стање након данашњег нестанка струје.
28. 04. 2025. у 21:32

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ЗВАНИЧНО - РАЗВЕЛА СЕ ГАГА: Процес дуг 13 месеци, ПРОМЕНИЛА презиме, а Тони има нову девојку и то милионерку
ПАПИРИ за развод певачице Драгане Мирковић и Тонија Бијелића су потписани, а бракоразводни поступак је окончан после нешто више од годину дана.
29. 04. 2025. у 14:20 >> 14:21
Коментари (0)