ДОМАЋА ЧОРБА ОД СРЕМУША: Савршен избор за лаган, здрав и хранљив оброк
Сремуш, познат и као медвеђи лук, осигурава богат, ароматичан укус и висок садржај витамина, искористите све благодети овог здравог пролећног поврћа.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- Сремуш 200 г
- Кромпир 2 средње величине
- Шаргарепа 1 велика
- Лук 1 главица
- Бели лук 3 чена
- Уље 2 кашике
- Бујон или вода 1 л
- Со и бибер по укусу
- Сок од лимуна пола лимуна
- Крутони за сервирање (опционо)
- Семенке (нпр. семенке лана, сусама) за декорацију (опционо)
Припрема:
Ољуштите и исецкајте лук, бели лук, кромпир и шаргарепу на ситне комадиће. Сремуш добро оперите и исецкајте. У великом лонцу загрејте уље на средњој температури. Додајте лук и бели лук и пржите док не постану стакласти. Додајте исецкану шаргарепу и кромпир, па наставите да пржите још неколико минута. Додајте исецкани сремуш, повртни бујон или воду. Појачајте температуру да прокува, затим смањите на средње-ниску температуру и кувајте око 20-25 минута, или док поврће не омекша. Када је поврће мекано, посолите и побиберите по укусу, затим додајте сок од лимуна.
Уклоните лонац са шпорета и пажљиво блендирајте чорбу штапним миксером или у блендеру, док не добијете глатку, кремасту текстуру. Вратите чорбу у лонац и прокувајте још неколико минута на лаганој ватри ако је потребно да се згусне. Послужите чорбу топлу, украшену крутонима и семенкама по жељи.
(superrecepti)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

НЕОДОЉИВА ЧОРБА ОД ДИМЉЕНОГ ЛОСОСА: Брза и једноставна припрема савршено укусног јела
06. 03. 2025. у 10:30Jована Васић

ЧОРБА ОД СПАНАЋА И СИРА: Укусно и здраво јело које ћете обожавати
02. 03. 2025. у 11:00Јована Васић

ШПАНСКА ПАРАДАЈЗ ЧОРБА СА КУВАНИМ ЈАЈИМА И ПРШУТОМ: Нема кувања, а успева и почетницима у кухињи
20. 02. 2025. у 10:47Joвана Васић

БИВШИ АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ О СПОРАЗУМУ: Трампов план је да се Украјина преда Русији
БИВШИ командант америчке војске у Европи, пензионисани генерал Бен Хоџес, изјавио је да Трампов план за мир у Украјини значи њену „предају“ Русији.
18. 03. 2025. у 11:53

РОДИТЕЉИ ПОГИНУЛЕ ДЕЦЕ ФОРМИРАЛИ ЖИВИ ШТИТ: Не дозвољавају да се тела однесу на обдукцију
РОДИТЕЉИ који су у пожару изгубили своју децу у дискотеци "Пулс" у Кочанима не дозвољавају да се тела настрадалих однесу на додатну обдукцију у Скопље, тражећи да им се одмах предају како би припремили сахране, јавља Плусинфо.
16. 03. 2025. у 19:40

МАРШАЛОВА ПОСЛЕДЊА ЖЕЉА Унук Јошка открио: Тито би живео још најмање ПЕТ година да није донео једну одлуку
ДОЖИВОТНИ председник СФРЈ Јосип Броз Тито живео би још најмање неколико година да је пристао да му словеначки доктори одсеку ногу коју је већ захватила гангрена.
18. 03. 2025. у 08:56
Коментари (0)