ДОМАЋА ЧОРБА ОД СРЕМУША: Савршен избор за лаган, здрав и хранљив оброк

Јована Васић

18. 03. 2025. у 11:00

Сремуш, познат и као медвеђи лук, осигурава богат, ароматичан укус и висок садржај витамина, искористите све благодети овог здравог пролећног поврћа.

ДОМАЋА ЧОРБА ОД СРЕМУША: Савршен избор за лаган, здрав и хранљив оброк

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • Сремуш 200 г
  • Кромпир 2 средње величине
  • Шаргарепа 1 велика
  • Лук 1 главица
  • Бели лук 3 чена
  • Уље 2 кашике
  • Бујон или вода 1 л
  • Со и бибер по укусу
  • Сок од лимуна пола лимуна
  • Крутони за сервирање (опционо)
  • Семенке (нпр. семенке лана, сусама) за декорацију (опционо)

Припрема:

Ољуштите и исецкајте лук, бели лук, кромпир и шаргарепу на ситне комадиће. Сремуш добро оперите и исецкајте. У великом лонцу загрејте уље на средњој температури. Додајте лук и бели лук и пржите док не постану стакласти. Додајте исецкану шаргарепу и кромпир, па наставите да пржите још неколико минута. Додајте исецкани сремуш, повртни бујон или воду. Појачајте температуру да прокува, затим смањите на средње-ниску температуру и кувајте око 20-25 минута, или док поврће не омекша. Када је поврће мекано, посолите и побиберите по укусу, затим додајте сок од лимуна.

Уклоните лонац са шпорета и пажљиво блендирајте чорбу штапним миксером или у блендеру, док не добијете глатку, кремасту текстуру. Вратите чорбу у лонац и прокувајте још неколико минута на лаганој ватри ако је потребно да се згусне. Послужите чорбу топлу, украшену крутонима и семенкама по жељи.

(superrecepti)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТРАМП СПУСТИО ЦАРИНЕ И СРБИЈИ: Ево колико сада износе и када одлука ступа на снагу

ТРАМП СПУСТИО ЦАРИНЕ И СРБИЈИ: Ево колико сада износе и када одлука ступа на снагу

ПРЕДСЕДНИК САД Доналд Трамп изјавио је данас да ће свим земљама, укључујући и Србију, уведене царине бити суспендоване, осим за Кину, којој је тарифе увећао на 125 одсто.

09. 04. 2025. у 20:44

ДРАМА НА ГРАДИЛИШТУ! ЈЕДНА ОСОБА ЗАРОБЉЕНА, ТРОЈЕ ПРЕЖИВЕЛО: Грађани позвани да се евакуишу због додатног урушњавања (ФОТО/ВИДЕО)

ДРАМА НА ГРАДИЛИШТУ! ЈЕДНА ОСОБА ЗАРОБЉЕНА, ТРОЈЕ ПРЕЖИВЕЛО: Грађани позвани да се евакуишу због додатног урушњавања (ФОТО/ВИДЕО)

КАКО преносе локални медији, претпоставља се да су две особе заробљене након што се срушило градилиште Шин Ансан, у Иљик-донгу, Гванмјон-си, близу јужнокорејске престонице.

11. 04. 2025. у 10:00 >> 10:12

Коментари (0)

ЦИЦИПАС СВЕ ОТКРИО: Грчки тенисер се огласио о новом тренеру