САЛАТА ОД ЦВЕКЛЕ СА СИРОМ И ПИСТАЋИМА: Богатог укуса, хранљива и једноставна за спремање
Богата салата од цвекле са сиром и пистаћима је одлична за вечеру или као прилог.

Foto: prt scr / yt / Tatyana's Everyday Food
Састојци:
За печену цвеклу:
- 2 средње цвекле, целе
- 15 мл маслиновог уља
- морска со
За салату:
- 1 велика главица коморача
- 3 средње поморанџе
- 145 г беби руколе
- 230 г младог сира
- 40 г сецканих пистаћа
За прелив за салату:
- рендана корица од 1 великог лимуна
- 80 мл свеже цеђеног лимуновог сока
- 80 мл маслиновог уља
- 2 велика чена белог лука
- 1 кашика сенфа
- 15 мл меда
- 1/2 кашичице морске соли
- млевени црни бибер, по укусу
- 1/2 кашике свеже мајчине душице
Припрема:
За ову салату прво припремите цвеклу. Загрејте рерну на 220°Ц. Оперите цвеклу и осушите је тапкањем. Не љуштите је. Сваку цвеклу ставите на мали лист фолије, а веће цвекле исеците на пола. Попрскајте мало маслиновог уља преко врха и лагано зачините морском сољу. Чврсто умотајте цвеклу у фолију и ставите у малу посуду за печење.
Пеците цвеклу на 220°Ц док не омекша – око 30 до 45 минута, у зависности од величине цвекле. Извадите је из рерне, из фолије и охладите је на собној температури. Након тога припремите састојке за салату. Када се цвекла довољно охлади да се може руковати, користите нож да је ољушите, а затим је исеците на танке кришке.
Затим припремите цитрусе, оштрим ножем одсеците кору, а затим исеците поморанџе на танке кришке. Ставите их у чинију и оставите са стране.
Затим, припремите коморач. Одсеците зелене стабљике (горњи део) и оставите са стране за касније. Врло таннко исеците коморач. Ставите га у чинију и покријте је пластичном фолијом да коморач не би потамнео. Ситно исецкајте пистаће.
За дресинг за салату, почните са кором лимуна. Додајте кору једног великог лимуна у велику мерну шољу. Исцедите сок од лимуна. Сипајте маслиново уље. Користите изрендајте ченове белог лука и додајте у дресинг. Додајте два сенфа, мед и зачините сољу, свеже млевеним црним бибером и свежом мајчином душицом. Све умутите.
Поређајте салату на великом тањиру или у великој чинији. Помешајте руколу са танко исецканим коморачем. Додајте исечену цвеклу преко руколе. Сир одвојите на мале комаде и равномерно распоредите по салати. Затим додајте кришке цитруса, па поспите исецканим пистаћима.
(stvarukusa)

ЗЕЛЕНСКИ БЕСАН: Ево шта је рекао о руској делегацији у Истанбулу
УКРАЈИНСКИ председник Володимир Зеленски стигао је данас у турску престоницу, Анкару, на састанак са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, док се у Истанбулу очекује да руски и украјински званичници одвојено почну мировне преговоре.
15. 05. 2025. у 11:55

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ОТКРИВАЈУ: Русију ће на преговорима у Истанбулу представљати ова два званичника
ВИСОКИ бивши званичник Кремља, који је желео да остане анониман због осетљивости теме, рекао је да ће Русију на предстојећим преговорима у Истанбулу представљати министар спољних послова Сергеј Лавров и саветник председника за спољну политику, Јуриј Ушаков, објавио је лист Вашингтон пост.
14. 05. 2025. у 09:19

ПРЕМЕШТЕНИ БАТИНИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ: Није више у Алеји - остварила му се велика жеља, ево ГДЕ сада почива
ВЕЛИМИР Бата Живојиновић био је један од највећих глумаца на просторима некадашње Југославије. Многи су га поштовали и ван Србије. Добитник је бројних признања, многим младим глумцима је био узор.
15. 05. 2025. у 12:10
Коментари (0)