САЛАТА ОД ЦВЕКЛЕ СА СИРОМ И ПИСТАЋИМА: Богатог укуса, хранљива и једноставна за спремање

Новости онлине

15. 05. 2025. у 18:09

Богата салата од цвекле са сиром и пистаћима је одлична за вечеру или као прилог.

САЛАТА ОД ЦВЕКЛЕ СА СИРОМ И ПИСТАЋИМА: Богатог укуса, хранљива и једноставна за спремање

Foto: prt scr / yt / Tatyana's Everyday Food

Састојци:

За печену цвеклу:

  • 2 средње цвекле, целе
  • 15 мл маслиновог уља
  • морска со

За салату:

  • 1 велика главица коморача
  • 3 средње поморанџе
  • 145 г беби руколе
  • 230 г младог сира
  • 40 г сецканих пистаћа

За прелив за салату:

  • рендана корица од 1 великог лимуна
  • 80 мл свеже цеђеног лимуновог сока
  • 80 мл маслиновог уља
  • 2 велика чена белог лука
  • 1 кашика сенфа
  • 15 мл меда
  • 1/2 кашичице морске соли
  • млевени црни бибер, по укусу
  • 1/2 кашике свеже мајчине душице

Припрема:

За ову салату прво припремите цвеклу. Загрејте рерну на 220°Ц. Оперите цвеклу и осушите је тапкањем. Не љуштите је. Сваку цвеклу ставите на мали лист фолије, а веће цвекле исеците на пола. Попрскајте мало маслиновог уља преко врха и лагано зачините морском сољу. Чврсто умотајте цвеклу у фолију и ставите у малу посуду за печење.

Пеците цвеклу на 220°Ц док не омекша – око 30 до 45 минута, у зависности од величине цвекле. Извадите је из рерне, из фолије и охладите је на собној температури. Након тога припремите састојке за салату. Када се цвекла довољно охлади да се може руковати, користите нож да је ољушите, а затим је исеците на танке кришке.

Затим припремите цитрусе, оштрим ножем одсеците кору, а затим исеците поморанџе на танке кришке. Ставите их у чинију и оставите са стране.
Затим, припремите коморач. Одсеците зелене стабљике (горњи део) и оставите са стране за касније. Врло таннко исеците коморач. Ставите га у чинију и покријте је пластичном фолијом да коморач не би потамнео. Ситно исецкајте пистаће.

За дресинг за салату, почните са кором лимуна. Додајте кору једног великог лимуна у велику мерну шољу. Исцедите сок од лимуна. Сипајте маслиново уље. Користите изрендајте ченове белог лука и додајте у дресинг. Додајте два сенфа, мед и зачините сољу, свеже млевеним црним бибером и свежом мајчином душицом. Све умутите.

Поређајте салату на великом тањиру или у великој чинији. Помешајте руколу са танко исецканим коморачем. Додајте исечену цвеклу преко руколе. Сир одвојите на мале комаде и равномерно распоредите по салати. Затим додајте кришке цитруса, па поспите исецканим пистаћима.

(stvarukusa)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕШТАК ОТКРИО ЈЕЗИВЕ ДЕТАЉЕ О ДЕЧАКУ УБИЦИ: Ево зашто је Коста пуцао на чувара школе, није га потресло сазнање кога је све убио

ВЕШТАК ОТКРИО ЈЕЗИВЕ ДЕТАЉЕ О ДЕЧАКУ УБИЦИ: Ево зашто је Коста пуцао на чувара школе, није га потресло сазнање кога је све убио

ЗАКЉУЧИЛИ смо да је Коста био способан да управља својим поступцима у време извршења злочина и да та способност није била битно смањена. Постоји једна краткотрајна ометеност, за период у учионици за који он каже да нема сећања, али он је све радио по плану. То указује да је он управљао својим поступцима.

05. 06. 2025. у 17:05

Коментари (0)

Спој ритма и дечје маште - Хуманитарни мјузикл “Боки и КрокРоцкодилоси” за помоћ Фондацији Једро