РЕЦЕПТ ЗА БЕЛОЛУЧАНЕ ПАПРИКЕ: Залуделе све домаћице, а праве се брже од ајвара
ЗАБОРАВИТЕ на досадне тегле које стоје годинама, нови хит на трпезама је белолучана паприка у тегли, специјалитет који сви траже.
Foto: Shutterstock
Мирис белог лука, сочна паприка и неодољива комбинација зачина учиниће да заборавите на све друге зимнице. Кажу да једном кад је пробате, више нема повратка.
Ни роштиљ, ни сарма, ни славска трпеза не пролазе без ове теглице чаролије.
Домаћице тврде да се једе "као чипс", а гости наваљују да понесу кући бар једну теглу. Ако желите да будете главна тема породичног ручка и краљица сваке славе – ево рецепта због којег се диже цела кућа на ноге.
Састојци (за око 6–7 тегли):
- 5 кг црвене меснате паприке (најбоље рог или куртовка)
- 300 г белог лука
- 1 веза першуна
- 1 л алкохолног сирћета
- 3,5 л воде
- 200 г шећера
- 200 г соли
- 2 дл уља
- 1 кашика винобрана (или конзерванса)
Припрема:
Паприке оперите, очистите од семенки и исеците на четвртине или половине (по жељи).У великом лонцу помешајте воду, сирће, со, шећер и уље. Ставите да проври.
Када течност проври, убацујте паприке у серијама и бланширајте по 2–3 минута да омекшају, али да не буду гњецаве. Вадите их решеткастом кашиком и ређајте у посуду да се оцеде.
Бели лук очистите и исеците на листиће, а першун ситно насецкајте.
У сваку теглу ређајте паприке, па поспите белим луком и першуном. Понављајте слој по слој док се тегла не напуни.
На крају сваку теглу прелијте течношћу у којој су се паприке бланширале, додајте мало винобрана и добро затворите поклопце.
Тегле стерилишите тако што ћете их ставити у рерну загрејану на 100 степени око 20 минута, или у шерпу са врелом водом да се крчкају 10–15 минута.
Оставите их да се охладе, а затим склоните на тамно и хладно место.
(Информер)
БОНУС ВИДЕО: ШАМПИОНИ У ФОКУСУ: Страхиња Тривковић дипломата знања и спорта
Препоручујемо
ХИТ ПОСЛАСТИЦА: Кремаста торта за коју вам не требају јаја ни млеко
04. 12. 2025. у 17:19
КОЛАЧ СА МАКОМ БЕЗ ШЕЋЕРА И БРАШНА: Здравији десерт који осваја на први залогај
04. 12. 2025. у 13:04
ПОСНИ СПИРАЛНИ ШТАПИЋИ: Рецепт за брзо и једноставно посно предјело
04. 12. 2025. у 07:00
КРЕМАСТО САВРШЕНСТВО: Чоколадна ванила торта са глазуром од шљива
03. 12. 2025. у 19:00
ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)
У ТУМОРСКОМ ткиву генерала Небојше Павковића, које је 15. септембра послато на анализе у специјализовану лабораторију у Италији, пронађени су уранијум и тешки метали у екстремно високим концентрацијама!
29. 11. 2025. у 08:00
ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак
ДАНАС је на Златиборском гробљу сахрањена Ана Радовић из Чајетине, која је погинула у тешкој сабраћајној несрећи на магистралном путу код Чачка.
28. 11. 2025. у 14:45
ЈОВАНИН НОВИ ДЕЧКО: Спортиста, бизнисмен, син југословенског рекордера (ФОТО)
ВОДИТЕЉКА Јована Јеремић већ неко време ужива у љубави са боксером Милошем Стојановићем Тигром, сином југословенског кикбоксера Гидре који је поставио светски рекордер.
04. 12. 2025. у 12:31
Коментари (0)