КИСЕЛИ КУПУС НА НЕМАЧКИ НАЧИН: Додају му зачин због којег буде савршено укусан и не квари се до пролећа

В.Н.

11. 10. 2025. у 15:51

НЕМАЧКИ купус се најчешће служи уз кобасице, свињетину или пире кромпир, а припрема се веома једноставно, уз само неколико састојака и мало стрпљења.

КИСЕЛИ КУПУС НА НЕМАЧКИ НАЧИН: Додају му зачин због којег буде савршено укусан и не квари се до пролећа

Фото Shutterstock

Кисели купус, или Сауеркраут, представља један од најпознатијих традиционалних додатака у немачкој кухињи.

Ова ферментисана делиција не само да има богат, пикантан укус, већ је и одличан извор пробиотика и витамина Ц. Немачки купус се најчешће служи уз кобасице, свињетину или пире кромпир, а припрема се веома једноставно, уз само неколико састојака и мало стрпљења.

 

Састојци:

2 главице белог купуса (око 2 кг)
30 г морске соли (15 г по килограму купуса)
1 кашика кима (опционо, али традиционално у немачкој верзији)
1-2 ловорова листа
5-6 зрна црног бибера

Припрема:

1. Оперите и очистите купус. Исеците га што тање,  идеално је да користите ренде за купус.

2. У великој посуди помешајте купус и со. Почните да га гњечите рукама, со ће помоћи да купус пусти сок. То траје 10-15 минута, док се не појави течност.

3. Додајте ким, ловоров лист и бибер. Добро промешајте.

4. Пребаците купус у стерилну стаклену теглу или керамичко буренце. Притисните га кашиком или нечим тешким како би сок прекрио купус. Битно је да купус остане потопљен у сопственом соку како не би дошло до кварења.

5. Покријте газом или поклопцем који не затвара херметички. Оставите купус да се кисели на собној температури (18–22°Ц) око 7 до 14 дана. Пробајте после 7 дана. Ако је довољно кисео, можете га преместити у фрижидер да успорите кисељење.

(Најжена)

 

БОНУС ВИДЕО - ШАМПИОНИ У ФОКУСУ: Страхиња Тривковић дипломата знања и спорта

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

СРЕЋКО Стефановић (22), Саша Станковић (22) и Далибор Петровић (24) оглашени су данас кривим у Вишем суду у Београду за тешко убиство Станимира Брајковића (74) на безобзиран и насилнички начин у затвору Падинска Скела почетком фебруара 2024. године. Овом првостепеном пресудом Стефановић је осуђен на 19 година затвора, а Станковић и Петровић на по 18 година.

11. 12. 2025. у 16:22

ПЕЈАКОВИЋ: Срби су скупо платили ЛАЖ о Југославији, која траје од 45 и плаћаћемо је још

ПЕЈАКОВИЋ: Срби су скупо платили ЛАЖ о Југославији, која траје од '45 и плаћаћемо је још

ГЛУМАЦ Никола Пејаковић одушевљава публику широм региона улогом Момчила у серији "Тврђава", која се бави ратним деведесетим и распадом некадашње државе Југославије.

13. 12. 2025. у 15:33

Коментари (0)

ОСЕТИ СЕ ИЗОСТАНАК ВЛАХОВИЋА: Јуве се баш мучи без српског центарфора који се неће скоро вратити на терен