ČUVENI KOLAČ: Ригојанчи - са аромом несвакидашње љубави

Ј. Л.

11. 03. 2023. у 20:44

ЗА чувени колач ригојанчи углавном су сви чули а рецепти за њега могу се наћи свуда по интернету. Ми вам, уз рецепт, доносимо и причу како је о његовом имену, једнако узбудљиву као и његов укус. Риго Јанчи, мађарски виолиниста, није био ни посластичар, чак ни неки велики сладокусац, али је "кум" једној од најпопуларнијих посластица, и то захваљујући љубави са прелепом белгијском кнегињом Шиме, која је средином 19. века била права сензација у целој Европи.

ČUVENI KOLAČ: Ригојанчи - са аромом несвакидашње љубави

фото:пинетерест

Риго Јанчи је рођен 1858. године у месту Пакозд у Мађарској и већ одмалена је држао виолину у рукама. Веома млад почео је каријеру у Нађкањижи, да би касније отишао у Пешту и од врсних музичара саставио оркестар. Са њим је пропутовао свет уздуж и попреко.

Тако се 1896. године обрео у Паризу. У ресторан где су наступали, једно вече је дошао гроф Шиме са знатно млађом супругом, пореклом Американком, глумицом Клер Вард. Како је Јанчи био прави уметник и знао да кокетира са публиком, није чудо што се грофица на први поглед заљубила у шармантног Рома. Занесена романтичном уметношћу и пробуђеном страшћу, грофица је врло брзо начинила, за то време, и те како храбар корак - напустила је мужа и двоје деце, сву раскош у Паризу и отишла да живи са ромским виолинистом у Пешти. Јанчи је, такође, напустио своју жену Маришку. Али то, разумљиво, није била таква сензација.

Како усмено предање каже, заљубљени пар је једном приликом отишао у посластичарницу у Пешти. Како би изненадио своју супругу, Јанчи је одабрао чоколадни колач који су до тада звали чоко кремеш (чоколадна кремпита).

- Пробај, смеђ је попут моје коже, а сладак попут твог срца - рекао је заљубљени Јанчи својој изабраници.

Посластичару није требало дуго и колач је назвао "ригојанчи". То је, врло брзо се испоставило, била сјајна идеја која му је донела добар профит.

Љубав између лепе плавуше и тамнопутог музичара није дуго трајала. После отприлике деценију, свако је отишао својим путем. Клер се удала за једног лепог Италијана, рецепционара хотела у Италији, а Риго Јанчи се окренуо пићу и 1920. године умро у Америци сиромашан и заборављен од свих. "Плод" и сведок њихове љубави до данас је једино колак ригојанчи.


 

РЕЦЕПТ

Патишпањ (за две коре): 10 јаја, 10 кашика шећера,

10 кашика брашна, 2 кашике воде.

Фил: 1 кг слатке павлаке, 250 г прах шећера, 4 кашике

какаоа, 2 кесице ванилин шећера и мало млека (тек да се

разреди павлака, ако је густа).

Глазура: 100 г чоколаде "менаж", 50 г путера, мало млека или воде.

За једну кору - умутити пет јаја (одвојено беланца и жуманца), додати шећер и брашно, кашику воде... Пећи корицу на 180 степени, 15 минута. Затим умутити и испећи другу... Једну корицу исећи на једнаке квадрате (20 комада).

За фил - у павлаку додати ситан шећер, разредити мало млеком и уз мућење миксером при средњој брзини, додавати кашику по кашику какаоа. Појачати брзину и мутити док маса не постане сасвим чврста. Опрез, не мутити превише дуго да се не би добио путер...

Филовати доњу кору, поравнати, па одозго послагати квадратиће друге коре и прелити их глазуром.

За глазуру - истопити чоколаду и путер на благој температури.

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
УЖАС НА ДУНАВУ: Сударила се два брода, има мртвих, трага се за несталима

УЖАС НА ДУНАВУ: Сударила се два брода, има мртвих, трага се за несталима

ДВЕ особе су погинуле, а пет се води као нестало када су се два брода сударила на Дунаву, код мађарског града Вероце, око 50 километара северно од Будимпеште, саопштила је данас полиција.

19. 05. 2024. у 12:04

КО ЈЕ ЦРВЕНИ КОМАНДАНТ? Једини Србин генерал Црвене армије - Лењин му био захвалан, страдао од Стаљинове руке (ФОТО)

КО ЈЕ ЦРВЕНИ КОМАНДАНТ? Једини Србин генерал Црвене армије - Лењин му био захвалан, страдао од Стаљинове руке (ФОТО)

ИСТОРИЈА Совјетског Савеза, светске суперсиле 20. века, упамтила је бројне хероје, борце, официре који су својим јунаштвом и резултатима задивили свет. У периоду када се СССР тек стварао и уздизао, значајан помена био је и допринос једног Србина, Данила Срдића (1896-1937), првог и јединог Србина који је био генерал Црвене армије. Ово је његова прича.

20. 05. 2024. у 11:53

Коментари (0)

УЖАС: Кошаркаш Звезде крвавог лица, ударио га играч Партизана?!