ТРАДИЦИЈА У ТАЊИРУ: Направите здраве и сочне туфахије

Novosti online

09. 03. 2023. у 09:00

ТУФАХИЈА значи "кувана јабука филована орасима", а код нас су стигле са турским освајачима

ТРАДИЦИЈА У ТАЊИРУ: Направите здраве и сочне туфахије

Foto: Shutterstock

Да ли је туфахија турско или арапско јело - питање је на које до данас не постоји поуздан одговор. Једно је сигурно - изузетно су укусне и здраве.

Туфахије - Састојци:

5 јабука

120 г ораха
40 г сувих кајсија
40 г сувог грожђа
2 поморанџе
кашичица цимета
200 мл слатке павлаке
екстракт ваниле
2 кашичице шећера
мало путера

Туфахије - Припрема:

Суво грожђе, кајсије и половину ораха ситно исецкајте, помешајте са шећером, циметом, соком од једне поморанџе и две капи екстракта ваниле. Опраним јабукама исеците горњи део, оставите као поклопац, кашичицом издубите средину и нафилујте исецканим воћем.

Јабуке мало премажите путером, па их поређајте у посуду премазану путером и пеците у рерни на 200 степени око 40 минута. Умутите шлаг од слатке павлаке, додајте сок од друге поморанџе, остатак исецканих ораха и мало екстракта ваниле, па умутите.

Печене јабуке поспите шећером у праху и сервирајте са шлаг кремом.

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ХИТНА ПОРУКА ЛЕ ПЕНОВЕ: Макрон хоће да изврши административни државни удар

ХИТНА ПОРУКА ЛЕ ПЕНОВЕ: Макрон хоће да изврши административни државни удар

ЛИДЕРКА француске крајње деснице Марин ле Пен оптужила је данас француског председника Емануела Макрона да жури да именује највише званичнике, што она види, како је навела, као преотимање власти.

02. 07. 2024. у 14:14

Коментари (0)

Откријте РАЈ на плажама Марса Матрух: Египатска оаза на обали Средоземног мора!