КОЛАЧ ЈУГОСЛАВИЈА: Не постоји кућа која га није правила
Колач са бисквитом и пудингом од јабука који је био један од омиљених у старој Југославији.
Састојци за Бисквит:
- 200гр Сецера
- 120мл Уља
- 4 Јаја
- 200гр Брасна
- 1 Прасак за пециво
- 135мл Воде
Фил:
- 1л Воде
- 200гр Сецера
- 1кг Јабука
- 2 Пудинга од ваниле
- Слатка павлака за слаг или слаг из кесице
Припрема:
Одвојимо беланца од жуманаца, а затим умутимо беланца у чврст снег уз прстохват соли. Потом умутимо жуманца уз шећер и када постану пенаста додамо уље и воду.
Помешамо брашно са прашком за пециво и додамо у смесу са жуманцима. Добро умутимо миксером па сјединимо са беланцима уз помоћ шпатуле.
Када лепо промешате смесу, сипате је у плех димензија отприлике 40x30 који је претходно обложен пек папиром. Равномерно га изручите а потом продрмајте да се лепо распореди.
Пече се на 180 степени 15,20мин проверавајте чачкалицом да ли је печено. Када је чачкалица сува готов је.
Очистите јабуке, исечете на кришке и додате у прокључалу воду са шећером. Када почну да се укувавају промешајте. Када буду готове што је отприлике неких 20-ак минута додајте воду сједињену са два пудинга од ваниле.
Мешајте док не добијете пудинг. Бисквит потом прелијете овом смесом док је још врућа. Када се колач потпуно охлади украсите га шлагом. Пријатно!
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
ВЕЛИКА ПОБЕДА РУСА У ЧАСОВОМ ЈАРУ: "Избачени су, у току чишћење стамбених зграда"
ОРУЖАНЕ снаге Руске Федерације избациле су украјинске трупе са територије фабрике ватросталних материјала у Часовом Јару, а непријатељ је потиснут у приватни сектор. У току је чишћење стамбених зграда у граду, изјавио је саветник председника ДНР-а Игор Кимаковски.
14. 01. 2025. у 10:56
ХРВАТСКИ СТРУЧЊАК: Поштовање до неба "Ер Србији", а вама неспособним олошима у Хрватској - срам вас било
ХРВАТСКА има битно више авио-путника него Србија. Међутим, Ер Србија је потпуно доминантна у региону, пише хрватски ваздухопловни аналитичар и стручњак Ален Шћурић са регионалног портала "Замааеро", чији текст преносимо у целости.
14. 01. 2025. у 11:38
ОД КОЛЕГА ИЗ "ПОТЕРЕ", САМО МЕМЕД: Зашто "трагачи" нису били на сахрани?
МИЛОРАД Милинковић преминуо је у 60. години на Божић, у цркви у Јабуковцу где је пратио литургију.
13. 01. 2025. у 20:59
Коментари (1)