ТОРТА ВРУЋ ВЕТАР: За све југоносталгичаре, десерт посвећен Љубиши Самарџићу
САВРШЕНА торта за све прилике, свечана, заситна и домаћа.
Потребно је:
За кору:
5 беланаца
10 кашика прах шећера
5 кашика млевених ораха
2 кашике брашна
(ово су мере за 1 кору, а потребно их је направити 3)
Фил :
1 л млека
10 кашика шећера
9 кашика брашна
250 г шећера у праху
250 г маслаца
150 г млевених ораха
200 г чоколаде за кување
2-3 кесице шлага од ваниле
Припрема:
Умутите беланца са шећером, па додајте брашно и орахе и лагано промешајте. Пеците такве три корице и оставите их да се охладе.
Фил направите тако што ћете у 1л млека да скувате умућена жуманца са шећером и брашном. Када се фил скува, прохладите га па у њега умешајте маслац и шећер. Раздвојите фил на два дела, у један део додајте чоколаду, а у други орахе. Умутите и шлаг од ваниле посебно у чинију.
Филујте кору тако што прво стављате шлаг од ваниле, па жути фил, па корица, па шлаг од ваниле па тамни фил. Преко ставите и жути и тамни фил и украсите орасима.
(Стил Курир)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)
МИНИСТАРСТВО културе је, припремајући се за обележавање 150 година од рођења српске научнице Милеве Ајнштајн, на аукцији аукцијске куће Кристи у Лондону купило вредну документарну грађу коју чини серија од 43 потписана аутограмска писма Алберта Ајнштајна упућена Милеви Марић, са 10 аутограмских писама које је потписала Милева, упућених Ајнштајну.
12. 12. 2024. у 13:43
ОВОГ ДАТУМА ТЕМПЕРАТУРА ПАДА НА МИНУС 15: Детаљна временска прогноза до краја децембра
МЕТЕОРОЛОГ Иван Ристић најавио је да нас након краткотрајне стабилизације времена у другој половини децембра очекује јаче захлађење тачно 21. и 22. децембра.
12. 12. 2024. у 13:58
"УЦЕЊИВАО НАС ЈЕ": Илић 23 године крио разлог свађе са Поповићем
МИРОСЛАВ Илић одржао је први од два велика солистичка концерта у „Сава центру”, и то баш на 74. рођендан.
13. 12. 2024. у 17:54
Коментари (0)