ШАПИЦЕ - СТАРИНСКИ КОЛАЧИЋИ ОД ОРАХА И МАСТИ: Мекани као душа, а што дуже стоје, то су лепши
ШАПИЦЕ - за многе колач који представља мирис и укус детињства.

Фото: Принтскрин Јутјуб/Silvana's Kitchen
Ово су старински колачи, који могу дуго да стоје. Некада су се обавезно припремали за свадбе и новогодишње-божићне празнике.
Шапице се праве са машћу, јер им то даје онај познати осећај „топљења“ у устима. Наравно, могу се правити и са маргарином или путером. Пеку се посебним лименим модлицама разних облика, које се продају у лимарским радњама или на пијаци.
Састојци:
250 г свињске масти Фото: Принтскрин Јутјуб/ Jelajelena Petrovic
250 г шећера
3 јајета
250 г млевених ораха
500 г брашна тип 400
шећер у праху за посипање
Припрема:
Умутите маст, шећер и јаја. Сад додајте брашно и орахе, па добро израдите тесто. Калупе подмажите машћу и поспите брашном, па их пуните тестом, не сасвим до врха, јер ће шапице током печења нарасти. Треба добро утиснути тесто, да би одливак био што бољи. Ређајте шапице у плех и пеците на 180 степени око 15 до 20 минута. Печене шапице извадите из калупа, уваљајте у шећер у праху, замирисан ванилом.
(Сећања.цом)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље
РОДИТЕЉИ школараца у Србији од данас добијају аутоматска звучна обавештења када наставник у електронски дневник упише изостанак детета са часа или нову оцену. Мада су деца годинама налазила начине да не кажу родитељима баш сва дешавања у школи, то сада више неће бити могуће.
17. 04. 2025. у 11:29

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ЗВАНИЧНО - КРАХ БРАКА АНЕ ИВАНОВИЋ И БАСТИЈАНА: Швајнштајгер скинуо бурму (ФОТО)
АКО се уопште и сумњало у развод Ане Ивановић и Бастијана Швајнштајгера, сада дилеме више нема.
18. 04. 2025. у 07:51
Коментари (0)