БАЈАДЕРА: Омиљени колач свих генерација
Нема ништа слађе него кад се после доброг и укусног ручка засладите провереним слаткишем.
Састојци:
- 250 мл воде
- 600 г шећера
- 200 г путера
- 200 г млевених ораха
- 250 г млевеног кекса
- 100 г млечне чоколаде
- за прелив:
- 1 кашика путера
- 100 г млечне чоколаде
- 3 кашике млека
- 3 кашике уља
Припрема:
У шерпу сипајте воду и шећер и пустите да проври. После кључања склоните шерпу са рингле и убаците орахе, кекс и путер, па добро измешајте док се све лепо не сједини и док не постане хомогена смеса.
После доброг мешања, добијену смесу поделите на два дела, односно пребаците у две чиније. У једну чинију убаците отопљену млечну чоколаду, а други оставите такав какав јесте.
Одаберите тацну на којој ће бити бајадера, па прво растањите тамнији део, односно онај у који сте ставили чоколаду, па преко тога онда и онај светлији део. Оставите у фрижидер да се лепо цео колач стегне и за то време припремите глазуру.
На пари отопите чоколаду са путером, млеком и уље, па мешајте док се све не отопи и не сједини.
Преко добро охлађеног колача сипајте глазуру и вратите у фрижидер да се лепо стегне. После неколико сати, а можете држати и током ноћи, извадите и исеците на жељене комаде. Послужити уз кафу или чај.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
КОЛАЧ ОД ШЕРБЕТА: Заборављен старински колач који буди сва чула
05. 04. 2024. у 10:44
"КОЛАЧ МИЛИОНЕРА": Посластица од карамеле и чоколаде која ће вас распаметити
02. 04. 2024. у 15:00
РУСИ ОСВОЈИЛИ КУРАХОВ? Рогов: Наше трупе подигле заставу над зградом градске управе
РУСКЕ трупе заузеле су зграду градског већа у западном делу града Куракова у ДНР и подигле на њу тробојку.
14. 12. 2024. у 13:48
ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије "немогућа мисија" у квалификацијама за Светско првенство?
Фудбалска репрезентација Србије играће у групи К са Енглеском, Албанијом, Летонијом и Андором у оквиру квалификација за Светско првенство 2026. али је селекција "горди албиона" нешто што ће представљати највећи проблем изабраницима Драгана Стојковића Пиксија. Не само због квалитета, већ и због нечег другог.
14. 12. 2024. у 13:16
"УЦЕЊИВАО НАС ЈЕ": Илић 23 године крио разлог свађе са Поповићем
МИРОСЛАВ Илић одржао је први од два велика солистичка концерта у „Сава центру”, и то баш на 74. рођендан.
13. 12. 2024. у 17:54
Коментари (0)