ОРИГИНАЛНА, ТРАДИЦИОНАЛНА ЖИТО ТОРТА: Уз њу су одрасле све генерације

Новости онлине

03. 07. 2024. у 11:30

Жито торта је проверено једна од најлепших посластица које се код нас праве, а ево и оригиналног рецепта.

ОРИГИНАЛНА, ТРАДИЦИОНАЛНА ЖИТО ТОРТА: Уз њу су одрасле све генерације

Фото: Принтскрин Јутјуб/ Moja mala kuhinja

Иако данас сви воле брзинске и лаке рецепте, некада је добро вратити се старим и провереним посластицама које су правиле и наше баке.

Састојци: 
За коре: 

  • 16 беланаца 
  • 8 кашика брашна 
  • 16 пуних кашика шећера 
  • 24 кашике млевених ораха 

За фил: 

  • 16 жуманаца 
  • 24 кашике шећера 
  • 6 кашика брашна 
  • 450 мл млека 
  • 250 г млевених ораха 
  • 250 г путера

Још: 

  • мало путера
  • мало млевених ораха

Припрема:

Умутите 4 беланцета у чврст шне, па додајте 4 кашике шећера и наставите да мутите. Затим додајте 2 кашике брашна, као и 6 кашика ораха. Лагано умешајте и сипајте смесу у округли калуп пречника 28 цм који сте премазали путером. Пеците у загрејаној рерни на 200 °C око 20 минута. На исти начин и од истих састојака направите још три коре. 

Пенасто умутите жуманца са шећером, па додајте просејано брашно и млеко. Кувајте на пари док се не згусне, уз непрестано мешање. Склоните са шпорета, па додајте млевене орахе, као и путер собне температуре који сте претходно умутили. Све добро сједините миксером. Окрените доњу страну коре (она која је била надоле у калупу) нагоре јер фил боље пријања. Мажите фил преко коре, па поспите млевеним орасима. Тако ређајте док не потрошите све. Последњи ред треба да буде фил посут млевеним орасима.

(stvarukusa/mondo)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

МИНИСТАРСТВО културе је, припремајући се за обележавање 150 година од рођења српске научнице Милеве Ајнштајн, на аукцији аукцијске куће Кристи у Лондону купило вредну документарну грађу коју чини серија од 43 потписана аутограмска писма Алберта Ајнштајна упућена Милеви Марић, са 10 аутограмских писама које је потписала Милева, упућених Ајнштајну.

12. 12. 2024. у 13:43

Коментари (0)

ОТВОРЕНА НОВА ФИЛИЈАЛА ADRIATIC БАНКЕ У КОМПЛЕКСУ SKYLINE