ОРИГИНАЛНА, ТРАДИЦИОНАЛНА ЖИТО ТОРТА: Уз њу су одрасле све генерације
Жито торта је проверено једна од најлепших посластица које се код нас праве, а ево и оригиналног рецепта.

Фото: Принтскрин Јутјуб/ Moja mala kuhinja
Иако данас сви воле брзинске и лаке рецепте, некада је добро вратити се старим и провереним посластицама које су правиле и наше баке.
Састојци:
За коре:
- 16 беланаца
- 8 кашика брашна
- 16 пуних кашика шећера
- 24 кашике млевених ораха
За фил:
- 16 жуманаца
- 24 кашике шећера
- 6 кашика брашна
- 450 мл млека
- 250 г млевених ораха
- 250 г путера
Још:
- мало путера
- мало млевених ораха
Припрема:
Пенасто умутите жуманца са шећером, па додајте просејано брашно и млеко. Кувајте на пари док се не згусне, уз непрестано мешање. Склоните са шпорета, па додајте млевене орахе, као и путер собне температуре који сте претходно умутили. Све добро сједините миксером. Окрените доњу страну коре (она која је била надоле у калупу) нагоре јер фил боље пријања. Мажите фил преко коре, па поспите млевеним орасима. Тако ређајте док не потрошите све. Последњи ред треба да буде фил посут млевеним орасима.
(stvarukusa/mondo)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

КОЛИБРИ ТОРТА: Посластица препуна кремастог фила и кора које се топе у устима
30. 06. 2024. у 20:45

НУТЕЛА ТОРТА СА ПИШКОТАМА И БЕЛОМ ЧОКОЛАДОМ: Кремаста и богата фантазија укуса
28. 06. 2024. у 16:00

ЛОТУС ТОРТА СА БЕЛОМ ЧОКОЛАДОМ: Најлепша посластица са белом чоколадом и кексом
05. 06. 2024. у 12:18

ДРЖАВА ОДРЕДИЛА ОГРОМАН ПОРЕЗ ЗА КУЋУ ЖЕЉКА МИТРОВИЋА: Ево колико мора да плаћа
ДРЖАВА је одредила огроман порез за кућу Жељка Митровића.
01. 04. 2025. у 14:12

ПРОЦУРИО ПОВЕРЉИВИ ДОКУМЕНТ ИЗ ПЕНТАГОНА: Европа нек се брани сама у случају руског напада, друга држава је главна претња
СУПРОСТАВЉАЊЕ руској агресији, некада једна од кључних тачака Националне одбрамбене стратегије из 2022. године током администрације Џозефа Бајдена, три године касније више није међу најважнијим приоритетима Сједињених Америчких Држава.
01. 04. 2025. у 12:17

ЈЕДАН РАКИЈА, А ДРУГИ... Нећете веровати КАКО се зову пси новог амбасадора САД у Србији Марка Брновића
МАРК Брновић је увек поносно истицао своје порекло, уосталом ћерке му се зову - Милена и Софија.
31. 03. 2025. у 19:31
Коментари (0)