ДИПЛОМАТ ТОРТА: Посластица створена за врхунско уживање
Откривамо вам оригинални рецепт како бисте могли овај чоколадни десерт правити када пожелите. Дипломат торта је уз реформу, естерхази, сахер и неке друге, неизбежна у понуди сваке посластичарнице која држи до свог реномеа.

Foto: Shutterstock
Састојци:
Три коре по:
- 4 беланца
- 4 кашике шећера
- 100 гр млавених ораха
- равна кашика брашна
Крем I:
- 5 жуманаца
- 4 кашике брашна
- 5 кашика шећера
- 500 мл млека
- 125 гр маргарина или маслаца
Крем II:
- 7 жуманаца
- 7 кашика шећера
- 150 гр чоколаде за кување
- 125 гр маргарина или маслаца
- Још: 500 мл слатке павлаке
Припрема:
Одвојити беланца од жуманаца па миксером мутити беланца уз постепено додавање шећера када запене и мутити све док се не добије чврста пена. На крају умешати орахе и брашни и све сјединити лопатицом.
Може се пећи у калупу од 26цм или плеху 30 x 20 цм. Обложити плех, истрести смесу и пећи у претходно загрејаној рерни на 180 степени око 15 минута.
Овако испећи све три коре.
Помешати жуманца, шећер и брашно, па додати мало хладног млека од 500 мл а остатак ставити да проври.
Размутити смесу и закувати у кипуће млеко. Мешати док се не згусне, па склонити са ватре и прекрити фолијом директно на добијени пудинг и оставити да се охлади.
За дуги фил пенасто у мањој шерпи умутити жуманца са шећером да побеле и запене па ставити на већу шерпу у којој је “са два прста” вода која ври. Кувати тако 10 минута па додати чоколаду и мешати док се не отопи.
Када се чоколада отопила склонити са ватре па и тај фил оставити да се охлади.
Када су се пудинзи охладили умутити оба маргарина или маслаца да буду пенасти па поделити их на два једнака дела и додати пудинзима и све умутити заједно.
На крају умутити слатку павлаку па по 2 – 3 кашике додати филовима и измутити. Биће пенастије и кремастије.
На прву кору ставити један фил, па други и преко премазати слој слатке павлаке, друга кора, па опет један па други фил и слој слатке павлаке, а на крају друга кора.
Уколико вам је остало слатке павлаке искористите је за декорацију.
Оставите торту да одстоји и коре отпусе, а укуси се сједине па сецкати и служити.
Пријатно. (trpeza)
Препоручујемо

ОРИГИНАЛНА, ТРАДИЦИОНАЛНА ЖИТО ТОРТА: Уз њу су одрасле све генерације
03. 07. 2024. у 11:30

ЧОКОЛАДНИ ЧИЗКЕЈК БЕЗ ПЕЧЕЊА: Прави се за 15 минута, а осваја на први залогај
11. 06. 2024. у 15:00

ОВА МАЈКА ЈЕ ПОСЕБНА: Разлог су њена деца, а ево и зашто (ВИДЕО)
ОНИ су Илија, Јована и Василије Хаџи-Пурић, полазници Центра за таленте "Никола Тесла".
10. 09. 2025. у 12:13 >> 20:43

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане
ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.
25. 08. 2025. у 13:15

ДУБОКО РАЗОЧАРАН - ПОПОВИЋЕВ КУМ ОТКРИО: "Лепа Брена Сузану уопште није звала, нити је дошла саучешће да изјави"
ФОЛКЕР не крије разочарење.
11. 09. 2025. у 11:26
Коментари (0)