ТОРТА ОПЕРА: Француска фантазија слатких укуса у споју са кафом
Чувена опера торта настала је око 1960. године, а креирао ју је познати француски шеф кухиње Ленотре.

Foto: Shutterstock
Служи се по операма, а у Њујоршкој опери је позната чињеница да морате да резервишете столове да бисте, пре догађаја, појели парче овог феноменалног десерта. Доносимо вам рецепт како да је направите сами, код куће.
Састојци:
За бисквит: (За 2 коре)
- 225 г бадема млевених
- 225 г шећера
- 60 г брашна
- 2x4 жуманцета
- 50 г путера
- 2x4 беланца
- 40 г шећера
За крем од кафе:
- 150 г шећера
- 100 г воде
- 2 јаја
- 250 г путера
- 1 велика кашика нес или инстант кафе
За ганаш:
- 200 г чоколаде
- 150 г слатке павлаке
- 1 чајна кашичица нес или инстант кафе
За глазуру:
- 100 г чоколаде
- 100 г слатке павлаке
За кафени сируп:
- 150 г шећера
- 200 мл воде
- 1 пуна кашика домаће или инстант кафе
Припрема:
Припрема бисквита
Обложите плех масним папиром и намажите га. Тако урадите и са другим плехом. Онда умутите 4 беланца и шећер, па одвојено умутите 4 жуманца и додајте им 2 кашике отопљеног, али не врућег путера. Затим измешајте бадеме, шећер, брашно. Потом жуманца са путером додајте полако у беланца па ставите и бадеме, шећер и брашно. Равномерно распоредите смесу на плех. Пеците око 15 минута на 180 степени. Поновите поступак и са другом кором па обе прережите на пола да добијете четири корице.
Припрема крема од путера и кафе
Направите сируп од 150 г шећера и 100 мл воде, ставите на шпорет и кувајте 7 минута. Добићете густ сируп. То онда одмах додајте претходно умућеном једном јајету и једном жуманцету, и мутите док не побели и постане баш густ. Додајте путер у комадићима и наставите да мутите, све док се маса не удвостручи. Тој смеси додајте једну кашику инстант кафе, коју сте претходно растопили са мало воде.
Припрема ганаша
Ставите павлаку да проври са једном кашиком инстант кафе па томе додајте 200 г иситњене чоколаде. Онда пустите да се охлади. Потребно је да сируп не буде много густ, тек толико да можете да квасите коре. Прскајте коре са пуно сирупа, па онда трећину путер креме намажите по кори, па додајте другу кору опет натопљену кафеним сирупом, па додајте ганаш крему и по тој кори, па ставите трећу кору, опет поспите сирупом па на њу путер крема. На крају, задњу кору намажите кафеним сирупом па целу премажите остатком путер креме. Након тога, направите глазуру тако што ћете да скувате 100 мл павлаке слатке са 100 г чоколаде. Кад се глазура охлади, премажите је преко целе торте. (trpeza)
Препоручујемо

НАПРАВИТЕ ТОРТУ ГИЗЕЛА: Најукуснија посластица коју сви обожавају
02. 10. 2024. у 09:00

ФИЛАДЕЛФИЈА ТОРТА: Савршено кремаста, а прави се веома једноставно
09. 09. 2024. у 16:51

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Након Литваније, још једна држава забранила прелет српског авиона до Москве
НАКОН Литваније, и летонске власти забраниле су прелет српског авиона до Москве у коме је требало да буде председник Србије Александар Вучић, сазнају "Новости".
06. 05. 2025. у 18:27

НЕБЕНЗЈА ОДУВАО ЛАЖНОГ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА ШМИТА, ПА ИЗАШАО ИЗ САЛЕ: Нећу да те слушам, немаш право да говориш!
У САВЕТУ безбедности Уједињених нација је у току редовна полугодишња седница о ситуацији у БиХ на којој је руски амбасадор Василиј Небензја изјавио је да Кристијан Шмит нема право да говори у име међународне заједнице у Савету безбедност, а онда изашао из сале не желевши да га слуша.
06. 05. 2025. у 17:03

ОБРТ! Бастијан Швајнштајгер скинуо бурму, па поручио: "Било је лепо..."
НЕ СТИШАВАЈУ се приче о разводу Ане Ивановић и Бастијана Швајнштајгера. Иако се бивша тениска шампионка и немачки фудбалски ас годинама представљају као складан пар, друштвене мреже и медији последњих недеља брује о наводној кризи у браку и разводу.
04. 05. 2025. у 11:07 >> 11:11
Коментари (0)