РЕЦЕПТ ЗА ЧУВЕНУ РОЗЕН ТОРТУ: Посластица која одолева времену - САвршен слаткиш за Бадње вече

Јована Васић

05. 01. 2025. у 15:00

Розен торта је старинска посластица која се некада правила много компликованије него данас, јер сте коре сами морали да правите.

РЕЦЕПТ ЗА ЧУВЕНУ РОЗЕН ТОРТУ: Посластица која одолева времену - САвршен слаткиш за Бадње вече

Фото Jutjub/Printskrin/ Domaći Recepti

Данас можете да их купите у свакој продавници, али опет треба да уложите мало труда и прецизности када правите ову чувену посластицу. Фондан је овде најкомпликованији за припрему, али постоје цаке које ће вам помоћи да он испадне саврешно. Прво, додајте пар капи лимуна да се шећер не кристализује, а онда и парченце маргарина који ће помоћи да не пуца. Послужите после укусне бадње вечере.

Састојци:

  • 1 паковање корица
  • 240 г маргарина
  • 380 г шећера
  • 400 г млевених ораха
  • 2 кесице ванилин шећера 

За фондан: 

  • 300 г шећера у праху
  • врела вода 
  • црвена боја за колаче
  • пар капи лимуна 

Припрема:
Шећер и ванилин шећер сипајте у шерпу и прелите водом, да огрезне. Када крене да ври склоните са шпорета и додајте млевене орахе. Промешајте и оставите да се охлади. Маргарин собне температуре добро умутите. Затим додајте охлађени фил са орасима и све добро сједините миксером. Плех обложите провидном фолијом, па ставите једну кору. Премажите је филом, па ставите другу кору и тако ређајте док не утрошите све састојке. Последњи ред треба да буде кора. Покријте провидном фолијом и преко ставите други плех, а онда и нешто тешко да притисне, па ставите у фрижидер преко ноћи. Сутрадан направите глазуру тако што ћете шећер у праху ставити у неку посуду, а преко полако сипајте кључалу воду. Сипајте је постепено, јер смеса за фондан не сме да буде ретка. Ставите пар капи црвене боје и промешајте. Након тога сипајте и 2-3 капи лимуновог сока, а ако желите да фонадан не пуца додајте мало парче маргарина који ће се отопити у врелој смеси. Врелу смесу за фондан брзо премажите преко торте и оставите у фрижидеру да се стегне.

(stvarukusa)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПАНИКА У ПРИШТИНИ: Кикл добио мандат за формирање нове аустријске владе, за њега Косово није држава

ПАНИКА У ПРИШТИНИ: Кикл добио мандат за формирање нове аустријске владе, за њега Косово није држава

ЛИДЕР крајње десничарске Слободарске партије Аустрије (ФПО) Херберт Кикл добио је данас мандат за формирање нове аустријске владе, а његова странка упутила је прошле године предлог резолуције аустријској Скупштини којом захтева да се парламент изјасни против признања тзв. Косова.

06. 01. 2025. у 19:41

ОВО ЈЕ УБИЦА ИЗ ЈАГОДИНЕ: Власник кафане и други мушкарац га тукли, он се вратио са шкорпионом и запуцао (ФОТО)

ОВО ЈЕ УБИЦА ИЗ ЈАГОДИНЕ: Власник кафане и други мушкарац га тукли, он се вратио са "шкорпионом" и запуцао (ФОТО)

НАПАДАЧ који је вечерас убио власника кафане у Јагодини Дејана Михајловића (55) и ранио још једно лице је Саша Милосављевић Бабац (47), који има дебео досије, а осуђиван је за више кривичних дела, покушај убиства, насиље у породици.

06. 01. 2025. у 21:25

Коментари (0)

ПАНИКА У ПРИШТИНИ: Кикл добио мандат за формирање нове аустријске владе, за њега Косово није држава