КАКО НАПРАВИТИ САВРШЕНУ ЧЕСНИЦУ: Традиционални рецепт који доноси срећу и радост за Божић
ОБРЕДНИ хлебови заузимају посебно место у српској традицији, јер симболизују живот, заједништво и духовну повезаност породице.
Кроз векове, они су служили као носиоци различитих обичаја и веровања, а често су били централни део важних прослава и светковина. Међу њима, чесница се издваја као најсветији хлеб, јер се меси за Божић, дан који слави рођење Исуса Христа.
Божићна чесница није само оброк већ и симбол породичног јединства и благослова. Њено име долази од речи "чест," што означава срећу и део заједничког блага, јер Божићна чесница је традиционални српски колач који се прави на Божић (7. јануар) и има дубоко симболично значење.
Њено име долази од речи "чест," што значи део или срећа, јер се верује да дељење чеснице доноси благостање и мир у кући. У њу се ставља новчић који симболизује срећу и напредак за онога ко га пронађе.
Рецепт за традиционалну Божићну чесницу
Састојци:
500 г брашна (по могућству меког пшеничног)
1 кашика шећера
1 кесица сувог квасца (или 20 г свежег квасца)
250 мл топле воде
2 кашике уља (или 50 г отопљеног маслаца)
1 новчић, опран и искуван (можете додатно да га увијете у алуминијумску фолију или чист папир)
Припрема
У посуди помешајте квасац, шећер и неколико кашика топле воде. Оставите 5-10 минута да квасац нарасте. У већу чинију сипајте брашно, додајте со, уље (или маслац), надошли квасац и топлу воду. Замесите глатко тесто.
Тесто оставите да нарасте на топлом месту 30-60 минута. Када се удвостручи, поново га премесите и обликујте у округли хлеб. Убаците новчић негде у средину, пазећи да га сакријете унутар теста.
Пребаците тесто на подмазан плех или плех обложен папиром за печење. По жељи, можете чесницу украсити прављењем шара на површини помоћу виљушке или изрезивањем облика од теста. Пеците у унапред загрејаној рерни на 200°Ц око 30-40 минута, док не добије златну боју.
Оставите да се охлади пре сечења. Пре ломљења, чесница се често окреће три пута (у смеру казаљке на сату) у знак поштовања према Светом Тројству.
Када се прави?
Чесница се прави рано ујутру на Божић, обично пре доручка, јер је она део свечане божићне трпезе. Некада се замеси на Бадњи дан и пече увече, али се не једе пре него што сване Божић.
Како се користи?
На почетку божићног ручка, домаћин окреће чесницу три пута, изговара молитву, а затим је ломи на онолико делова колико има укућана. Сваки члан породице добија део, а део се оставља и за "домаћина" (кућног заштитника) и госте.
Зашто се прави?
Чесница симболизује заједништво, веру и срећу. Новчић представља благостање, док дељење чеснице јача породичне везе и уноси хармонију у дом. Сваки део теста има значење – комадићи се често чувају као амајлија током целе године.
Уз чесницу, обичај је да се на трпези нађу и други традиционални божићни специјалитети, попут печења, сарме и меда, како би се обележио долазак Христа и благостање у наредној години.
(Она.рс)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
ТРАМП ЗАПАЛИО СВЕТ ИЗЈАВОМ: Не могу да искључим могућност употребе војне силе!
НОВОИЗАБРАНИ председник САД Доналд Трамп изјавио је данас да не може да искључи могућност употребе војне силе или економске принуде, укључујући повећање царина, када је у питању преузимање контроле над Гренландом и Панамским каналом.
07. 01. 2025. у 18:50
"ОСВЕТА МАЂАРСКОЈ ЗБОГ ПОДРШКЕ ДОНАЛДУ ТРАМПУ" Сијарто оштро о санкцијама САД-а Орбановом шефу кабинета
МИНИСТАР спољних послова Мађарске Петер Сијарто данас је критиковао одлуку Вашингтона да уведе санкције шефу кабинета мађарског премијера Виктора Орбана, Анталу Рогану, због сумње да је умешан у корупцију у Мађарској.
07. 01. 2025. у 18:12
НИЈЕ НИ СЛУТИО ТРАГИЧНУ ВЕСТ: Мемедовић поделио слику са Милорадом дан пре његове смрти (ФОТО)
МИЛИНКОВИЋ је отишао у цркву на литургију где му је изненада позлило.
07. 01. 2025. у 13:21
Коментари (0)