КАКО НАПРАВИТИ САВРШЕНУ ЧЕСНИЦУ: Традиционални рецепт који доноси срећу и радост за Божић
ОБРЕДНИ хлебови заузимају посебно место у српској традицији, јер симболизују живот, заједништво и духовну повезаност породице.

Foto: Profimedia
Кроз векове, они су служили као носиоци различитих обичаја и веровања, а често су били централни део важних прослава и светковина. Међу њима, чесница се издваја као најсветији хлеб, јер се меси за Божић, дан који слави рођење Исуса Христа.
Божићна чесница није само оброк већ и симбол породичног јединства и благослова. Њено име долази од речи "чест," што означава срећу и део заједничког блага, јер Божићна чесница је традиционални српски колач који се прави на Божић (7. јануар) и има дубоко симболично значење.
Њено име долази од речи "чест," што значи део или срећа, јер се верује да дељење чеснице доноси благостање и мир у кући. У њу се ставља новчић који симболизује срећу и напредак за онога ко га пронађе.
Рецепт за традиционалну Божићну чесницу
Састојци:
500 г брашна (по могућству меког пшеничног)
1 кашика шећера
1 кесица сувог квасца (или 20 г свежег квасца)
250 мл топле воде
2 кашике уља (или 50 г отопљеног маслаца)
1 новчић, опран и искуван (можете додатно да га увијете у алуминијумску фолију или чист папир)

Канцеларија за културну дипломатију
Припрема
У посуди помешајте квасац, шећер и неколико кашика топле воде. Оставите 5-10 минута да квасац нарасте. У већу чинију сипајте брашно, додајте со, уље (или маслац), надошли квасац и топлу воду. Замесите глатко тесто.
Тесто оставите да нарасте на топлом месту 30-60 минута. Када се удвостручи, поново га премесите и обликујте у округли хлеб. Убаците новчић негде у средину, пазећи да га сакријете унутар теста.
Пребаците тесто на подмазан плех или плех обложен папиром за печење. По жељи, можете чесницу украсити прављењем шара на површини помоћу виљушке или изрезивањем облика од теста. Пеците у унапред загрејаној рерни на 200°Ц око 30-40 минута, док не добије златну боју.
Оставите да се охлади пре сечења. Пре ломљења, чесница се често окреће три пута (у смеру казаљке на сату) у знак поштовања према Светом Тројству.
Када се прави?
Чесница се прави рано ујутру на Божић, обично пре доручка, јер је она део свечане божићне трпезе. Некада се замеси на Бадњи дан и пече увече, али се не једе пре него што сване Божић.
Како се користи?
На почетку божићног ручка, домаћин окреће чесницу три пута, изговара молитву, а затим је ломи на онолико делова колико има укућана. Сваки члан породице добија део, а део се оставља и за "домаћина" (кућног заштитника) и госте.

Фото: Р. Шегрт
Зашто се прави?
Чесница симболизује заједништво, веру и срећу. Новчић представља благостање, док дељење чеснице јача породичне везе и уноси хармонију у дом. Сваки део теста има значење – комадићи се често чувају као амајлија током целе године.
Уз чесницу, обичај је да се на трпези нађу и други традиционални божићни специјалитети, попут печења, сарме и меда, како би се обележио долазак Христа и благостање у наредној години.
(Она.рс)
Препоручујемо

Kari’s on fire – Пешић се враћа на клупу Пирота!
СВУДА пођи, кући дођи – Пешић се враћа на клупу Пирота! Како Mozzart спорт сазнаје, селектор кошаркашке репрезентације Србије преузима још један важан задатак и диже цео свој родни крај на ноге! Ова одговорна дужност поверена му је у великој акцији Фондације Моззарт и КСС-а, а свечана промоција заказана је за суботу, 21. јун у 20.00 часова на Омладинском стадиону у Пироту!
19. 06. 2025. у 13:00

СРПСКА ПОСЛА: Никола Јокић запањио свет! Вратио се у Србију и урадио ОВО (ВИДЕО)
НИКОЛА Јокић је најбољи кошаркаш планете, али дајте му лопту и биће најбољи у сваком спорту. То је показао још једном.
08. 06. 2025. у 08:54

ДУШАН У ШОКУ: Шта је Трамп питао Влаховића
АМЕРИЧКИ председник Доналд Трамп угостио је у Овалном кабинету екипу Јувентуса, а онда поставио шкакљиво питање Влаховићу и друговима.
19. 06. 2025. у 10:33
Коментари (0)