ЈЕДНА ОД НАЈЛЕПШИХ ОРИЈЕНТАЛНИХ ПОСЛАСТИЦА: Старински рецепт за босанске урмашице

Mina Izgarević

06. 02. 2025. у 13:00

БОСАНСКИ урмашице су просто институција међу посластицама, а ево како да их направите код куће

ЈЕДНА ОД НАЈЛЕПШИХ ОРИЈЕНТАЛНИХ ПОСЛАСТИЦА: Старински рецепт за босанске урмашице

Foto: Jutjub/Printskrin/Binin Sahan

Састојци:

Тесто:

– 2 јаја

– 2 шољице шећера

– 2 шољице уља

– брашна по потреби

– пола прашка за пециво

Прелив:

– 9 шољица шећера

– 11 шољица воде

Фото: Схуттерстоцк

 

Припрема:

Умутити јаја са шећером и уљем. Постепено додавати брашно и прашак за пециво док се не добије маса средње тврдоће.

Од теста обликовати куглице величине већег ораха, мало их спљоштити и притиснути уз ренде(најситније рупице).

Слагати урмашице у суву тепсију (неподмазану) и пећи на 200-220 степени док не порумене.

За то време направити прелив тако што се шећер залије водом и промеша добро кашиком да се шећер истопи.

Додати сок од једног лимуна.

Печене урмашице залити хладним (некуваним) преливом и поклопити да се урмашице охладе и упију прелив.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО - ДР НОВОСТИ: Јетра воли кафу | Проф. др Тамара Миловановић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

НОВИ БИКОВСКИ ТРЕНД? Три алт‑криптовалуте које треба пратити у јуну